Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

A woman looking at a snowy forest landscape through a train window.
Togreise, Sverige
Foto: Melker Dahlstrand/imagebank.sweden.se

Praktisk informajson

Reise til og i Sverige

Sverige er et fint land å ferdes i. Det store nettet av motorveier, riksveier, landeveier og lokale småveier er velutbygd og godt vedlikeholdt, selv i utkantstrøkene. Du finner gode transportløsninger med bil, tog, buss og båt.

Man kommer lett fra Norge til Sverige med bil

Enten du vil reise østover eller sydover i Sverige, er det etter hvert gode veiforbindelser, stort sett på motorvei. Mot Karlstad og Stockholm kjører du riksvei 2 over Kongsvinger og Charlottenberg eller E18 over Ørje inn i Värmland. Skal du sydover, tar du E6 over Svinesund. Det er bomstasjon på grensen rett før Svinesundbroen på norsk side av grensen, hvor du kan benytte kontanter, kort eller abonnementsordning, noe som kan lønne seg hvis man reiser ofte over grensen – noe det jo er god grunn til. Prisen for passering i denne bommen er den samme som for de fleste andre bomstasjoner her i landet.

Med buss til Sverige

Det blir stadig vanligere å reise med ekspressbuss overalt i Europa, og mellom Norge og Sverige finnes det flere ekspressbussruter. Det er en rimelig og lettvint måte å reise på.

Fra Bussterminalen i Oslo går det en rekke ekspressbusser, både i retning Stockholm og Göteborg. Underveis stopper bussene på de største tettstedene. De internasjonale bussrutene har gode forbindelser til det store nettverket av nasjonale svenske ekspressbusser.

Med ferge til Sverige

Reiser du sjøveien til Sverige, står du fri til å ta med deg bilen, sykkelen eller bare deg selv. Fra Strömstad går det både tog, buss og båt videre ut i landet og verden. Blant annet kan du reise ut på de idylliske og populære Koster-øyene.

Mellom Sandefjord og Strömstad er det daglig fergerute med hyppige avganger. Fjordline har flere avganger i døgnet, og reisetiden er cirka 2,5 timer. Om bord finner du flere taxfreebutikker med bl.a. parfyme, kosmetikk, klær, matvarer og elektronikk. Det er dessuten god anledning og tid til å nyte et måltid og litt underholdning om bord, eller bare slappe av på overfarten. En fin start på ferien!

Med tog til Sverige

Med toget gjennom Sverige kommer du deg lett til sentrum av de forskjellige byene, ettersom stasjonene som oftest ligger sentralt og tett på forretningsgatene. Ønsker du mer informasjon om togreise i Sverige. Les vår toguide

Fra sør- og østlandet går turen til Sverige via Oslo eller Kongsvinger, over grensen syd eller østover. NSB kjører tog fra Oslo til Göteborg, mens SJ (Svenska Järnvägar) kjører fra Oslo, via Kongsvinger og Karlstad, til Stockholm. Fra Trondheim går det tog over Storlien til Åre og Östersund med Nabotåget. I nord opererer SJ flere avganger om dagen på Ofotbanen mellom Narvik og Kiruna. Tar du deg til Strömstad med fergen, går det tog fra Strömstad mot både Göteborg og Stockholm. Sverige har et godt utbygd jernbanenett, og det er gode forbindelser mellom de ulike byene og delene av landet.

SJ ønsker å tilpasse sine tog for å imøtekomme de ulike reisendes behov, blant annet ved å oppgradere togets rullestoler, innføre røykeforbud på alle stasjoner og tog, tilby egne dyrekupeer og en allergitilpasset meny i spisevognen. Togselskapet har sågar utviklet et sett med ikke-diskriminerende regler for sine innlandsreiser.

I Syd-Sverige samarbeider SJ med DSB (Danske Statsbaner), som er blitt en integrert del av hele det sydsvenske regionale togsystemet, noe som utvider tilbudet ytterligere. DSB First kjører med direkte og behagelige høyhastighetstog til en lang rekke sydsvenske byer, som bl.a. Malmö, Lund, Hässleholm, Kristianstad, Karlskrona, samt byene i Blekinge, Växjö, Kalmar og flere andre byer i det sørlige Småland, og til byene langs den svenske vestkysten fra Helsingborg til Göteborg.

Med fly til Sverige

Det er både smidig og enkelt å fly til Sverige, og for mange av oss nordmenn er det mest praktisk å ta seg til Sverige gjennom luften.

SAS:

Direkte til Stockholm fra Oslo, Bergen, Stavanger, Trondheim, Bodø og Tromsø.

Norwegian:

Direkte til Stockholm fra Oslo, Bergen, Stavanger, Trondheim, Bodø og Tromsø.

Direkte til Gotland fra Oslo (Mellom 19. juni og 11. august).

Widerøe:

Direkte til Göteborg fra Oslo

Se mer informasjon hos de respektive flyselskap for flyforbindelser mellom Norge og Sverige.

Ut over de store lufthavnene har Sverige et stort antall regionale lufthavner i et omfattende regionalt nett, som alle er forbundet med Arlanda i Stockholm. Så hvis du bor et stykke unna grensen eller du skal et stykke inn i Sverige, kan det fort lønne seg å fly.

Flybilletter i de ulike kategoriene kan kjøpes direkte fra flyselskapene eller på reisebyråer. Husk at det ofte er billigere å bestille reisen på nett, hvor mesteparten av billettsalget foregår.

Velkommen til Sverige enten via bil, buss, ferge, tog eller fly!