Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Visby ringmur, Gotland
Foto: Emelie Asplund/imagebank.sweden.se

Reisetips

Sjarmerende og spektakulære Gotland gir minner for livet

Du trenger ikke dra lenger enn til Sverige for å oppleve blendende vakker natur, spennende kultur, turkis vann og hvite strender så langt øyet kan se. Bli med til Gotland – Sveriges største sommerparadis!

Gotland er en øy full av kontraster og kan lokke med både puls og pause. Øya ligger i Østersjøen, ca. 90 kilometer fra den svenske fastlandskysten og har et mildt kystklima som fremmer naturvekster man ellers ser på breddegrader lengre sør. Dette gir et spektakulært landskap bestående av flotte strender, røffe klipper, frodige blomsterenger og åpne sletter med lave trær og busker.

Gotland består av 100 ulike naturreservater fordelt utover øya. Selv om det er Sveriges største øy, så er avstandene korte og de fleste stedene ligger veldig tilgjengelig til. Øya er blant annet perfekt å utforske gjennom både korte og lange fotturer, der du bestemmer lengden og vanskelighetsgraden selv. Øya er også et sted for actionfylte aktiviteter, og mange kommer hit for surfing, fiske og golf.

I tillegg er Gotland kjent for kunst, håndverk og mat i verdensklasse. Det finnes også mange kulturminner som er med på å gjøre miljøet unikt, som kirker fra middelalderen, gamle klosterruiner, gravrøys og steinskip-settinger.

Vi anbefaler å ikke gå glipp av solnedgang- eller oppgang – et magisk syn som tar pusten fra deg, og nesten er verdt turen alene!

Det er enkelt å reise til Gotland, les våre reise til Gotland tips

Spennende kultur i Visby

Den gamle middelalderbyen Visby er den eneste byen på Gotland, og er kjent for å ha en rik kultur. Byen vrimler av liv, og alt av underholdning, restauranter, aktiviteter og shopping er i gåavstand. Du velger selv om du vil oppleve datid eller nåtid. Få steder har en så unik kombinasjon av gammelt og nytt som Visby, der bare det å vandre rundt er en severdighet i seg selv. Snør derfor på skoene og gjør dere klare for vandring i Visby – rosenes og ruinenes by.

Visbys historie strekker seg helt tilbake til 1360. Den gang var Visby en Hansaby, et knutepunkt der varer fra hele verden ble solgt, kjøpt og byttet. Selve handelen skjedde innenfor bymurene som omringer de gamle kirkene og steinhusene i byen. Bymuren er Nord-Europas best bevarte, og området står på UNESCOs verdensarvliste.

Midt i byen ligger vakre Botaniska Trädgården, en oase av blomster og planter som virkelig er verdt å se. Et ekte postkortmotiv finnes i Fiskargränd, en pittoresk og koselig gate som er full av roser om sommeren. Det er ikke vanskelig å forstå hvorfor det er Sveriges mest fotograferte smug!

Besøk også Gotlands Museum for å se spennende funn fra vikingtiden og middelalderen, som sølvskatter, rustninger og våpen.

Ikke gå glipp av dette på Gotland

Hold utkikk etter en av de mange raukene som står rundt omkring på øya. Rauker er naturens egne steinskulpturer – en fjellformasjon formet av erosjon. Det betyr at de myke bergartene er slitt ned av vær, vind og hav, til det kun står igjen hard kalkstein i ulike former. Hoburgsgubben, som har fått navnet sitt fordi den ligner på en profil av et mannshode, er den mest kjente.

På Gotland kan dere se ville hester, som lever fritt i en stor naturpark. Dette er en bestand av rasen gotlandsruss som etter tusenvis av år har tilpasset seg gotlandsk klima og forhold. Gotlandsrusset er Sveriges eldste hesterase og har levd siden tidenes morgen. Det er funnet benrester som er tidfestet til ca. 3000 f.Kr!

