Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Kläppen, Sälen, Dalarna
Foto: Daniel Bernstål

Reisetips

Skiferie i Sverige med barna

I Sverige finnes et meget stort utvalg av flotte familievennlige skisteder. Her finner du alt fra fantastiske barnebakker, ville temaparker og Nordens beste skiskole.

Uansett om familien skal stå på ski for første gang, har tenåringer som ønsker fantastisk off-pist og ville kuleløyper, eller er erfarne skikjørere som trenger en utfordring, så er det mulig å finne dette hos "söta bror".

Dersom hele familien skal dra sammen på skiferie er det altså verdt å vende oppmerksomheten mot vårt naboland i øst. Sverige tilbyr et stort utvalg av barnevennlige skiområder med terreng både til de yngste og eldste, de forsiktige og de litt mer ville.

De fleste av destinasjonene er innenfor kjørevennlig avstand, og alle skiområdene byr på snøgaranti samt et hav av muligheter utenfor selve løypene. Det er spesielt områder som Hemavan Tärnaby, Branäs, Idre Fjäll, Kläppen og Orsa Grönklitt som er populære reisemål for skiferie med barn.

3-6 år: skikjøring og masse morsomme aktiviteter for de små

Orsa Grönklitt er kjent for sin store dyrepark, Orsa Rovdjurspark, med flotte snøleoparder og bjørner. Utenfor parkens gjerder går barneløypa Blåbærskogen. Her får barna en unik opplevelse ved å kunne se på ville dyr og stå på ski samtidig. Orsa Grönklitt har 23 løyper. De aller fleste løypene er i den enkle delen av skalaen da området primært er tilpasset de yngste skikjørerne, og nettopp derfor er perfekt til årets skiferie med barna.

7-10 år: mer fallhøyde og brattere løyper til de litt mer erfarne

Stöten er et bra område for barn i 7-10 års alderen som har stått på ski et par ganger tidligere. Området har den største fallhøyden i Sälen og har både bratte løyper til de erfarne og lange løyper med plass til store slalåmsvinger. Stöten har også det store aktivitetssenteret Vattufjäll hvor det finnes badeland, spa og bowling, alt for å gjøre din skiferie med barn til en uforglemmelig opplevelse.

Idre Fjäll er et av de aller beste barnevennlige skiområdene i Sverige. Idre Fjäll er blant annet kjent for deres meget gode skiskole. Utover skikjøring kan familien også delta på aktiviteter som bob- og hundeslede, kanefart, barnas afterski, bowling, aktivitetssenter og badeland.

11-15 år: fantastisk off-pist og Sveriges beste temapark

Kläppen er med sine 34 løyper ideell for familier som har litt større barn som vil ha nye utfordringer. Kläppens snowpark er kåret til Sveriges beste 9 år på rad og er det perfekte stedet for de som ikke er redd for å få luft under skiene. Stadig flere unge skikjørere valfarter til den overdådige temaparken, som år for år blir utbygd med input fra noen av verdens beste snowboardkjørere.

Lofsdalen byr på fart og spenning med skicross. Loftsdalen har de siste årene blitt et av de mest populære stedene for skicross i Sverige. Her finnes det baner i forskjellige vanskelighetsgrader slik at alle kan være med. For de som har et sterkt konkurranseinstinkt er det mulig å bli utfordret i en av de mange skicross-konkurransene som arrangeres her, blant annet Sveriges største skicross-løp: Härje Cup. Utover skikjøring byr Lofsdalen på hyggelige aktiviteter som hundesledekjøring, reinsdyrsafari og snøscootertur i villmarken.

Hemavan Tärnaby satser på skicross og har 2 nye arenaer som ble bygget sist vinter. Skicross-arenaen er designet slik at alle skal kunne teste banen, uansett hvor erfaren skikjører man er. John Lindh, hovedtrener for det Svenske Skicrosslandslaget, har designet banen i Hemavan som ble en skikkelig hit allerede første sesongen. Skicross-arenaen er plassert ved Länken (mellom Centrumliften og Kungsliften) der store og små kan konkurrere mot hverandre i fantastiske omgivelser.