Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Nybrokajen i Stockholm
Foto: Tove Freij/mediabank.visitstockholm.com

Reisetips

Slik kommer du deg rundt i Stockholm

Stockholm har et svært godt kollektivtilbud som dekker praktisk talt hver krik og krok av hovedstaden – både til sjøs, på land og under bakken. Gjør som stockholmerne, og utforsk byen med båt, buss og T-bane.

Båt 

I en by som er bygd på 14 øyer, trenger man naturligvis båttransport. Kollektivselskapet SL driver flere båter som inngår i rutenettet. På disse kan du bruke samme billett som på bussen og T-banen. Linje 80 er perfekt til sightseeing. Den går mellom Nybroplan og Frihamnen og stopper blant annet ved Allmänna gränd og Nacka Strand. Langs ruten er det flere interessante steder å besøke. Gå av på Allmänna gränd for å utforske Djurgården, en del av Nationalstadsparken. Her kan du rusle rundt i uberørt natur, spise lunsj, drikke kaffe eller besøke en av de mange attraksjonene. Både Vasamuseet, Gröna Lund, Abba-museet, Vikingaliv, Skansen og Liljevalchs kunstgalleri ligger en kort spasertur fra båtstoppet. Når båten passerer Nacka Strand, kan du gå av og spise brunsj, lunsj eller middag på Restaurant J, som har en fantastisk terrasse ved vannet. Gå ikke glipp av Carl Milles’ spektakulære skulptur, en 24 meter høy fontene ved innløpet til Stockholm fra Østersjøen. 

Linje 89 er perfekt hvis du vil ta en tur på innsjøen Mälaren. Begynn på Klara Mälarstrand på Kungsholmen, dra til øya Ekerö, kjøp deg en kopp kaffe, og nyt utsikten. 

Les mer om båt i Stockholm

Buss 

Å ta bussen er en klassisk og hyggelig måte å oppleve en by på. I Stockholm anbefaler vi spesielt de blå bussene med nummer 1, 2, 3 og 4. De kjører tvers gjennom byen fra nord til sør og fra øst til vest. Underveis passerer du mange kjente steder og attraksjoner. 

  • Nummer 1 starter i Frihamnen, passerer Hötorget og Vasastan, og endestasjonen er på øya Stora Essingen. Ikke glem å ta med badetøy: En nydelig strand ved navn Oxhålsbadet ligger en kort spasertur unna busstoppet Flottbrovägen. 
  • Nummer 2 krysser den nordlige delen av sentrum og fortsetter via den eksklusive bydelen Östermalm mot Slussen, et trafikknutepunkt som for tiden gjennomgår en forvandling i et av Stockholms største infrastrukturprosjekter. Underveis passerer du Stockholms slott og Gamla Stan. 
  • Nummer 3 er praktisk hvis du skal reise mellom Södermalm og Kungsholmen. Den kjører også forbi Gamla Stan, og noen få minutter senere passerer den rådhuset, som er kjent fra den årlige Nobel- banketten. 
  • Hvis du tar nummer 4, fra Radiohuset til Gullmarsplan, får du se to av byens arkitektoniske landemerker: Västerbron og Garnisonen, en fredet bygning fra 1972 tegnet av arkitekten Tage Hertzell. 

Les mer om buss i Stockholm

T-bane 

I Stockholm er tunnelbanen den klart raskeste måten å komme seg rundt i byen på. Mulighetene for sightseeing er uendelige, siden T-banenettet omfatter både Stockholm sentrum og byens forsteder. Men T-banen er også en attraksjon i seg selv. Det 110 kilometer lange systemet inneholder en unik samling skulpturer, kunstverk og utstillinger. På over 90 av de 100 stasjonene er det kunstnere som har stått for utsmykningen. Kunstprogrammet ble satt i gang på 1950-tallet, og de eldste verkene finner du på stasjonen T-Centralen. Siden den gang har kunstsamlingen økt for hvert tiår takket være kommunens såkalte toprosentregel. Den sier at to prosent av kostnaden ved offentlige byggeprosjekter skal øremerkes kunst. 

