Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Tom Tits Experiment, Södertälje
Foto: Tom Tits Expriment

Reisetips

Rundreise: Midt-Sverige med barna i baksetet

Klar for en rundreise med overraskelser? Legger du første feriestopp til Gustavsvik ved Örebro, er sommer og sol garantert. Dette er ett av Europas største badeanlegg med heftige ingredienser som asiatisk jungel, ruiner, ekte regnskog og bølgemaskiner.

Dalarnas tre på topp i ett og samme sveip

Orsa Rovdjurspark lever Sveriges fire største rovdyr og utrydningstruede arter som kamtsjatkabjørner, sibirske tigere og leopard. Pluss lekne isbjørner som fanger fisk med labben og klatrer modig langs fjellklippene bare meter unna publikum. Ute etter årets beste feriebilde? Du får det her, i Europas største rovdyrspark. Gangstier og utsiktsramper gjør det nemlig mulig å komme ekstra tett innpå dyrene.

Tomte betyr som kjent nisse på norsk og i Tomteland bare en time unna rovdyrsparken får barna treffe så vel hovedpersonen selv, som alver og trollkongen på det 160 0000 m2 store parkområdet. Foruten sang, dans og teater, har Tomteland et bredt spekter av leker og aktivitetstilbud for de minste. Det samme kan sies om Leksand Sommarland 40 minutter unna. Med motorland, vannland og sommerland treffer de blink uansett lyst og drømmer.

Stockholms største, beste og nærmeste

Et tospann man ikke kommer utenom i Stockholm, er Junibacken og Gröna Lund på Djurgården. Mens sistnevnte har absolutt alt en fornøyelsespark skal ha pluss litt til, har barnemuseet Junibacken massevis av herlige utstillinger som barna kan gå inn i for å nyte miljøer fra kjente barnebøker. Stikkord? Astrid Lindgren og mange andre forfatteres fantasifulle verden, på sitt desidert beste - og som toppes av 4-5 teaterforestillinger hver dag.

I Södertälje 30 minutter utenfor Stockholm lokker Tom Tits Experiment. Kunnskapssenteret brer seg utover fire etasjer og en park, og her får voksne og barn brynt seg på eksperiment innen teknikk, fysikk, matematikk, naturgeografi, biologi, mennesket, illusjoner og masse mer. Om det heller er bølger og brus som trekker, ligger Gustavsvik i Örebro mindre enn to timer fra hovedstaden. Opplevelsesbadet Lost City er supert for familier som elsker vann. Elleville attraksjoner som Jungle Escape, Treasure Hunter og River Run spiller på alle sanser, og er rammet inn av spennende ruiner, fossefall, lekeland og en relax-avdeling for voksne. Tips: Sett av tid til å bli i flere dager, Gustavsvik har en 5-stjerners camping med delikate utleiehytter.

Flåteferd à la Huckleberry Finn på vei hjem gjennom Värmland

På vei hjem til Norge, er det lett å overraske barna stort ved å legge inn en tømmerflåteferd på Klarälven nord for Karlstad. Familien suser fredfullt nedover elven i 1-3 km i timen, bader, fisker og legger til ved rasteplasser for natten. Tettere på den värmlandske naturen kan man vanskelig komme. Uansett om du bygger flåten selv eller leier en – er dette en sosial og fysisk spennende tur som får tankene til å fly i retning av Mark Twains klassiker fra 1884.

Badelandet i Sunne er en klassiker som enkelt kjøler ned hete hoder i baksetet. Utendørsbadet har 10 fartsfylte vannattraksjoner, 25 grader i vannet og massevis av sprø underholdning. 600 solstoler, rutsjebaner og et spennende Fritt Fall er noe av det en bys på. Pluss eventyrlige småbasseng og en haiklubb for de minste. Det hele ligger rett ved siden av alle badenymfers favoritt, nemlig sandstranden til sjøen Fryken.

Velkommen til Sverige!

Skrevet av: Ann-Sophie Stene