Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Jönköping city in Småland
Foto: Småland Turism

Reisetips

Rundereise - "Vätternrundan"

Vätternrundan er egentlig et 300 kilometer langt sykkelritt som går rundt den lange, smale innsjøen Vättern i Sverige. Dersom verdens største mosjonsløp på sykkel ikke er for deg, har vi en annen variant av «Vätternrundan» til deg – en perfekt rundreise for hele familien!

Sett deg i bilen sammen med familien og bli med når vi guider deg gjennom vår familievennlige versjon av «Vätternrundan». Gjør dere klare for fornøyelsesparker, badeplasser, dyreparker og «fika», kombinert med fart og spenning, og en dose historie og mystikk.

Turen starter i Gøteborg, som ikke ligger mer enn et par timers kjøring med bil fra grensen ved Svinesund. Her venter både Nordens største fornøyelsespark og opplevelsessenter. Gjør dere klare for en uforglemmelig reise!

Fart og spenning i Gøteborg

Ingen tur til Gøteborg er komplett uten en dag på Liseberg! Fornøyelsesparken er Nordens største og byr på intet mindre enn en drømmedag. Her venter noe for enhver smak i form av attraksjoner, aktiviteter og begivenheter for barn og voksne i alle aldre.

Sørg også for å besøke Universeum, opplevelsessenteret som ligger noen få minutter unna Liseberg. Utforsk den svenske villmarken, besøk en tropisk regnskog, se gigantiske akvarier, gå på safari blant aper, besøk verdensrommet eller utfør spennende eksperimenter – på egen hånd eller med en av Universeums guider. Fordelt på hele syv (!) etasjer venter uendelig mye moro.

Liseberg tilbyr også Gøteborgs bredeste utvalg av campingplasser, med kort avstand til alt. I Lisebergsbyn er dere midt i sentrale Gøteborg, men samtidig midt i naturen, mens bare 15 minutter unna sentrum finner dere Liseberg Askim Strand Camping, som gir dere muligheten til å bo like ved vannet.

Gatekunst og morsomme dyr i Borås

Videre går turen ca. 45 minutter østover, til Borås. Her kan dere bo på Borås Camping Saltemad – en av landets største campingplasser. Med 384 campingplasser og 66 hytter, nydelig landskap og kort vei til Borås Djurpark er det et perfekt stoppested på veien.

Borås Djurpark er en grønn oase midt i byen, som med sine 40 naturskjønne hektar er mye mer enn en dyrepark. Her kan dere se nordiske dyr som elg, brunbjørn, gaupe og jerv, og eksotiske dyr som løve, giraff, zebra og hyene. Ta en pause fra dyrene blant turstiene, lekeplassene, grillplassene og kafeene på området.

Visste du at Borås i seg selv er et stort galleri med gatekunst? Gatekunstfestivalen No Limit Borås har hvert år siden 2014 invitert ulike kunstnere for å dekorere deler av byen, og resultatet er mange spennende kunstverk som pryder mange bygninger rundt omkring. Bli med på en guidet tur eller skaff dere et kart og følg ruten på egen hånd. Hvor mange kunstverk får dere øye på?

Elgsafari og historie i Jönköping

Fra Borås kjører dere en time lenger inn i Sverige. Da kommer dere til Vätterns sydspiss, og den koselige byen Jönköping. Visste dere at fyrstikken ble oppfunnet her? Derfor har de også et helt eget fyrstikkmuseum med verktøy, maskiner, etiketter og annet fra gamle dager.

Bo på Lovsjöbadens Camping, så har dere kort avstand til alt i Jönköping– inkludert Rosenlundsbadet. Her venter moro i vannet for både store og små, spesielt på Äventyrsbadet. Kast dere ut i vannsklier, svøm i virvelstrøm, lek med vannkanoner, slapp av i boblebadet eller test klatreveggen.

15 minutter fra Jönköping ligger kommunedelen Huskvarna. Her må dere besøke Huskvarna Fabriksmuseum – et trivelig historisk museum som passer for hele familien. Se hvordan produkter som motorsykler, symaskiner, våpen, motorsag og kjøleskap har utviklet seg siden Husqvarna startet produksjonen. Våpenproduksjonen startet blant annet allerede i 1698!

Omtrent 40 minutter fra Huskvarna ligger Skullaryd Älgpark, en unik park der dere kan se elg og hjort i sitt naturlige miljø. Bli med på traktorsafari, der dere får være med inn i selve innhegningen og møte dyrene på nært hold!

Polkagriser, luftballonger og troll

Litt under en time oppover langs Vättern kommer dere til den sjarmerende byen Gränna. Her venter typisk svensk idyll med vakre trehus, hager, slottsruiner og brosteinsbelagte gater. Bo komfortabelt på Gränna Camping. Gränna er spesielt kjent for produksjon av polkagriser, og flere produsenter har dørene åpne for besøkende. Smak på rykende ferske varianter av det rød- og hvitstripete godteriet!

Få med dere Andrédagen hvis dere er i byen 11.-13. juli. Den 11. juli markeres nemlig da André-ekspedisjonen startet i 1897, og tre menn – blant annet ingeniøren S.A. Andrée fra Gränna – skulle fly med luftballong fra Danskøya til Nordpolen. Det lyktes de dessverre ikke med, men ekspedisjonen minnes med svevende varmluftsballonger over byen, hvis været tillater det.

