Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

A train passing through a landscape of fields, forests, water and mountains.
Inlandsbanan
Foto: Håkan Wike

Reisetips

Reise med tog til og i Sverige

Ønsker du å reise med tog til Sverige så har du to muligheter. Det er går direkte tog fra Oslo til Göteborg og Stockholm hver dag. I tillegg går det tog fra Narvik over til Kiruna og ned til Stockholm. Dette er en av de mest spektakulære togturene i Skandinavia.

Den svenske jernbane strekker seg gjennom hele Sverige, fra Malmö i syd til Kiruna over Polarsirkelen i Nord.  Her kan du reise på første- eller andreklasse på nesten alle tog. I Sverige finner du blant annet den legendariske togturen fra Stockholm til Kiruna over til Narvik, som står på mange Bucketlister som turister i hele verden.

Det er tre hovedruter fra Norge til Sverige. I sør fra Oslo i retning Göteborg og Stockholm. I midt-norge fra Trondheim til Östersund. Og i Nord-Norge fra Narvik via Abisko i retning Luleå eller Stockholm. 

"Ta plass"

Hovedstatasjonene i Sverige er Stockholm, Göteborg og Malmö. Her er det daglige avganger med hurtigtoget X2 som går mellom de tre byene. Toget bruker kun 4 timer fra Göteborg til Stockholm og er en flott, og ikke minst miljøvennlig måte å oppleve Sverige på. 

X2 2000 har en fart på over 200 km/t og har høy standard. I toget finner du blant annet et fullservice tilbud med restaurant, og en bistro vogn. 

Tognettverket driftes av noen få store  operatører: SJ, Tågkompaniet, Snälltåget og Inlandsbanan. Se fullstendig kart her

Sykkel på toget?

Det er ikke lov å ta med sykkel på togene i Sverige, utenom på toget i Bergslaget. Her finnes det to sykkelplasser per avgang, men det går dessverre ikke an å reservere plass. 

Unntaket er for Segway og sammenleggbare sykler som er pakket i en egen sykkelveske. 

Reise med tog fra Oslo til Göteborg

Å reise med tog fra Oslo til Göteborg er veldig enkelt. Hver dag går det direktetog fra Oslo til Göteborg. Toget er et hurtigtog og har toppfart på hele 210km/t. Turen tar ca 4 timer og har høy komfort om bord med blant annet gratis wifi, stillevogn og mulighet for å kjøpe mat og drikke ombord. Les våre 13 anbefalte ting å gjøre i Göteborg her

Toget fra Oslo til Göteborg kjøres av NSB, og billetter kjøper du enkelt på nsb.no. Pris fra 249 kr. 

Hurtigtoget fra Oslo til Göteborg har følgende stoppesteder: 

 • Ski
 • Moss
 • Rygge
 • Råde
 • Fredrikstad
 • Sarpsborg 
 • Halden
 • Ed
 • Öxnered
 • Trollhättan 

Reise med tog fra Oslo til Stockholm

I 2015 ble hurtigtogruten mellom Oslo og Stockholm åpnet, og kortet ned reisetid til Stockholm betraktelig. Daglig er det to avganger hver vei mellom Oslo og Stockholm. På toget er det høy komfort og du får blant annet tilgang til internett på hele reisen, noe som gjør det til et perfekt sted for forretningsreisende. 

Velg mellom 1 eller 2 klasse når du booker billett. Begge billettene inkluderer gratis 4g internett og setereservasjon. På 1 klasse får du også frokost på reiser før kl 09:00, gratis kaffe, te, vann og frukt og mulighet til å forhåndsbestille dagens rett i restaurantvognen. En førsteklasse billett koster fra 295 kr og andreklasse koster fra 195kr. 

Turen fra Oslo til Stockholm tar omtrent 5 timer og 30 minutter og har ingen bytter. Så når du går på toget på Oslo sentralstasjon er det bare å nyte turen og slappe av. Det er Statens Järnväger, populært kalt SJ, som har ansvaret for linjen. Billetter og rutetider finner du på sj.se

Hurtigtoget fra Oslo til Stockholm har følgende stoppesteder: 

 • Oslo
 • Kongsvinger
 • Arvika
 • Karlstad C
 • Kristinehamn
 • Degerfors 
 • Hallsberg
 • Södertalje Syd

Ønsker du mer informasjon om reiseturen finner du rutetabell her

Unike reiser og destinasjoner

I Sverige finner du en av skandinavias mest kjente togturer. Turen fra Gä i Nord, til Kristinehamn i sør, er en 1288 km lang togtur med Inlandsbanan, som står mange Bucketlists verden over. Det er mange forskjellige pakketilbud på denne reisen, blant annet en seks-dagers tur gjennom Svensk Lappland, via Mora som er startbyen for Vasaloppet. Se flere pakker her

Snälltoget

Snälltåget er en tur som går året rundt mellom Malmö og Stockholm. Snälltoget er basert på når folk flest reiser og har derfor veldig gunstige priser. På vinterhalvåret går Snälltoget til skistedene og Åre og Vemdalen. Toget har både første og andreklasse billetter og er blant annet kjent for "The Pub" som er restaurantvognen på Toget. . 

Opplev Sverige på en miljøvennlig måte - ta toget!