Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Nydelig sommerdag i Dalarna
Foto: Jonas Lindgren/Visit Dalarna

Reisetips

Rundreise: Dra nord for Vänern for familiens store eventyr

Camping, bading, lek, dyreparker og fascinerende historie er bare noe av det som venter familien på vår spennende rundreise nord for Vänern. Skap flotte ferieminner med noe av det beste nabolandet har å by på!

Den ultimate turen får dere på sommerstid, men det finnes også flust av aktiviteter som er tilgjengelig nesten hele året. Husk å sjekke åpningstider mens dere planlegger, slik at dere får mest mulig ut av ferien.

Sett dere i bilen og kjør en tur gjennom Dalarna og Värmland – vi guider dere på en rundreise nord for Vänern.

Sommer, ski og safari i Torsby

Dere starter i Torsby, en times tid fra grensen ved Charlottenberg. Der står Sveriges første skitunnel klar med nypreparerte spor og -3 grader hele året – også om sommeren. Det betyr at dere kan kombinere å slikke sol på stranden med en veldig tidlig start på skisesongen.

Torsby skitunnel og sportssenter passer for både nybegynnere og skistjerner, og er derfor perfekt for hele familien. Frister det ikke med ski kan dere blant annet spille frisbeegolf eller sykle. Uansett aktivitet tilbys komplett utstyrsleie.

Litt over en time herfra ligger Långbergets Sporthotell, der flere herlige opplevelser venter. Her kan dere blant annet bli med på både elg- og beversafari!

Sammen med en erfaren guide får dere lære mer om elgen og stå ansikt til ansikt med skogens konge. Safarien kjøres i minibuss på små skogsveier fra hotellet, og ved tilbakekomst venter kaffe og elgskav over ilden. Barna får saft og mottar en suvenir – garantert et minne for livet. Beversafarien foregår på kveldstid, og er en stemningsfull og spennende tur på vannet. Her blir dere nemlig med en guide ut i en kano for å speide etter beverdemninger og spor. Har dere flaks får dere se en ekte bever!

Vannpark, lek og moro i Sunne

En halvtime sørover fører dere til Sunne, der Sunne Sommarland venter. En av landets største vannparker ligger idyllisk til ved innsjøen Fryken, og byr på moro for både store og små – hele dagen. Her får dere både adrenalin og magasug i fritt fall på en av de mange vannskliene og avkobling på en av de 600 solsengene på området. Det er egne barnebasseng for de aller minste.

Like i nærheten av badelandet ligger Mårbacka – der den kjente og kjære forfatteren Selma Lagerløfs ble født og vokste opp. Mårbacka er en fin utflukt for hele familien, og byr blant annet på omvisninger, skattejakt, dukketeater, filmvisning og puslespill. Er barna glad i å klatre finnes det også en hinderbane. Få med dere utstillingen Följ Nils Holgersson till nya höjder, basert på barneboka Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige.

Neste stopp i nærheten er den unike skulpturparken Rottneros Park, der vakker natur, nyskapende hagedesign og mystikk gir en spennende opplevelse. Parken er kjent som Ekeby i Selma Lagerlöfs Gösta Berlings saga. Her ligger også Nils Holgerssons lekepark, der barna kan boltre seg i et stort piratskip med morsomme tunneller og sklier.

Camping og dyrepark i Orsa

Fra Sunne fortsetter dere ca. 2,5 time nordover til dere er midt i hjertet av Dalarna. Der, helt inntil Orsasjön, ligger Orsa Camping – en 4-stjerners campingperle som er perfekt for familier. Området er omgitt av både vann og skog som frister til flere utendørsaktiviteter, i tillegg til en idrettsplass og lekeplass både inne og ute.

Det er ikke uten grunn at stranden langs Orsasjön blir kalt for Dalarnas Riviera – den er både langgrunn og er flere kilometer lang, noe som gir perfekte bademuligheter! Lei campingvogner, rom eller hytter. Orsa Camping er åpent året rundt og er veldig populært, spesielt om sommeren. Vær derfor tidlig ute med booking!