Gratis omvisninger på engelsk tilbys fra juni til august hver tirsdag, torsdag og lørdag kl. 15.00. De starter ved SLs kundesenter på T-Centralen. Resten av året kan du nyte kunsten på egen hånd – alt du trenger, er en gyldig T-banebillett. Blant de mest interessante stasjonene er T-Centralen, Solna Strand, Mörby Centrum og Hötorget. 

Les mer om t-bane i Stockholm

Pendlertog og jernbane

I tillegg til T-banen omfatter Stockholms kollektivtilbud også andre typer jernbane. Med pendlertog kommer du deg raskt frem over lengre avstander, tvers gjennom byen fra nord eller sør. Systemet består av fire linjer og 53 stasjoner, fra Nynäshamn og Gnesta i sør til Bålsta og Uppsala i nord. Uppsala er f.eks. et perfekt mål for en dagstur fra Stockholm. Byen har Nordens eldste gotiske domkirke, sjarmerende gamle kafeer og gode shoppingmuligheter, bl.a. motevarehuset Rådhuset. 

Fem lokale jernbaner – Tvärbanan, Nockebybanan, Saltsjöbanan, Roslagsbanan og Lidingöbanan – gir passasjerer fra Danderyd, Täby, Vallentuna, Österåker, Bromma, Saltsjöbaden og Lidingö mulighet til overgang til T-banenettet. Ta deg tid til å utforske mulighetene de gir deg. Ett tips er Saltsjöbadens vakre badehus i tre fra 1913. Om sommeren kan du bade fra søylene foran huset, tilbringe en dag i solen på den lille sandstranden og spise lunsj på utendørsrestauranten. 

Les mer om pendlertog og jernbane

Trikk 

I senere år har Stockholm også investert i trikker. Trikk nummer 7 er perfekt for sightseeing. Den går fra T-Centralen, gjennom Djurgården og helt til Waldermarsudde, der du finner et av Stockholms mest populære museer: prins Eugens Waldemarsudde. Det inneholder prinsens egen kunst samt verker fra hans samling av svensk kunst, bl.a. av berømte kunstnere som Anders Zorn og Bruno Liljefors. 

Les mer om trikk i Stockholm

Praktisk informasjon 

Billetter til kollektivtransport i Stockholm fås kjøpt på SLs kundesentre, i T-banestasjonenes billettluker, i aviskiosker, via SMS eller via SL-appen. Det er ikke mulig å betale kontant for billetter om bord på busser. Det smarteste er å kjøpe et SL Access-kort, et elektronisk smartkort som kan inneholde nesten alle typer billetter. Selve kortet koster 20 SEK, og du kan bruke det om igjen neste gang du er i Stockholm. Du fyller penger på kortet for å kjøpe enkeltbilletter eller en 24-timers, 72-timers eller 30-dagers billett. En enkeltbillett er gyldig i 75 minutter på alle busser, T-banelinjer og pendlerferger. Når du går om bord og plasserer kortet på kortleseren, trekkes beløpet automatisk fra. Hvis du vil ta en av fergene, kan det hende du må bruke semaforen, et rundt skilt på kaien, for å signalisere at du vil være med båten. Den skal stå i loddrett stilling hvis du vil være med. På Nybroviken, Nacka Strand og Frihamnen er det ingen semaforer. Her stopper fergene uansett. 

Du finner alle rutetabellene her

Stockholm – Sveriges vakre hovedstad

Stockholm er en by med kontraster. Trender innen musikk, design, fashion og teknologi er født her, og verdensomspente innovasjoner er oppfunnet her. Hovedstaden har også en rik historie bestående av spennende arkitektur, museer, slott og den middelalder-urbane kjernen i Gamla Stan.

Gå til