Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Skara Sommarland, Västsverige
Foto: Skara Sommarland/Vastsverige.com

Ting å gjøre

Rundreise: Barnas paradis i Sør-Sverige

Denne geniale rundreisen sør i Sverige tar deg med til selveste gullrekka av familieattraksjoner i Västsverige, Skåne, Småland og Gotland.

Myk start på Sveriges riviera

Du velger selv om du legger første stopp til rett over grensen og Nordens Ark ved Smögen i Bohuslän. Eller gjør som oss – begynner i Skåne der strendene på vestkysten, sydkysten og østkysten gir ungene en knallstart på ferien. Så finkornede, hvite og langstrakte at de kalles for Sveriges riviera. Malmös Ribersborg, Sandhammaren i Mälarhusen og Täppet i Åhus er tre av de mest populære. Følger du kystveien videre til Oskarshamn, går det ferje til Gotland. Turen tar 3,5 timer, og bringer deg til Visby på andre siden av fjorden.

Kort avstand mellom Gotlands høydepunkter

Kneippbyn Sommar & Vattenland ligger ved havet 3 km sør for Visby. Hit reiser titusener av mennesker årlig for å møte Pippi, Prussiluskan og Kling & Klang, og se det originale Villa Villekulla huset. Parken har over 35 spenstige attraksjoner, og rommer en 5-stjerners campingplass. Tyve minutter unna ligger også Lummelundagrotten. Siden 1959 har 4 millioner tatt turen inn for å titte på fossiler, speilsjøer og vakre formasjoner som er blitt formet gjennom tusener av år.

Store cowboy-opplevelser i lille Småland

Tilbake på fastlandet, er det 1 times kjøring til klassikeren Astrid Lindgrens Verden i Vimmerby. Møtet med Pippi, Ronja Røverdatter og Emil er storslagent, og barna bruker lett dagevis på å utforske Kirsebærdalen, Mattisborgen og Katthult. Men neste stopp er minst like fristende: High Chapparal ligger 1,5 time sør for Göteborg, og bringer deg til Amerika og The Last Frontier på 1870-tallet. Fornøyelsesparken byr på gullgraving, ponnyridning, togrøverier og indianershow – kort og godt førsteklasses cowboy-opplevelser. Alt rammet inn av ekte salooner, westernhotell, duften av kruttrøyk og kule karakterer som sheriffen, brødrene Dalton og Zorro.

Leken miks med Borås Djurpark og Skara Sommarland

Fra High Chapparal går turen videre til Skara Sommarland. På veien dit ligger Borås Djurpark med 600 dyr og 65 arter fordelt på 40 hektar. Det er et must å få med seg savannen – der rusler giraffer, nesehorn og sebraer fritt rundt i sommerhalvåret. Skandinavias største vannland ligger 1,5 time unna, og rommer 4 millioner liter vanneventyr, tivoli og gokart. Skara Sommarlands campingplass har både hytter og leiligheter, og er definitivt et sted man kan bli i flere dager.

Storbyen Göteborgs gullkorn

Liseberg er proppfull av moro for hele familien. I tillegg til over 40 kjøreattraksjoner, sommerkonserter og show, har parken flere hundre tusen trær og planter og en skulpturpark som gjør den til en av storbyens mest attraktive grønne lunger. Kunnskapssenteret Universeum ligger vegg i vegg. Der kan barna gå på regnskogsafari, titte på haimating, bygge igloer og få fornyet respekt for dødelige skjønnheter som piraja og grønne mambaer!

Nordens Ark ved Smögen ligger 1,5 time fra Svinesund, og rommer 50 arter som ulv, elg, snøleopard, jerv, panda, hvite storker og japanske traner. Parken verner om truede dyrearter, og er så herlig oppbygd at den faktisk er Bohusläns mest besøkte turistattraksjon. Dermed tar den ikke bare en velfortjent plass på listen vår over Sør-Sveriges beste familieparadis og ferieperler – den er en super avslutning på hele rundreisen.

Skrevet av Ann-Sophie Stene