Mens dere er her anbefaler vi turen innom Orsa Rovdjurspark, som er Europas største rovdyrpark. Se ulv, gaupe og jerv boltre seg på store naturområder side om side med blant annet brunbjørner, kodiakbjørn og sibirske tigre – et gledelig syn for både barn og voksne.

Benytt også anledningen til å bade i Siljan, den dype innsjøen som oppstod ved at en av tidenes største meteoritter slo ned for over 350 millioner år siden. Det dannet et krater på 50 kilometer i diameter, og er det største kjente krateret av denne typen i Europa. Besøk for eksempel Siljans strand, Dalarnas mest barnevennlige strand med finkornet sand og langgrunn bunn.

Familiens villeste eventyr venter i Leksand

En time videre sørover i Dalarna venter familiens våteste og villeste eventyr på Leksand Sommarland. Det store vannlandet består av bassenglandskap så langt øyet kan se, med vannsklier i ulike størrelser og fritt fall. Det finnes også mange andre aktiviteter, som for eksempel klatrevegg, zipline, karuseller og gokart.

Et steinkast unna Leksand Sommarland – i naturskjønne omgivelser like ved Siljan – ligger Leksand Strand Camping Resort. Den 4-stjerners campingplassen har 400 campingtomter og over 200 campinghytter å velge mellom. I tillegg til at dere vil bo rett ved siden av badelandet, har dere tilgang til badestrand, eventyrgolf, restaurant og lekeplasser.

Sveriges nest største sommerland er et eldorado for barnefamilier om sommeren, så planlegg turen tidlig og book både inngang og opphold god tid i forveien. Her blir det fort fullt! Sesongen varer som regel fra slutten av juni til slutten av august.

Ikke gå glipp av midsommar i Dalarna

Dersom ferieplanene klaffer med midtsommer, som alltid faller på fredagen mellom 20. og 25. juni, bør dere ikke gå glipp av denne unike merkedagen som svenskene feirer med brask og bram. 

En av de mest ekte midsommerfeiringene får du i Dalarna, og spesielt i Leksand, der det arrangeres en egen feiring i ukene både før og etter det som er sommerens lengste dag og lyseste natt. Treffer dere derfor ikke på selve dagen, er det ingen grunn til bekymring. Her vil dere likevel finne selskapeligheter både før og etter midsommarafton, eller det som på norsk kalles Sankthansaften.

I Leksand samles mer enn 20 000 mennesker for å se den tradisjonelle maistangen blir reist til tonene av fiolinmusikk, taler, sang og dans. Bli med alle de feststemte og sommerglade menneskene ikledd folkedrakter og feire midtsommer flere dager til ende. Også her er det viktig å være tidlig ute med booking, for med alle de tilreisende menneskene som vil feire midtsommer blir det raskt fullt på overnattingsstedene.

Historisk reise i Falun

Fra Leksand går turen videre til byen Falun, i underkant av en time videre innover i Sverige. Her anbefaler vi et besøk til Falu Gruva, som i sin tid var den største kobbergruven i Europa. Bli med inn i gruvene og la hele familien oppdage, leke og lære om gruvedriften som trolig stammer helt tilbake til vikingtiden.

Falu Gruva har bidratt til dannelsen av det moderne industrisamfunnet i så stor grad at Falun har blitt en del av UNESCOs verdensarvliste. Det er i tillegg en av Dalarnas mest besøkte severdigheter, og garantert en spennende reise i svensk historie.

I Falun ligger også Lugnet, Nord-Europas største arena for idrett og arrangement. Her er det aktiviteter året rundt, som for eksempel skihopping og langrenn, musikk, innebandy, sprangridning og sykkelkonkurranser.

