Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Sponsored by
Kongelig, Småland
Photo: Marcus Funke

Overnatting

Bo på slott

Takket være adelen og overklassen i tidligere tider, kan vi glede oss over mange flotte slott og herregårder i nabolandet vårt. Mange av disse er åpne for publikum og byr på alt fra utstillinger til aktiviteter. Du kan til og med overnatte som en kongelig.

Adelen fikk aldri grep her i Norge, så naboene våre slår oss ned i støvlene når det kommer til herskapelige slott og andre staselige bosteder. Samtlige av disse er åpne for besøkende og byr på overnatting, kulinariske matopplevelser, aktiviteter og skjønnhetsbehandlinger.

Selv om Sverige har mange slott og herregårder som ligger spredt over hele landet, finner du de fleste i sør og vest. Bare i regionen Skåne finner du omtrent 200 av dem. I dag trenger du kun noen få timer i bil fra Østlandet for å nyte en helg i sus og dus.

Kongelig for en helg

Drømmer du om et lite avbrekk fra hverdagen trenger du dermed ikke reise langt. En helg på en svensk herregård eller et slott kan være et godt alternativ for å endelig oppfylle barndomsdrømmen om å være prins eller prinsesse – i hvert fall for et par dager.

Felles for dem alle, er at de har naturskjønne omgivelser og vakre hager, samt delikate rom du kan bo på. En slottsferie oser av sjel og atmosfære, og kan by på gastronomiske opplevelser og vinsmaking, skogsturer med leirdueskyting, golf, bading i vedfyrte stamper, samt mysterier og spøkelser. Vi får rett og slett innblikk i livet til bedrestilte svensker i gamle dager, og havner inn i en annen tid.

Sveriges eneste vinslott

Mulighetene for å leve som en kongelig er mange. Hva med å bo på Sveriges eneste vinslott? Kronovalls Vinslott i Skåne ble bygget på 1800-tallet i fransk barokkstil etter arkitekten Isak Gustaf Clasons tegninger. På slottet finner du 15 rom, der alle har fått navn etter  forskjellige druesorter.

I vinkjelleren, som befinner seg åtte meter under bakken, ligger det 10 000 flasker med musserende vin. På slottet har du muligheten til å fordype deg i champagnens historie og få innsikt i prosessen fra drue til ferdig champagne. Du vil også få demonstrert hvordan du kan åpne en champagneflaske med sabel – noe du selv kan prøve under tilsyn. Et triks du senere kan briljere med i selskap.

Finn overnatting på slott eller herregård i Sverige

For å få en oversikt over overnattingsmuligheter kan de ulike regionenes turistkontorer kontaktes, eller du kan sjekke ut vastsverige.com for slott og herregårder i Västsverige, Bohuslän, Dalsland og Västergötland..

Vi har også tipset om utvalgte slott og herregårder vi anbefaler i VästsverigeVärmland og i Skåne-regionen som du kan lese mer om.

Velkommen til slott & herregårder i Sverige!