Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Ski cross i Idre fjäll, Dalarna
Foto: Idre fjäll

Ting å gjøre

Skicross i Sverige

Elsker du fart, hopp og sug i magen, og er du samtidig klar for en helt ny utfordring på ski? Da er det Svenske Skiforbunds nye satsing på ”skicross” helt riktig for deg.

I samarbeid med en rekke partnere i et helt nytt skicross-samarbeid har det Svenske Skiforbund startet Arena Project. Formålet med prosjektet er å utbedre konseptet skicross, samt veilede i etablering av gode baner med hensikt å få en formel sertifisering. Eric Illjans, som har vært på det svenske landslaget i skicross, er ansatt som leder av prosjektet.

Skicross som nå har blitt en disiplin i vinter-OL oppstod på slutten av 1980-tallet som et forsøk på å gjøre skisport enda mer spennende for tilskuerne. Kort fortalt foregår konkurranser i skicross ved at fire utøvere samtidig kjører om kapp, og/eller på tid, ned gjennom en bane fylt med ulike hindringer i form av både porter, hopp og svinger. Den tilsvarende konkurransedisiplin for snowboard er kjent under navnet "boardercross".

Har man lyst til å prøve skicross er det bare å møte opp og melde seg på.

Skicross er fantastisk gøy. Det er også en morsom måte å utfordre både hverandre og seg selv på. Det gir virkelig høy puls, masse av felles underholdning og skikkelig adrenalinkick. Skicross er super populært for ski-entusiaster i alle aldre, voksne, så vel som unge og barn på ski. Naturligvis skal man under løpene holde seg til reglene og bruk alltid hjelm – husk det!

Tommy Eliasson fra det Svenske Skiforbund sier: ”Når man får sjansen til å prøve nye konsepter, så gjør folk det, og vi merker straks hvor populært det er, noe som føles skikkelig gøy!". Han legger til: ”Hittil er prosjektet meget vellykket og nå blir det lagt opp til mange flere familiekonkurranser på de skistedene som deltar i prosjektet. Har man lyst til å prøve skicross er det bare å møte opp på skistedet og melde seg på. Vi ønsker at det skal være så enkelt som mulig for så mange som mulig”.

Mange muligheter i Sverige

Akkurat nå har du mange muligheter til å prøve deg på skicross i Sverige, og få en helt ny og annerledes skiopplevelse med deg hjem. Mange av skistedene deltar i prosjektet, og flere og flere slutter seg til i rekken av destinasjoner som tilbyr skicross.

Hemavan Tärnaby ble det forrige vinter bygget to nye arenaer for skicross. Banene er designet slik at alle skal kunne teste de ut uansett hvor erfaren skikjører man er. John Lindh, hovedtrener for det Svenske Skicrosslandslaget, har designet banen i Hemavan som ble en skikkelig suksess allerede første året. Skikrossbanen er plassert ved Länken (mellom Centrumliften og Kungsliften) der store og små kan konkurrere mot hverandre i fantastiske omgivelser.

Lofsdalen er raskt blitt en av de aller mest populære svenske destinasjonene for skicross-kjørere. Her har man etablert flere forskjellige, skikkelig bra baner i varierende vanskelighetsgrader, så her er det er noe for alle nivåer. For eksempel har skicross-banen for de minste barna ikke noen hopp, men i stedet masse mindre bakker og kuler, som fort kan få det til å kile litt ekstra i magen.

De utpregede konkurransemenneskene og stabile skikjørerne har mulighet til å melde seg på en eller flere av de ulike konkurransene som arrangeres. Heriblant Härje Cup, som er Sveriges største skicross-konkurranse. Uansett om du selv skal være med eller ikke, er skicross-konkurranser en spennende og stemningsfylt opplevelse som du ikke må gå glipp av!