Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Kajplök, Gotland
Foto: Gotland.net

Oversikt

Smake på Gotland

Øya har et fantastisk høyt antall gode kroer, restauranter og gårdsbutikker i tillegg til en blomstrende jordbruksnæring. Kom og smak selv!

Råvarer med sjel

På øya finner du uvanlige råvarer som ramslök, kajp og salmbär, og forholdene for å dyrke trøffel og asparges er perfekte. Og takket være det gode klimaet på øya er vekstsesongen lengre enn på andre steder i Sverige.

Tar du deg en gåtur i den gotlandske skogen på våren vil du kjenne en frisk duft av løk. Det er duften av ramslök. Ramslöken minner om hvitløken i smak og duft og dens grønne blader brukes mye i matlaging. Kajpen er også en type løk som smaker litt som purreløk. Noe annet som også vokser fritt rundt på øya er salmbär. Dette er et bær som slekter på bjørnebær. Bærene brukes framfor alt til å gjøre syltetøy på og de smaker himmelsk gode på safranpannekaker.

Spis godt

På lyse, varme sommerkvelder kommer kroene, barene og utelivet på Gotland virkelig til sin rett – stemningen er nesten sydlandsk. Som «Sveriges Mathovedstad» år 2013 kan øya vise til et stort antall suverene restauranter som benytter seg av lokale råvarer i utstrakt grad.

Unn deg et uforglemmelig restaurantbesøk

Øya Gotland er kjent som Sveriges mest krotette sted, og du finner gode spisesteder både i Visby og overalt ellers på øya. De to mest profilerte spisestedene, som holder et meget høyt gastronomisk nivå, heter Krakas Krog og Fabriken Furillen i henholdsvis Kräklingbo og Furillen. Sansen for økologisk? Lilla Bjers Gårdskrog i Västerhejde er den gourmetkroa som satser sterkest på økologiske råvarer. Bit deg merke i at hele 16 gotlänske restauranter kom med i 2013-utgaven av White Guide. Det er Sveriges egen oversikt over spisesteder som byr på opplevelser utenom det vanlige.

Stikk innom en gårdsbutikk på vei til pikniken

Gotland har lange jordbrukstradisjoner, og er viden kjent for høy kvalitet og nydelig smak på grønnsaker og rotfrukter som både eksporteres og brukes av øyas egne spisesteder. Skal du på piknik, så besøk en av de mange gårdsbutikkene og fyll opp kurven med økologiske grønnsaker, bakverk, is, oster, skinker og deilige kjøttvarer – alt sammen kortreist og fantastisk smakfullt.

Safranpannekake en av Gotland spesialiteter

Det er et must å stikke innom noen av Visbys koselige kafeer og ta en ekte, svensk fika – en kaffepause med bakverk ved siden av. Café Amalia, Café Breda Blick og Café och butik Milagro er alle gode; sistnevnte ligger på torget og byr på safranpannekake – en fryd for både store og små.

Les mer om Gotland og alt du kan oppleve på Destination Gotland sine nettsider her.