Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Ribersborgsstranden, Malmö
Foto: Werner Nystrand/skane.com

Reisetips

Skånes nudiststrender

I Skåne har det eksistert nudistbading siden 1890-tallet. Her gir vi deg historiske highlights på hvordan synden vokste seg frem, og namedropper regionens beste strender for nakenbading i dag!

Mölle – en syndens bule i 1890-årene

Mölle er en av Sveriges eldste turistdestinasjoner. Helt siden 1840-tallet har det valfartet både svensker og utlendinger til byen for adspredelse og bad. Bomben sprakk på 1890-tallet – da ble det kjent langt utover landets grenser at herrer og damer badet sammen. Og hvilken reaksjon! Danskene veltet inn med ferje fra København, og den tyske keiseren Vilhelm II tok turen for å se hva som pågikk i 1907. Da Mölle fikk jernbane i 1910, eksploderte masseturismen. Og den lille byen ble for alltid satt på verdenskartet som en syndens bule.

Knähaken i Helsingborg

Man trenger ikke være nudist på heltid for å ta et nakenbad innimellom. På Knähaken i Helsingborg fins et naturistbad med en barnevennlig strand mellom piren og bryggen. Følg Högastensgatan til havet – stranden ligger til høyre etter 50 meter.

Ålaboderna i Landskrona

Nudiststranden Ålabodarna ligger ved Öresund, cirka 13 kilometer nord for Landskrona. Stranden er lang og består av både stein og sand, og havet er temmelig dypt.

På dypt vann på Ribersborg i Malmö

Visste du at Malmös bystrand har en egen avdeling for nakenbadere? Vest på Ribersborgsbadet kan nakenbadere utfolde seg fritt på dypt vann fra brygge 10 og bortover. Kiosk og toalett fins rett i nærheten.

Nudiststranden i Skanör

Svanrevet på den nordlige spissen av Skanör har en flere kilometer lang sandstrand. Den er populær på sommeren, så om du vil ta nakenbad og ligge mer for deg selv, har Skanör naturistforening sørget for sus i sakene like bortenfor. Kjør til Skanör havn, og deretter spaserer du et par hundre meter frem til paradiset.

Nakenbading på Yngsjöbadet

Yngsjöbadet blir også kalt Gropaholet, og stranden ligger cirka 2,5 kilometer fra Yngsjö sentrum ved Hanöbukten på østkysten av Skåne. Her finner du en langgrunn strand med god plass. Risikoen for understrømmer er til stede ved høye bølger, men stranden regnes som meget barnevennlig.

Kongaboden ved Friseboda

Stranden Kongaboden er en mer spontan form for nudiststrand, og den ligger cirka 10 kilometer sør for Yngsjö ved Friseboda. Stranden går i sørlig retning, og også her fins det risiko for understrømmer. En liten kuriositet på veien: Ved parkeringsplassen til Frisebodabaden ligger Kongaboden – en delikatessebod som av og til selger nyfanget ål.

Sandskogen i Ystad

Sandskogen er en smal sandstrand som ligger øst for Ystad sentrum. Her fins det skjønne sanddyner som gir beskyttelse mot vind og innsyn, og det er lett å finne seg en privat flekk. Kjør kystveien østover fra byen, og ta til høyre rett etter Fredriksberg.

Fårabäck i Åhus

På Fårabäck i Åhus finner du en langgrunn sandstrand med sanddyner, og det er lett å stikke seg unna på den nordlige delen av stranden. Kjør mot Åhus camping, og følg veien videre til Sommerkolonien. Nudiststranden får du øye på rett etter at du har spasert gjennom en liten furuskog.

Ängelholm med utsikt mot Kullaberg

Dette er en nudiststrand med myke sanddyner der du opplever kveldssol, furuskog og fantastisk utsikt mot fjellet Kullaberg. Ovenfor stranden fins det flere godt vindbeskyttede groper. Stranden ligger rett utenfor byen Ängelholm, ved campingen Råbocka. Gå i sørlig retning – når du begynner å føle at du har på deg for mye klær vet du at du har kommet fram.

Sandhammaren på Österlen

Sandhammaren er en flere kilometer lang sandstrand med massevis av sanddyner. Her er det lett å gjemme seg bort og la klærne falle. Kjør kystveien mellom Simrishamn og Ystad til du ser skiltet Sandhammaren. Gå nordover langs stranden til du oppdager en enslig spot. Eller, ta av ved skiltet Backåkra, parker og gå ned til stranden derfra isteden.

Velkommen til Skåne!