Gotlands natur og flate landskap, åpne veier og lite biltrafikk gjør at øya er perfekt å oppleve på to hjul. På sykkel er det enkelt å oppdage nye kriker og kroker på egen hånd. Det finnes også varierende terreng og stier for de som vil prøve seg på mountainbike. Det er mange muligheter for leie av sykler, blant annet med kurv eller vogn – perfekt for å kombinere sykkelturen med piknik og shopping.

Les vår sykkelguide for Gotland.

Slik reiser du til Gotland:

Det er to måter å komme seg til Gotland – med ferge eller fly.

Destination Gotlands ferger går til Visby og Gotland hele året, fra Nynäshamn rett sør for Stockholm, Oskarshamn eller Västervik i Småland. Gotlandsfergen tar ca. tre timer, så man får tid til nyte roen på vannet, spise på restauranten som tilbyr retter fra alle verdenshjørner, kikke i butikker eller se en god film i kinosalen. Fergen tillater biler, bobiler og campingvogner. Det er enkelt å booke billetter på forhånd – gjør det her.

Du kan også fly til Visby. Det vanligste er å fly via Stockholm, og fra Gardermoen tar hele reisen ca. tre timer. SAS og Norwegian flyr til Gotland via Stockholm fra 16. juni til 8. august, med flere avganger i løpet av uken.

Gotland – et kulinarisk og kulturelt mekka

Gotland regnes som et mekka for de som setter pris på gastronomiske opplevelser, og er et koldtbord med noe for enhver smak. Ettersom Gotland har Sveriges største tetthet av hyggelig spisesteder, er det ikke langt mellom de gode matopplevelsene. Det er også mulig å besøke mange gårdsbutikker og kjøpe med seg førsteklasses råvarer hjem. Gotland har i tillegg egne ølbryggerier og produserer både vin og whisky.

I Visby ligger koselige bistroer, puber og restauranter av ypperste klasse på rekke og rad, klare for å ta deg gjennom en kulinarisk reise. Gode spisesteder finnes overalt ellers på øya, og med mange fristende kafeer rundt omkring er det lett å hvile beina for å ta en fika.

Trøfler er Gotlands hemmelige delikatesse, og hvert år fra slutten av september og ut november arrangeres trøffelsafari. Bli med og lukt, smak og høst skogens sorte gull, omringet av de vakre høstfargene.

Her kan du lese vår guide til de beste restaurantene på Gotland.

Ingmar Bergmans Fårö

Ta fergen over til den lille øya Fårö, kjent fra mange av filmene til Ingmar Bergman. Han var Fårös mest berømte beboer, og mente øya var magisk. Turen tar bare seks minutter, og det som møter deg er unikt landskap med uberørt, rå natur som setter seg sterkt i minnet.

Se Langhammars raukeområde, og de fantastiske steinformasjonene som ofte dukket opp i Bergmans filmer. Hver sommer feires filmskaperens kunst med en egen festival. Bergmanveckan er syv dager fylt med film, musikk, samtaler og teater, koblet til Bergman og hans verk, og hvilken påvirkning han fremdeles har på kunstnere den dag i dag.

Kunst og håndverk i kvalitet

Det er mange kunstnere og håndverkere som både bor og jobber på Gotland, noe som gjør at øya er spesielt kjent for kunst og håndverk av god kvalitet.

Gå gjennom gatene og besøk butikkene og galleriene som ligger tett i tett i Visby, og se spennende kvalitetsvarer direkte fra de lokale produsentene. Kjøp med deg vakre skåler og smykker, plagg i gotlandsk ull, håndblåst glass, kunst eller lammeskinn hjem.

Les mer i vår guide til unik shopping på Gotland.

Kombiner Gotland med Stockholm

Enten du velger å ta ferge fra Stockholm eller mellomlande i den svenske hovedstaden, er det en perfekt anledning til å kombinere Gotlandsferien med litt tid i storbyen. I Stockholm er det ikke langt mellom severdighetene, og du kan gå mellom de beste restaurantene, gode shoppingmuligheter, nattklubber og historiske museum.

Les mer om Stockholms uendelige muligheter her.

Gotland – et unikt eventyr

Gotland er ikke bare Sveriges største øy, men også Sveriges største sommerparadis.

Gå til