Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Falun, Dalarna
Foto: Per Eriksson/Visit Dalarna

Oversikt

Shopping i Dalarna

I den sørlige delen av Dalarna finner du bysentrum med sjarm og karakter, hver og en på sin egen spesielle måte. Utenfor bysentrumene finnes handelsplasser der du kan gjøre skikkelige funn, for å ikke nevne alle loppiser, garasjesalg, second hand-butikker og antikkboder. Et bredt utvalg av lokalprodusert mat finner du i gårdsbutikkene og oppdag gjerne Dalarnas håndverk og design i atelier og koselige butikker.

Falun – Dalarnas bykjerne

I Dalarnas bykjerne, Falun, finner du en skjønn blanding av gammelt og nytt, koselig byliv og inspirerende shopping med småbutikker, store kjeder og gallerier. Dalarnas designstrøk på Slaggatan samler butikker med fokus på innredning, klær, håndverk og antikke godbiter. Fra Falun er det bare 20 minutters biltur til handelsstedet Borlänge som er Dalarnas shoppingmekka nr. 1 – med et stort utvalg som lokker mange besøkende.

Kupolen og Norra Backa i Borlänge

Kupolen er Dalarnas største kjøpesenter med 76 butikker, kaféer og restauranter. Midt imot Kupolen ligger Borlänges nye shoppingområde Norra Backa med alt fra treningsklær og hjemmeelektronikk, til matvarer. Her finner du blant annet IKEA, Clas Ohlson, Systembolaget, Coop og Apoteket.

Säter og Hedemora

En halvtimes biltur fra Borlänge venter disse to mindre småbyene. I Säter møtes du av pastellfargede trefasader og lave hus med bindingsverk som formidler en stilfull og gammeldags idyll i den sjarmerende bykjernen – en av Sveriges best bevarte trebyer. I de gamle smugene, hvor gatenettverket er fra 1600-tallet, møtes du av koselige restauranter, kaféer og butikker.

Å handle i Hedemora har vært en middelaldertradisjon siden 1446 og her møter du en avslappende atmosfære der stresset og trengselen er langt borte. Rusle mellom de to trivelige små-galleriene og de koselige butikkene. Nyt samtidig den vakre kulturen, koselige kaféer og restauranter. På sommeren finnes det flere matmarked og gårdsbutikker som tilbyr lokalproduserte delikatesser av høy kvalitet.

Insjön og Mora

Også andre deler av Dalarna tilbyr utmerkede shopping-muligheter for eksempel byen Insjön, den sørlige porten inn til Siljansbygden der Clas Ohlsons minne lever videre gjennom bedriften med samme navn. Her startet Clas Ohlson sin postordre virksomhet i 1918 og butikken i Insjön er i dag et av Dalarnas absolutt største besøksmål. Butikken ligger ved Hjultorget, det ekspansive handelsområdet med et flertall butikker.

Mora som ligger ved den nordre delen av sjøen Siljan er Dalarnas nordligste sentrum for handel med et 100 talls butikker fordelt på tre ulike handelsområder. Selve sentrum ligger vakkert til et steinkast fra Siljans strand og havn. Her kan du rusle rundt i Moras smågater og torg, blant koselige butikker, restauranter og kaféer. Ved den østre innfarten finner du det voksende handelsområdet Noret. Her finnes det store varehus og matvarekjeder i tillegg til fast food-restauranter. På andre siden av Österdalsälven finner du Moras tredje handelsområdet, Tuvan. Her finner du blant annet innredning, møbler, motor og virksomhet innenfor bygg og hage.

Flere shoppingtips

I Dalarna finner du bredt utvalg av alt fra tidløst håndverk til moderne klassikere.

I regionen finner du flere tradisjonelle butikker hvor du kan kjøpe folkedrakter, treverk og sløydhånderk med et moderne innslag - alle med "Dalatouch". På Dalarnas Hemslöjd i Falun, Floda Hemslöjd, Leksands Hemslöjd, Rättviks Hemsjöjd og Mora Hemsjöjd finner du garantert flotte suvenirer, gaver eller et minne med spor fra Dalarna. 

Når det er snakk om tradisjonelle produkter, bør et besøk i Leksands knekkebrød Bageributikk absolutt stå på listen. Her kan du kjøpe prisbelønnet, secondhand, knekkebrød. I butikken finner du også innredning, suvenirer og mat med sterk tilknytning til bygda. 

I Leksand ligger også Crona Craft. Dette er en butikk fylt med tradisjonelle og bærekraftige produkter av høy kvalitet. Klær, keramikk og interiørartikler er bare noe av det du kan kjøpe med deg hjem. 

Er du glad i keramikkprodukter? Ta turen innom Mikael Willers Butikk og keramikkverkstad i Blombergsgården i Vikarbyn. Her finner du hånddreide keramikkprodukter i alle former og farger produsert i Dalarna. 

I et bortgjemt jernbanebygg ved togstasjonen i Leksand har designeren Ylva Sharp skapt en kreativ oase, med atelier, showroom og butikk. Her får du kjøp Ylvas karakteristiske prints og produkter, originalkunst, møbler, skulpturer og objekter skapt av Ylva slv og i samarbeid med ulike kunstnere og håndverkere. I løpet av sommeren arrangeres det popup-vernissasje, loppis og musikalske gjestespill. 

Midt i den lille byen Stora Skedvi, i et gammelt industribygg, ligger Kulinariet. Her har små og lokale matprodusenter fått et helt eget sted for å vise sine produkter. I dag finner du Saluhall, meieri, bakeri og restaurant i Kulinariet. Vil du oppleve lokale mattradisjoner og produkter er dette stedet for deg! 

Velkommen til Dalarna!