Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Laxbutiken, Halland
Foto: Laxbutiken

Oversikt

Restaurantguide Halland

Restaurantene og kroene i Halland byr på et gigantisk knippe matopplevelser. På denne rundreisen tar vi deg med til anerkjente spisesteder i White Guide. Pluss at vi tipser om koselige gårdsbutikker der fristende matdisker bugner av lokale råvarer og superfreshe delikatesser. Kom og smak på dem selv!

10 på topp restauranter

Hallands matkultur er nemlig en balansert kombinasjon av kyst og innland. Fisk og skalldyr er en spesialitet, framfor alt laks i alle dens former. Å spise ute i Halland er en kulinarisk matreise. Råvarene hentes fra hav, sjøer, elver, jordbruksland og skoger. Den mest kjente er den lekre grønnkålen, den nydelige hyllenblomst, den hete pepperroten og som sagt den glansfulle laksen. White Guide er Sveriges eget svar på Michelinguiden, og den guider deg til solide matopplevelser du kan leve lenge på.

Av restauranter bør du besøke Blomstermåla som ligger i vannkanten på Särö, populære Tullen 8:2 i Kungsbacka, og Restaurang Gustaf Bratt og Laxbutiken i Falkenberg. John's Place ligger i Varberg og har blant annet kenguru på menyen, og der ligger også Majas vid Havet hvor musikk, stemning og mennesker er vel så viktig som gastronomi. Vin & Skafferi Hus 13 ligger vegg i vegg med middelalderborgen i Varberg, og der kan man nyte varme sommerkvelder og nydelige måltider. På Ocean Hotel i Falkenberg kan champagne nytes fra solstolene, men Restaurang Salt i Halmstad regnes som den kuleste sommerkroen i hele byen.

Strandhotellet i Melbystrand er også kjent for deilig mat, og i Skummeslövsstrand kan du unne deg noe godt på Strandpensionatet Hotell och Restaurang. Og sist men ikke minst – vakre Tjolöholms Slott fra 1904. Her kan du bli med på en guidet tur og avslutte besøket enten i restauranten eller på stedets kafé. Nydelig mat og drikke har vært slottets signatur i mange generasjoner, og er følgelig verdt en ekstra omvei for å oppleves.

Supre gårdsbutikker

I Halland finns gott om gårdsbutikker med lokalproduserte produkter hvor du kan ta et skikkelig dypdykk inn i spiskammeret med typiske hallandske smaker og ekte kulinarisk håndverk, som eksempelvis lam, vilt, pølser og pateer, oster, røkt og fersk fisk. Kommer du kjørende fra Göteborg, så start med et besøk på Skårs Gård som er superfamilievennlig og serverer herlige brunsjer og hjemmelaget is. På Regnér Garden drives det musteri og gårdsbutikk med produkter som marmelader og drikker laget av epler, pærer, havtorn og aronia

Byaregårdens Brygghus som ligger ved Viskans strand cirka 20 kilometer nord for Varberg får du oppleve et lite familieeid håndverksbryggeri. På gårdsbutikken Warberg Tomat i nettopp Varberg selger de lokale tomater og grønnsaker som agurk, chili, salater og 10-15 sorter krydderurter. Og på Öströö Fårfarm i Tvååker får du tak i nærprodusert og økologisk lammekjøtt. Stedet har aner tilbake til 1300-tallet, og gården er plassert midt i en vakker bøkeskog.

Tar du av og kjører mot innlandet, dukker Tiraholms Fisk opp. Den ligger ved sjøen Bolmen, og her kan du nyte fersk og røkt fisk fra Bolmens rene vann i både fiskerestauranten og i gårdsbutikken. Om du så kjører mot Halmstad, så stopp ved Ulvereds Hjorthägn. Stedet ligger 2,5 mil sydøst for Halmstad, og byr på en helhetsopplevelse med dyr, natur og mat av hjort og annet vilt.

Mer vilt får du også hos Olssons Vilt som ligger rett utenfor Knäred. Gårdbutikken har viltprodukter av høy kvalitet fra eget slakteri, og selger alt fra viltpølser til villsvinskjøttboller. Pluss delikatesser som sylter, safter, honning, sennep og sildeinnlegninger. Og du? Visste du at Halland har Sveriges største pepperot-gård? På Mariebergs Gårdsbutikk i Fjärås like ved Tjolöholms Slott får du tak i både det, ferske poteter, krydderurter og massevis av annet godt! Les mer om gårdsbutiker i Halland.

All ære til gode kafeer!

Svenskene er eksperter på å ta seg kaffepauser med noe godt å bite i opptil flere ganger daglig. Den lille pausen kalles for fika. I Halland gjør du smart i å følge skikken så ofte du bare kan, for her fins det massevis av fortryllende kafeer. Halmstad har flere rågode, som Kafé Brooktorpsgården som ligger i et av byens eldste hus. Chokladverkstan Skånskan er et paradis for sjokoladeelskere, og den finner du i Storgatan 40. Karlslunds Café sydøst for Halmstad holder åpent på sommeren og lar deg nyte kaffen under et vakkert frukttre i hagen. Kassett kaffe etc ligger i Varberg, Hallands surfeby nummer én!

Majgården ligger i Kungsbacka og er et kombinert bakeri av den gammeldagse sorten, mens drar du til Solhaga Stenugnsbageri i Slöinge får du smake på Sara Wennerströms bakervarer i den koselige kafeen hennes. Rett i nærheten ligger også Äppelgården Café & Musteri, hvor epleprodukter selvsagt står i fokus. Stålboms Konditori ligger i sommerbyen Falkenberg, og på de ansattes T-skjorter står det skrevet: ”Livet är för kort för att inte unna sig en lång fika”.

Kulinarisk reise gjennom Halland 2016

Hvis du vil legge opp en smakfull reiserute i ferien, så følg tipsene til Kulinarisk reise gjennom Halland 2016. Guiden tar deg med til gårdsbutikker og selvplukk, restauranter og kafeer – og til og med bakerier, urtegårder og pensjonater som virkelig pirrer smaksløkene.

Les mer om spisesteder i Halland her.

Velkommen til Halland!