Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Kronovall castle in south Sweden
Foto: Sydpol.com

Overnatting

Slott og herregårder i Skåne

Regionen smykker seg blant annet med rundt 150 slott. Det unike er at mange av dem tilbyr utstillinger og kulturaktiviteter, åpne slottsparker og fornemme overnattingsmuligheter. Fra gammelt av var Skåne den danske adelens land, og det er grunnen til at det fins så uendelig mange storslåtte borger og slott i regionen.

Regionen Skåne har 200 slott og herregårder som vitner om landets tradisjoner for adel. Utilgjengelige? Absolutt ikke – tvert imot har mange av de åpent for turister og besøkende. Flere av slottene tilbyr overnatting på slottet, eller i mindre hus og bygninger på området rundt slottet. Restauranter finner du også, flere kjent for meget god mat og service. 

Det finnes muligheter for å tilbringe en annerledes helg eller døgn i et miljø litt utenom det vanlige. Eller du kan ta en dagstur å oppleve stemningen og miljøet. Slottene i Skåne ligger i vakker natur og rundt flere av dem finnes det gode muligheter for fine spaserturer og opplevelsesrike aktiviteter.

Häckaberga slott

Häckaberga Slott – på en liten holme midt i Häckebergasjøen i noe av Skånes vakreste natur ligger Häckeberga Slott. Slottets opprinnelse kan føres tilbake til 1300-tallet, men slottsbygningene er fra 1875. De er oppført i senrenessansestil med Helgo Zettervall som arkitekt. Det oser av historie og kjøkkenet er fantastisk. Slottet med sine unike rom er perfekt til en helgetur, hvor dere kan skjemme dere bort. Eller hva med å leie hele slottet til en fest?! Slottets restaurant setter sin ære i å bruke lokale råvarer og avspeiler alltid sesongen. De aller fleste som har besøkt stedet er enige om at bare det å kunne besøke restauranten er verdt turen.

Kronovalls Vinslott

Kronovalls Vinslott ligger på Österlen. Den vakre naturen og slottsparken har rykte på seg for å gi sine besøkere en avslappende effekt og næring for sjelen. Slottet og dens interiør stod klart, som det ser ut i dag sent på 1800-tallet. Hvert rom er unikt og har navnet sitt etter ulike druesorter og er møblert med møbler fra 1700- og 1800-tallet. På slottet finnes 15 rom, møblert i en stil som var vanlig på sent 1800-tallet med vakre tregulv og store vinduer. Disse rommene har ikke eget bad på rommet men deler på de disponible badene i korridoren. For de gjestene som ikke vil være så historisk riktige finnes også 8 rom med eget bad og utsikt over parken, cirka 150 meter fra slottet. Maten på Kronovall kommer garantert å by deg på en opplevelse, uansett om du spiser den fantastiske pizzaen i Spannstallet eller 5-retters i slottsrestauranten. Du bør selvfølgelig ikke gå glipp av den guidede turen av musserende viner som avsluttes med vinsmaking. Kronovall er jo tross alt et vinslott.

Bjärsjölagårds Slott

Bjärsjölagårds Slott har 18 vakre gjesterom og ytterligere ni rom i et sjarmerende gjestehus ved siden av slottet. Bjärsjölagårds historie strekker seg helt tilbake til antikken da det like i nærheten av det nåværende slottet fantes en mektig borg som het Beritzholm. Her har SVT:s populære "Stjärnorna på slottet" blitt spilt inn. Velkommen skal du være!

Bäckaskog Slott

Bäckaskog Slott finner du en drøy mil nordøst for Kristianstad. Slottet ligger vakkert til på et nes mellom to glitrende sjøer. Under 1200-tallet bygde munkene opp klosteret som i 1584 ble gjort om til en festning av danskene. Kong Karl XV brukte slottet som sitt jordbruk og rekreasjonssenter. Nå er det din tur til å få en kongelig avslapning i det landlige skånske miljøet. Den friske luften, naturens mangfold og den historisk kulturelle bakgrunnen har gjort Bäckaskog Slott til et av Sør-Sveriges mest populære besøksmål. Kom og nyt et kjøkken hvor kokkene vekker alle dine sanser.

Kåseholms Slottshotell

Kåseholms Slottshotell på Österlen sørøst for Skåne ligger vakkert til i uberørt landskap. Godset fra 1600-tallet drives av familien som eier det og selv bor i en del av slottet. Her kan du bo i noen av de 6 hotellrommene på slottet og oppleve historiens løp gjennom tidene. Opplev følelsen av å stige inn i fortiden. De fredelige omgivelsene, den vakre naturen og det historiske miljøet gir mulighet til et spennende opphold. Her er det gode muligheter for fotturer, sykling (finnes utleie av sykler), golf eller jakt.

Snogeholms Slott

Snogeholms Slott – området rundt Snogeholm er av mange sett på som det vakreste i Skåne. Snogeholms slott er bygd på 1860-tallet i fransk barokkstil og ligger i skjønne naturomgivelser på en odde ved Snogeholmssjön. I det skogkledde området rundt slottet finner du mange gode turløyper. Slottet er som et personlig hotell med hele 46 rom og kjøkkenet serverer tradisjonell god mat med råvarer fra området.

Örenäs Slott

Örenäs Slott ligger bare en drøy mil sør for Helsingborg, på en opphøyd plass, med nydelig utsikt over Öresund og Ven. Slottet er bygget i barokk-stil av sukkerkongen Carl Tranchell i 1914-18. Her kan du nyte utsikten og de luksuriøse omgivelsene med en av de romantiske og hyggelige weekendpakkene. Hva sier du til en champagneweekend? Eller en golfpakke med et par dager på en av Skånes vakre golfanlegg? Eller hva med å kombinere ditt slottsopphold med en utfluktspakke til Ven på sykkel og avslutte med en piknik?

Svaneholms Slott

Sør i Skåne utenfor Skurup ligger et av Sveriges mest omtalte slott. Svaneholms Slott ble bygd i 1530 av Maurits Sparre. Omgivelsene skifter fra fruktbare sletter til kupert landskap, hvor hver årstid har sin sjarm. Svaneholms Slottsrestaurant er en ny restaurant som gir deg klassisk svenske smaker i et magisk miljø. Her får du nyte av skikkelig husmanskost i de svenske smakenes melodi. Her finnes noe for alle.

Sofiero Slott

Sofiero Slott & Slottsträdgård – få slott ligger vakrere til enn Sofiero Slott ved Helsingborg i Sverige. Slottet ligger høyt oppe over en fantastisk kløft fylt med rododendron med utsikt over Öresund mot Danmark. Det er omgitt av gressplener, frodige trær og vakre blomsterbed. Slottsparken ble i 2010 kåret til Europas vakreste park og inneholder natur- og hageopplevelser ut over det vanlige. For hageinteresserte er Sofiero en fantastisk attraksjon, men for alle er et besøk i slottsparken en vakker og harmonisk opplevelse. Slottets café og "Sofiero Slottsrestaurant" er i seg selv verdt å besøke; Sofiero Glasveranda og caféen har lekre små retter, hjemmelagde kaker og en fantastisk utsikt. Frokosten og middagen i restauranten lages av noen av Sveriges absolutt beste kokker.