Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Gullholmens små, hvite sommerhus står tett i tett.
Foto: Anders Jonsson/Sodrabohuslan.com

Destinasjon

Opplev rolig skjærgårdsidyll langs søndre Bohuslän

Den sørlige delen av Bohuslän er idyllisk, landlig og mange av øyene er fri for biltrafikk. Hør måkeskrik og skvulpende hav mens du vandrer barbeint langs stranden, eller kjenn den aromatiske duften fra blomstene mens du vandrer mellom små, hvite hus. Langs søndre Bohuslän får du kombinert alle de herlige tingene som gjør livet verdt å leve!

Søndre Bohuslän består av kommunene Tjörn, Orust, Kungälv og Stenungsund og tettstedet Marstrand. Her finner du både livlige fiskelandsbyer og fortryllende øyer som vil virke som balsam for sjelen. Få med deg slående skulpturer og deilige lokale råvarer kombinert med vandring på bilfrie øyer og livlige restauranter i en ekte århundres havneby!

Gullholmen - Sveriges tettest befolkede øy

Som en liten juvel lyser Gullholmen opp med sine små, hvite sommerhus tett i tett. Her finner du en koselig atmosfære der små gater strekker seg opp blant gamle fiskerhytter og sjøboder. I havneområdet finner du restauranter og kafeer hvor du kan spise god mat og se ut over det lekne båtlivet. Hvis du vil få en kontrast fra den karakteristiske tettbebyggelsen på Gullholmen, er det å anbefale å dra sørover til Härmanö, et av Bohusläns største naturreservater. En spasertur på Härmanö tar deg til åpent landskap, blomstrende enger og hager omgitt av robuste, steinete områder. Øya er et vakkert paradis for fuglekikkere, og med sine mange turstier med ulike vanskelighetsgrader, kan du nyte naturen i fred og ro.

Ta campingeventyret til Stocken

Langs Bohuslän finner du Stocken, som har blitt et fristed for mange med sin familievennlige campingplass og koselige marina. Om sommeren øker turismen betydelig, takket være Stocken Camping. Den naturskjønne og fredelige familieleiren tilbyr ikke bare fortryllende overnatting nært havet, her kan du også ta en dukkert i det forfriskende vannet eller spille golf med venner. Hvis du er opptatt av å holde deg aktiv er kajakker tilgjengelig for leie ved siden av campingplassen. Pass på å bare spasere rundt blant de koselige smugene og bygningene som er karakteristiske for vestkysten. Se om du kan finne det gamle postkontoret med sine gulmalte små luker, som har blitt en av Stockens mest fotograferte gjenstander!

Finn roen i Hälleviksstrand

Hälleviksstrand finner du tilbake til roen med saltvannsvinden i håret og med en utsikt som tar pusten fra deg. Det første som møter deg når du nærmer deg feriestedet er Hälleviksstrands flotte, falurøde trekirke. Når du kommer ned i landsbyen bør du sørge for å besøke den berømte Mias Sjöbod, som har uteservering på broen og disker opp velsmakende, lokal mat i et koselig miljø. Skjærgården utover Hälleviksstrand er med sine smale bukter og grunne sund, perfekt for kajakkpadling og gjør at du blir ett med naturen for en stund. Ikke egen kajakk? Orust Kajak, som ligger ved Stockens camping, er like ved og leier ut kajakker!

Käringön - en bilfri perle langs kysten

Ta passasjerfergen fra Tuvesvik hele året ut til livlige Käringön. Med sine smale smug og hvite trehus, er Käringön et bilfritt, idyllisk sted som gir sine besøkende en fredelig og minneverdig opplevelse. Langs den u-formede gjestehavnen finnes du kafeer og spisesteder, inkludert Peterson's Krog, som serverer herlig sjømat i en ekte bohemsk setting. På Käringön velger du fra øverste hylle mellom supre badeklipper og atskilte nudiststrender for damer og herrer. Uansett årstid finnes det plass til en opplevelse på Käringön.