Fra Gränna er det kort vei ut til Visingsö, en øy med historiske minnesmerker, vakker natur og herlige strender. Det går daglig ferger ut til øya, og turen tar ca. 25 minutter – perfekt for en dagstur. Vel fremme på Visingsö må dere teste Remmalag – å bli kjørt rundt på øya i hest og kjerre, en tradisjon som har blitt opprettholdt i over 100 år.

Har du hørt legenden om hvordan øya ble til? Det sies at to troll, herr og fru Vist, bodde i Gränna og skulle i selskap på andre siden av Vättern. Fruen var gravid og klarte ikke hoppe over vannet, og mannen slang derfor en gresstue ut i vannet som hun kunne tråkke på. Dermed ble Visingsö til! Det står også en statue av dette trollet i Huskvarna.

Middelalderbyen Vadstena

Fra Gränna og nordover kjører dere et stykke på Sverige vakreste motorvei som går høyt over Vättern med fantastisk utsikt. I underkant av en time senere vil dere være fremme i middelalderbyen Vadstena. Her anbefaler vi å bo på Vadstena Camping, med kort vei til severdigheter og stranden.

Vadstena er en vakker by med mye å se, som for eksempel majestetiske Vadstena Slott, og mange flotte kirker fra 1100-tallet. Vadstena Kloster, som ble grunnlagt av Den hellige Birgitta av Vadstena i 1384, er den største turistattraksjonen. I dag er det et minne om klostrenes storhetstid som har satt sitt preg på byen.

Besøk også naturområdet Omberg, som med sin flotte skog og dramatiske klipper er blant landets mest besøkte. Her er det mye historie og kulturminner - blant annet Alvastra klosterruin, som mange kjenner fra bøkene om tempelridderen Arn.

Koselige og familievennlige Örebro

Vi fortsetter Vätternrundan halvannen time videre nordover langs innsjøen til dere befinner dere i Örebro – nok en koselig by for hele familien.

Gå ikke glipp av middelalderslottet Örebro Slott, byens midtpunkt i 700 år. På den tidligere forsvarsborgen kan dere bli med på guidete turer, spøkelsesvisning eller se teater.


Barna vil nok sette ekstra stor pris på en dag i Lost City – Sveriges største opplevelsesbad og et eventyr uten like. Den forsvunne byen finnes et sted blant fossefall, bølger og ville stryk inne i den tette jungelen, og det er denne mystikken dere kan utforske her. Blant de mystiske ruinene og heftige vannskliene venter flere timers moro!

Bo på Gustavsvik Camping, en 5-stjerners campingplass med kort vei til både Örebro sentrum og Lost City.

Her kan du lese mer om hva dere kan finne på i Örebro.

Majestetiske slott og Nordens største vannpark

Etter Örebro fortsetter turen nedover mot Vättern igjen, men denne gangen på den andre siden av innsjøen. Stopp når dere ankommer Karlsborg. Her venter blant annet Karlsborgs Fästning, som i sin tid ble bygget som et forsvar mot ytre fiender, i tillegg til at den skulle beskytte landets gull-lager.

Det er derfor byen også kalles «Gullplassen ved Vättern», og i 2019 fyller festningen 200 år! Det skal feires gjennom hele året, så husk å sjekke hva som skjer på den aktuelle datoen dere skal dit. Ønsker dere å overnatte på veien, anbefaler vi en natt på Karlsborgs Camping, bare fem minutter fra sentrum.

Deretter begynner vi å bevege oss bort fra Vättern, og en times tid vestover ligger neste stopp; Skara. Dersom dere ikke er lei av bading ennå, må dere besøke Skara Sommarland, Skandinavias aller største vannpark. Her skal det mye til for å ikke kose seg i mange timer blant fartsfylte vannsklier, vannkanoner, klatrevegger og laguner. Vannparken tilbyr også familiecamping, dersom dere ønsker å sove over.

Bli med på fika-vandring

Kjør videre mot Gøteborg, og etter en times tid er dere i Alingsås – selveste Kaféstaden. Da sier det seg selv at dette er det perfekte stedet for en fika! Gå fra kafé til kafé og kos dere med kanelboller, vaniljedrømmer, bringebærkakene hallongrottor, og alt annet av bakverk dere kan tenke dere.

Her arrangeres også en egen fika-vandring fra april til oktober hvert år, der du i løpet av halvannen time kan smake deg gjennom en rekke lekkerbiskener på byens beste kafeer, og lærer mer om den særegne fika-kulturen som Sverige er så kjent for. Kombiner gjerne kafébesøkene med shopping.

Fra Alingsås er det under en time igjen til dere er fremme ved startskuddet på denne turen, nemlig Gøteborg.

Vi håper dere nyter vår familievennlige versjon av «Vätternrundan» – og at dere skaper mange nye ferieminner!

Bilferie og rundreiser i Sverige

Sverige er fullt av opplevelser, aktiviteter og attraksjoner som er spredt utover. Hva er vel bedre enn å reise på bilferie å få med seg så mange opplevelser som mulig? Fyll bilen med badetøy, strandstoler, sovepose, ekstra skift og alt som trengs, og gjør deg klar for en opplevelsesrik ferie med familien. Vi har samlet våre beste rundreiser og tips til bilferie slik at dere skal få med dere så mye som mulig i løpet av ferien.

Gå til