Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Katt, Visingsö, Småland
Foto: Melker Dahlstrand/imagebank.sweden.se

Praktisk informajson

Å reise med hund, katt og andre dyr til Sverige

Har du kontroll på de nye reglene for innførsel av hunder og katter til Sverige? Her på siden kan du finne opplysninger om hva du bør tenke på.

Disse reglene gjelder både om du skal på ferie med kjæledyret ditt eller tar med et dyr fra et annet land til Norge. Reglene gjelder også for deg som skal på dagstur med hunden din. Pass på å ha alt i orden så slipper du dyre og upraktiske forsinkelser.

Det er ingen grunn til å bekymre seg for å måtte få noen til å passe din hund eller katt hjemme i Norge – ta med ”familiens beste venn” på ferien til Sverige!

Kjæledyret vil nyte godt av å bli med på ferien til Sverige, hvor familien er samlet og man har tid til lek. Samtidig er det jo i Sverige rikelig med plass til å utfolde seg på og løpe rundt. Men det er en selvfølge at man tar hensyn til det lokale ville dyrelivet, og husk å for eksempel holde hunden i bånd, det er påbudt.

Ferie i Sverige sammen med deres kjæledyr!

Det er ikke vanskelig å medbringe hund eller katt på ferien til Sverige; men det er viktig at din hund eller katt er merket korrekt i henhold til reglene. Fra 1. juni 2016 finnes det et nytt pass for hund, katt og ilder som er obligatorisk.

Og selv om du bare skal på en liten svipptur til Sverige, må du ha pass til kjæledyret. Men hit trenger du ikke å vaksinere kjæledyret for rabies, som ved innreise til andre europeiske land.

Det er de som skal feriere med hunder, katter og ildere som ikke har pass fra før, som må skaffe seg pass. Har du pass av den gamle typen, er dette gyldig så lenge dyret lever. Pass utstedes hos veterinærene.

Å reise med katt til Sverige og tilbake til Norge

Ved innreise til Sverige og retur til Norge er det et krav om ID-merking og kjæledyrpass av katt. Sverige har innført like krav for hund, katt og ilder, og det tidligere unntaket fra identifikasjonskravet mellom Norge og Sverige har forsvunnet. Disse reglene vil også gjelde for katter som returnerer til Sverige etter en reise til Norge.

Katter med lovlig opphold i Norge og Sverige trenger ikke rabiesvaksine for reise mellom disse to landene.

Å reise med hund til Sverige og tilbake til Norge

Husk at hunden skal være behandlet mot revens dvergbendelorm hos veterinær før hjemreise, selv om du kun skal på dags- eller helgetur. Du må ha med deg:

  • Pass som inneholder navn på dyrets eier, en beskrivelse av dyret og dokumentasjon for gyldig ID-merking. Forsikre deg om chipen fungerer før du drar på ferie. 
  • Signert bekreftelse fra veterinær i Sverige i kjæledyrpasset at hunden er behandlet med et legemiddel inneholdende praziquantel mot revens dvergbendelorm. Dette skal være gjort mellom 24 og 120 timer før innreise til Norge, eller:
  • Signert bekreftelse fra veterinær i Norge eller Sverige i kjæledyrpasset at hunden er behandlet mot revens dvergbendelorm ved regelmessig tablettkur hver 28. dag og at den er behandlet minimum to dager før innreise til Norge.

1. januar 2017 ble krav til behandling av hunder som skal være med på utenlandsreiser endret. Det er ikke lenger mulig å engangsbehandle hunder mot revens dvergbendelorm hjemme i Norge før korte turer til utlandet.

Les mer om å reise med dyr til Sverige på Jordbruksverkets nettsider her.

Les mer om å reise med dyr tilbake til Norge på Mattilsynets nettsider her.

Velkommen og nyt ferien din i Sverige, sammen med kjæledyret ditt!