Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Svensk fika
Foto: Philip Liljenberg

Ting å gjøre

Rundreise: Barnas paradis i Sør-Sverige

Denne geniale og spennende rundreisen i Sør-Sverige tar deg med til selveste gullrekka av familieattraksjoner i Västsverige, Skåne, Småland og Gotland. Et paradis for familier på reisefot. Vi anbefaler minst 10 dager for å gjennomføre hele rundreisen, men det går også å velge ut de stedene og attraksjonene som passer best for deres tidskjema.

Vakre Bohuslän og Nordens Ark 

Legg første stopp til rett over grensen og Nordens Ark ved Smögen i Bohuslän. Nordens Ark ligger 1,5 time fra Svinesund, og rommer 50 arter som ulv, elg, snøleopard, jerv, panda, hvite storker og japanske traner. Parken verner om truede dyrearter, og er så herlig oppbygd at den faktisk er Bohusläns mest besøkte turistattraksjon. Bohuslän huser flere familievennlige campingplasser hvor du kan parkere bobilen, sette opp telt eller leie en stor campinghytte. Campingplassene tilbyr aktiviteter, noen av de har temaparker, og de er alle i gangavstand til have tog den vakre svenske skjærgården. 

Sveriges riviera 

Nyt noen dager langs finkornede, hvite og langstrakte strender i Halland og Skåne. Fra dere har passert Göteborg er det ca. 1,5 time til du ankommer matscenen Falkenberg. Vil du sikte deg inn mot en av Hallands mest familievennlige strender, er Mellbystrand hele 12 kilometer lang. Les mer om strendene Halland

I Skåne er det strender på alle kanter; på vestkysten, sydkysten og østkysten. Malmös Ribersborg, Sandhammaren i Mälarhusen og Täppet i Åhus er tre av de mest populære. Her kan dere roe dere ned og generelt ha et roligere tempo. Skåne er ideelt for de som ønsker å ferdes på to hjul. Det er ikke så mange oppoverbakker, og en sykkeltur på øya Ven er perfekt for hele familien. Her er det ekstra flatt og det finnes mange iskiosker langs veien. 

Følger du kystveien videre til Oskarshamn, går det ferje til Gotland. Turen tar 3,5 timer, og bringer deg til Visby på andre siden av fjorden.

Kort avstand mellom Gotlands høydepunkter 

Fra Skåne kan du følge kystveien videre til Oskarshamn og ta fergen over til Gotland. Turen tar 3,5 timer, og bringer deg til Visby på andre siden av fjorden. Kneippbyn Sommar & Vattenland ligger ved havet 3 km sør for Visby. Hit reiser titusener av mennesker årlig for å møte Pippi, Prussiluskan og Kling & Klang, og se det originale Villa Villekulla huset. Parken har over 35 spenstige attraksjoner, og rommer en 5-stjerners campingplass. Tyve minutter unna ligger også Lummelundagrotten. Siden 1959 har 4 millioner tatt turen inn for å titte på fossiler, speilsjøer og vakre formasjoner som er blitt formet gjennom tusener av år.

Store cowboy-opplevelser i lille Småland 

Tilbake på fastlandet, er det 1 times kjøring til klassikeren Astrid Lindgrens Verden i Vimmerby. Møtet med Pippi, Ronja Røverdatter og Emil er storslagent, og barna bruker lett dagevis på å utforske Kirsebærdalen, Mattisborgen og Katthult. Men neste stopp er minst like fristende og kun 2 timer fra Vimmerby: High Chapparal bringer deg til Amerika og The Last Frontier på 1870-tallet. Fornøyelsesparken byr på gullgraving, ponnyridning, togrøverier og indianershow – kort og godt førsteklasses cowboy-opplevelser. Alt rammet inn av ekte salooner, westernhotell, duften av kruttrøyk og kule karakterer som sheriffen, brødrene Dalton og Zorro. 

Leken miks med Borås Djurpark og Skara Sommarland 

Fra High Chapparal går turen videre til Skara Sommarland. Etter halvannen time i bilen så kommer dere til Borås Djurpark med 600 dyr og 65 arter fordelt på 40 hektar. Det er et must å få med seg savannen – der rusler giraffer, nesehorn og sebraer fritt rundt i sommerhalvåret. Skandinavias største vannland ligger 1,5 time unna, og rommer 4 millioner liter vanneventyr, tivoli og gokart. Skara Sommarlands campingplass har både hytter og leiligheter, og er definitivt et sted man kan bli i flere dager.

Fart og spenning i storbyen Göteborg 

På vei hjem igjen så må dere legge inn et stopp i Göteborg. Liseberg er proppfull av moro for hele familien. I tillegg til over 40 kjøreattraksjoner, sommerkonserter og show, har parken flere hundre tusen trær og planter og en skulpturpark som gjør den til en av storbyens mest attraktive grønne lunger. Kunnskapssenteret Universeum ligger vegg i vegg. Der kan barna gå på regnskogsafari, titte på haimating, bygge igloer og få fornyet respekt for dødelige skjønnheter som piraja og grønne mambaer!