Det var også her Ski-VM ble arrangert i 2015, da Northug virkelig beviste sin tittel som skikonge – og kunne legge fire individuelle VM-gull til sin allerede unike medaljesamling. Få med dere den beryktede Mördarbacken, som ble bygget i forbindelse med VM i Falun i 1993. Hensikten med bakken var å lage en stigning som var utmattende og som lå nær stadion. Bakken lever virkelig opp til navnet sitt!

Dagstur til Stockholm – uten bil

Knappe to timer sørover er dere i Västerås, midt mellom Stockholm og Örebro. Byen er kjent for sitt mangfoldige tilbud av shopping, restauranter og naturopplevelser – og en helt egen bystrand. Det skorter ikke på aktiviteter å finne på, hverken for små eller store.

Les våre 10 høydepunkter i Västerås.

Et tips er å ta toget inn til Stockholm for en dagstur, det tar ikke mer enn en time fra Västerås. Da kan dere oppleve det storbyen har å by på, men uten at dere trenger å ta med bilen. Det vil også bety at dere praktisk talt har vært hele Sverige på tvers!

Her er våre 11 anbefalte ting å gjøre i Stockholm.

Fra Västerås kjører dere en times tid vestover, til dere kommer til Örebro – Sveriges sjette største by.

Örebro er kjent for sin vakre, kulturminnesmerkede bykjerne med det staselige slottet midt i sentrum. Samtidig skjer det mye her, med ulike arrangementer, gode shoppingmuligheter og aktiviteter for hele familien. Besøk for eksempel et av Europas største badeanlegg, eksotiske Lost City – en garantert hit for barn i alle aldre!

Les mer om hva Örebro har å by på.

Karlstad

Helt til slutt går turen til Karlstad, en av Sveriges største byer og Värmlands hovedstad. Den flotte beliggenheten ved Vänern gjør at byen oftest ligger på landets topp-ti-liste når det gjelder antall soltimer.

Her bør dere besøke Mariebergsskogen, Karlstads bypark. Den herlige og barnevennlige parken er åpen hver dag hele året og har gratis inngang. I tillegg til flott natur finner dere en dyrehage og lekeområder, ulike arrangementer og skøytebane vinterstid.

Den aller beste måten å se Karlstad på, er fra vannet. Ta derfor en av de populære Båtbussene som trafikkerer på Vänern og Klarälvdeltaet. Båtene går ofte, er i drift fra juni og koster det samme som en bussbillett. Husk bare at disse ikke går om vinteren.

I Karlstad er det også en rekke andre ting å finne på. En tur innom for eksempel Sundstabadet vil være populært blant barna!

Flere ting å finne på? Les våre 10 anbefalte ting å gjøre i Karlstad.

Ikke glem å handle på vei hjem

Ingen tur til Sverige er vel komplett uten å handle noe på vei hjem? Legg for eksempel turen innom Charlottenbergs Shoppingsenter, som med over 60 butikker og 2500 gratis parkeringsplasser gir deg det meste av det du trenger. Her finner du blant annet Nordens største dagligvarehandel og en av verdens største godteributikker. 

På veien hjem kan du spare mye på å legge handleturen innom Töcksfors Shoppingsenter som i år åpnet 9000 nye kvm. Her finner du et bredt utvalg av butikker og en av Sveriges aller største matbutikker med et mildt sagt fantastisk vareutvalg. Kjøpesenteret kan by på over 1100 gratis parkeringsplasser i oppvarmet parkeringshus med flere ladestasjoner til elbiler. 

En rundreise nord for Vänern byr garantert på flotte ferieminner for familiens store og små medlemmer. God tur!

Bilferie og rundreiser i Sverige

Sverige er fullt av opplevelser, aktiviteter og attraksjoner som er spredt utover. Hva er vel bedre enn å reise på bilferie å få med seg så mange opplevelser som mulig? Fyll bilen med badetøy, strandstoler, sovepose, ekstra skift og alt som trengs, og gjør deg klar for en opplevelsesrik ferie med familien. Vi har samlet våre beste rundreiser og tips til bilferie slik at dere skal få med dere så mye som mulig i løpet av ferien.

Gå til