Den historiske fiskerlandsbyen Mollösund

På sørsiden av Orust finner du det henrivende, lille kystsamfunnet Mollösund. Uansett om du kommer via havet eller landeveien er dette en en koselig fiskerlandsby som har en interessant historie og er verdt et besøk. På 1500-tallet var byen Bohusläns største fiskerlandsby som regjerte på sildefiske. Her kan du gjerne dra på jakt etter de fire landemerkene, fyret, fiskerfruen, kirken og møllen, for et innblikk i historien som har funnet sted gjennom mange hundre år. I dag er det lille samfunnet en vakker sommeridyll, og med kun 80 minutter med bil fra Gøteborg, kan du vandre i små butikker og museer, eller spise god mat på restauranter og bryggerier langs kaia.

Tjörn - øya som kombinerer kunst, natur og god mat

Tjörn ligger i hjertet av Bohuslän, er Sveriges sjette største øy, og har noe for alle. Fra høye tinder, furuskog og eiklunder til rolige sandbukter vil du forelske deg i den vakre naturen på Tjörn. Dra på Vatten Restaurant & Café og spis deilig sjømat som er tilberedt med stor lidenskap. Ikke glem å få med deg skulpturparken Pilane, som har fått utmerkelsen ”10 of the best sculpture parks in Europe” av The Guardian. Med denne utmerkelsen er det derfor verdt å ta turen til Pilane. Her kan du vandre i vakre omgivelser og nyte verkene til flere europeiske kunstnere. Ta gjerne med deg lunsjen og nyt den her.

Glad i sild? Reis til Klädesholmen

Fra Tjörn bør du reise over broen til Klädesholmen, også kalt sildeøya. Dette er øya du bør dra til om du er glad i sild! Allerede på 1500-tallet var dette en yrende fiskehandelsplass, der beboerne levde av sild og deres store produksjon fra alle sildefabrikkene på øya. I dag er det bare én fabrikk igjen og den alene leverer 50 prosent av all svensk sild som blir produsert.  Langs små trehus og trange gater kan du oppleve øyas historie på sildemuseumet, eller nyt det flytende hotellet og restauranten Salt & Sill sin spesialitet, sildeplanken, som vil gi deg vann i munnen. Trenger du rom for natten bør du bli værende, flere av rommene på Salt & Sill har nemlig egen badestige. Start dagen med et forfriskende morgenbad i idylliske omgivelser. Det flytende hotellet har til og med en egen bad- og badstubåt.

Opplev den livlige shoppingbyen Stenungsund

Innenfor øya Tjörn finner du 1900-tallets storslåtte badeby, Stenungsund. Den livlige skjærgården byr i dag på store shoppingmuligheter og deilige spabehandlinger for deg som vil skjemmes bort. På Stenungstorg yrer det av liv, og du finner alt som kjennetegner god shopping - fra de store butikkjedene med sitt brede utvalg til koselige små spesialbutikker. Atmosfæren i byen er rolig og behagelig, omkranset av et vakkert havmiljø som gjør godt for sjelen. Når det er tid for en pause, bør du ta en matbit langs havnepromenaden eller i en av restaurantene. Har shoppingdagen tært på kroppen? Synk inn i et varmt boblebad på Stenungsbaden eller unn deg en god oljemassasje, her får du nemlig deilige behandlinger fra topp til tå!

Seilernes hovedstad, Marstrand

Langt vest, hvor skjærgården slutter og havet tar over, ligger Marstrand. Øya er et paradis for alle båtinteresserte, og har årlig holdt seilekonkurransen Match Cup Sverige siden 1994.

Med sin mektige atmosfære ved Carlstens festning, det koselige nabolaget med små gater og med en sjøutsikt hvor du enn går, tiltrekker øya seg både vanlige og royale personer året rundt. Har du ikke egen båt? Ikke noe problem, du kan velge og vrake i ulike båtturer som arrangeres i Marstrand som gir både adrenalinkick og ro i sjelen! Husk å book båtturene i forkant.