Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Reisetips

Skånes 10 på topp

Hva du bør vite om Skåne? Regionen er Sveriges svar på franske Provence. Her fins over 200 slott, mange Michelinrestauranter, og golfsesongen varer nesten året rundt. Strendene er supre for badenymfer, og du kjører mellom byer som Malmø, Ystad og Båstad på et blunk. Alt dette gir regionen en ramme – nedenfor gir vi deg 10 på topp listen over innholdet.
01. Turning Torso – Nordens høyeste boligblokk
Turning Torso, Malmö, Skåne
Foto: Silvia Man/imagebank.sweden.se

Det moderne landemerket Turning Torso er 200 meter høyt, og ligger i Västra Hamnen i Malmö. Området er Malmös nyeste bydel, og gir fabelaktig utsikt mot den 8 kilometer lange Öresundsbroen. Malmö Konstmuseum, Stadsmuseet, Naturhistoriska museet og Teknikens & Sjöfartens Hus fins i Malmöhus Slott kun minutter unna. Tips: Vill du ha en uforglemmelig opplevelse kan du booke premium-suiten for 2 personer på 45. etage.

02. Söderåsen Nasjonalpark – Skånes svar på Grand Canyon

Söderåsen Nasjonalpark rommer Nord-Europas største område med urørt skogsterreng. Det er nettopp her, i Skäralid, at du finner Skånes egen Grand Canyon – høye klipper som stuper ned i en ravine. Pakk piknikkurven og sett sikte mot mål som Odensjøen, Nackarpsdalen og utsiktspunktene ved Kopparhatten. Bruk sykkel eller beina – her fins også overnattingshytter.

03. Sofiero Slott – grønt paradis med musikk og mat
Foto: Lena Birgersson/skane.com

Er du i nærheten av Helsingborg, er det et must å besøke Sofiero Slott fra 1864. Parken ble kåret til Europas vakreste i 2009, og gir et interessant innblikk i overdådig renessansestil. Tips: Ta med teppe og piknikkurv, sikt deg inn mot sommerkonsertene med kjente artister, eller besøk kafeen og gourmetrestauranten. En ting er garantert: Du glemmer verken synet eller duften av tusenvis av vakre rhododendron om du drar hit i blomstringstiden.

04. Wanås skulpturpark i Östra Göinge

Wanås produserer, presenterer og viser frem fargerik samtidskunst som treffer glade kunstentusiaster midt i hjertet! Parken åpnet i 1987, og siden den gang har stjerner som Yoko Ono og Roxy Paine tatt turen. Nå rommer parken over 50 permanente verker som innbyr til lek, klatring og nysgjerrighet, og etter endt rundtur bærer det rett inn i kafeen Fredho.

05. Lunds Domkirke – Sverige mest besøkte kirke
Lund Cathedral, Lund
Foto: Aline Lessner/imagebank.sweden.se

Domkirken i Lund har tre stjerner i Michelinguiden, og regnes som ett av Sveriges syv underverker. Hit kommer over 700 000 besøkende årlig – og 31. oktober 2016 tar selveste Pave Franciskus turen. Domkirken ble innviet i 1145, og smykker seg med et alter datert 1398 pluss majestetiske spir og tårn. Et mektig syn sett fra både innsiden og utsiden.

06. Sandhammaren – kåret til Sveriges beste strand

Sandhammarens langstrakte, kritthvite strand er perfekt for late sommerdager, lek, pikniker og turgåing. Familieperlen ligger i Østerlen, på den sydøstre tuppen av Skåne. På stranden fins et fyrtårn fra 1860-tall og Sveriges eldste livredningstasjon fra 1892. Strømmene her har vært en utfordring gjennom århundrer – havet utenfor stranden rommer landets største skipskirkegård med flere tusen vrak.

07. Ven i Öresund – en kort fergetur unna
Foto: Bertil Hagberg/skane.com

Den lille sjarmerende øya ligger i Öresund mellom Landskrona og Danmark, og er lett tilgjengelig med ferge. Et smart tips er å sykle mellom attraksjonene. Det fins plenty av badeplasser, minigolf, hesteridning, kunstutstillinger, og et Tycho Brahe museum her. Pluss Hven Backafallsbyn, en firestjerners resort med gourmetrestaurant og et eget prisberømt whisky destilleri. Ps. Ven er ekstra vakkert i mai måned når rapsen blomstrer.

LES MER

08. Kullaberg naturreservat – tre stjerner i michelinguiden

Kullaberg naturreservat ligger nordvest i Skåne, og har 3 stjerner i Michelinguiden. Her kan man gå turer, surfe, svømme, fiske og spille golf, eller bedrive tiden med sysler som fjelklatring, fugletitting og dykking. Reservatet er et yndet utgangspunkt for både selsafarier og sightseeingsturer til sjøs. Kunstinteressert? På Håle stenar finner du en kunstinstallasjon av drivved laget av Lars Vilks.

The Ale Stones stand on a field with the ocean in the background.
09. Ales stenar – steinsetting fra 600 e.kr
Ale Stenar, Österlen, Skåne
Foto: Conny Fridh/imagebank.sweden.se

Er du i nærheten av fiskesamfunnet Kåseberga på Østerlen, må du ta turen til Ales stenar. Steinsettingen er formet som et skip, og kan minne om engelske Stonehenge. Monumentet består av 58 steiner i kvarts som veier 4-5 tonn hver. Steinsettingen er ca. 67 m lang og 19 m bred. Den ligger 42 meter over havet, og besøkende får flott utsikt over kysten og over mot Bornholm.

LES MER

10. Glimmingehus ved Österlen

På middelalderborgen Glimmingehus arrangeres det ridderspill og familieunderholdning hele sommeren gjennom. Borgen ble bygget år 1499, og var hjemmet til den danske knekten Jens Holgersen. Hiv deg på en guidetur som gir innblikk i historikken, eller prøv deg på DIY utfordringer og bruk av middelalderske verktøy i borggården.