Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Bohuslän, Heestrand, Bohuslän
Foto: Per Pixel Petersson/imagebank.sweden.se

Reisetips

Skjærgården i Bohuslän

Langs kysten av Bohuslän finner du livlige fiskelandsbyer og fortryllende øyer. Om du er på jakt etter spennende naturopplevelser så har du kommet til riktig sted. Her finnes det en unik skjærgård med vakre granittklipper med utkikk mot den åpne horisonten. Kan oppleves hele året rundt!

Bohuslän er et landskap i Sverige med en fantastisk skjærgård som strekker seg fra rett nord for Göteborg og opp til norskegrensen. Fra Oslo er det fult mulig å gjennomføre en dagstur til Bohuslän med start i Tanumshede, noen få mil sør for Strömstad. 

Vandring i Bohuslän 

I Bohuslän kan du dra på et vandreventyr. Her kan du oppleve de kjente småbyene som Grebbestad, Fjällbacka og Marstrand. Langs hele kysten er det klipper, badeplasser og idylliske viker. Soteleden er en av de mest kjente vandreturene i området og byr på helleristninger, havsklipper og fantastiske utkikkspunkter. Hele leden er på 70 km, men du kan selv bestemme hvor mye av den du ønsker å gå. 

En annen klassiker er Bohusleden som går fra Strömstad i nord til Lindome i sør. Turen er delt opp i flere etapper, er totalt 37 mil lang og består av hele 27 etapper.

Dette er rett og slett et eldorado for vandreglade mennesker. Les mer om vandring i Västsverige her.

Store matopplevelser langs hele kysten

Det finnes flere annerkjente caféer og restauranter i Bohuslän. Dersom du ønsker å smake på det beste fra Västsverige så se etter merkingen Smaka på Västsverige. Merkingen er en garanti for deg som konsument at du får servert de beste råvarer som er produsert og avlet i Västsverige. 

Restauranten Grand Tenan på Grand Hotel Marstand serverer mat i toppklasse. Deres oksefilet og hvitløksdampede hummer er noen av klassikerene du kan bestille. Brygghuset i Fiskebäckskil er en førsteklasses skjærgårdsrestaurant med nærhet til sjøen. Her kan du nyte et herlig fisk- eller skalldyrsmåltid. På Villa Sjötorp plukker de ut sine råvarer med tanke på miljøet og omgivelsene. Det meste er hentet fra nærliggende produsenter og gårder og ikke minst fra den nærliggende bohuslenske sjøen. 

Øya Åstol ligger midt mellom Tjörn og Marstrand. Det er en liten øy, og det første man ser når øya dukker opp er svabergene og de små, hvite husene som nesten alle er vendt mot øst-vest på grunn av vinden. Her er det sol og bad, yrende liv i gjestehavnen og deilig fisk og skalldyr og musikk på restauranten Åstols Rökeri som gjelder. Men stikk gjerne innom museet Gröna Boden også – det gir innblikk i Åstols historikk som fiskesamfunn!

Få flere tips til matopplevelser i Bohuslän her

Øyhopping i Bohuslän

Skjærgården i Bohuslän er elsket av mange nordmenn - og utgjør hoveddelen av hva som i folkemunne omtales som "Svenskekysten". Men var du klar over at den er lett tilgjengelig også for dem uten egen båt? Øyene i skjærgården fra grensen og ned til Göteborg tilbyr hyggelig overnatting, nydelige spisesteder og flotte naturopplevelser - både for dem som foretrekker en aktiv ferie med vandring, sykling eller paddling og for dem som foretrekker å ta det helt med ro og nyte sol, bad og en god bok.

Se våre turforslag til øyhopping Bohuslän

Nakenbad? Reis til Käringön!

På Käringön velger du fra øverste hylle mellom supre badeklipper, strender og atskilte nakenstrender for damer og herrer. Dette er en av Bohusläns best bevarte øyer; arkitekturen består av 200 småhus og skjeve rorbuer. De første fiskerne slo seg ned på Käringön allerede på 1500-tallet, og sildefiske var hovednæring i nesten 300 år. I dag finnes hotell, vandrerhjem, barer og restauranter ved gjestebrygga – et måltid på Petersons Krog er et must! Ikke egen båt? Ta ferje fra Hälleviksstrand!

Väderöarna – siste utpost før åpent hav

Naturreservatet Väderöarna består av 400 øyer, og det går ferje ut fra Fjällbacka mange ganger daglig. Øya Storö er et paradis for friluftsmennesker og et perfekt utgangspunkt for padling. Her fins det fyrtårn, turstier og flotte bademuligheter, og på Väderöarnas Värdshus serveres topp fisk- og skalldyrmåltider. Lyst på et stampebad i havgapet? Det har de også!

Les mer om naturopplevelser i Västsverige.