Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Visingsö, Småland
Foto: Göran Assner

Reisetips

Småland rundt

Lille Småland byr på store severdigheter. Bare tenk på Astrid Lindgrens Verden, det berømte Glasriket og øyene Öland og Visingsö! Les videre, og få med deg høydepunktene i regionen!

Glasriket – et eget glassland

Smålands Glasrike brer seg utover kommunene Lessebo, Emmaboda, Nybro og Uppvidinge. Det består av 12 glassverk og munnblåserstudioer, og har massevis av spreke fabrikkutsalg der man kan gjøre kupp. Klinger Kosta Boda og Orrefors kjent? I denne delen av Småland har de produsert verdensberømt glass helt siden år 1742. I noen av glassverkene får man prøve seg på kunsten å blåse glass. Og klarer man det ikke, ligger fabrikkutsalgene aldri langt unna. Når du først er i Glasriket, er det et must å smake på Hyttsill på Kosta Glasbruk, Målerås og Pukeberg. Disse fire serverer nemlig smålandske delikatesser som tilberedes i ovnene når de står til kjøling. Ute etter fabelaktig overnatting med glass som tema? Det finner du på Kosta Boda Art Hotel. Hele hotellbaren består av glass, og fargerik glasskunst pryder hotellet fra topp til tå ellers også.

Visingsö – sjøen Vätterns perle

På øya Visingsö venter det hestedrosjer i havnen som tar deg med til blant annet Visingsborgs Slottsruin. Men øya er også super å oppleve fra sykkel: Lei en i havna og se på forminnene fra steinalderen som fins i naturen. Eller fyll piknikkurven på de koselige gårdsbutikkene, og sett kurs for Kumlabykirken, Rökinge eller Tunnerstad brygge. Etter klatreturen der passer det perfekt med en dukkert i Vättern! Visingsö er bare 14 kilometer lang og tre kilometer bred. Jordbrukslandskapet er rammet inn av historiske minnesmerker, og her finner du faktisk også en av Sveriges største eikeskoger. Golf? Yes, her fins det også en golfbane.

Astrid Lindgrens Verden – alle barns storfavoritt

Fornøyelsesparken Astrid Lindgrens Verden består av mange småverdener tatt ut av Astrid Lindgrens bøker. Her får man en fascinerende opplevelse på kjente steder som Kirsebærdalen, Mattisborgen, Villa Villekulla og Katthult. Skuespillere sørger for liv og røre underveis med teater, show og lek med barna. Og man kan toppe turen med ekstra Lindgren-attraksjoner i nærheten.

Den lille byen Vimmerby ligger nord i Småland. Det var i disse traktene forfatteren ble født, og vår, sommer og høst blir det arrangert gammeldagse markeder i byen a la Emil i Lønneberget stil. En Astrid Lindgren statue står på Stora torget. I den idylliske Bullerbygden mellom Vimmerby og Mariannelund ligger også de tre små bondegårdene som var forbildet til Astrid Lindgrens bøker med samme navn.

Öland – Sveriges mest solrike øy

Öland har sinnsykt flotte strender, flere soltimer og mindre nedbør enn resten av Sverige. Øya er forbundet med fastlandet med en bro, og så fort du kjører i land på andre siden, venter det attraksjoner for både store og små. Böda Sand og Köpingsvik campingplasser er kjempepopulære overnattingssteder blant barnefamilier – aktivitetsprogrammet er stort fra morgen til kveld.

Ölands Dyre- og Fornøyelsespark, Lastebilslandet og Station Linné er utmerkede attraksjoner for barnefamilier. Førstnevnte rommer alt fra karuseller og apekatter til tiger og løver. I Lastebilslandet får ungene kjøre nettopp lastebil gjennom en miniatyrby. Station Linné? De arrangerer friluftsguidinger og naturskole for barn der læring gjennom lek er stikkord!

Øya er 135 km lang og rommer hele 75 naturreservat, og mange velger å sykle mellom de ulike severdighetene. Få med deg Sommerfuglmuseet med 800 arter, og det økologiske senteret på Skogsby som arrangerer humlesafari for barn. Den svenske kongefamiliens sommerslott Solliden, Eketorps Fornborg og Ölands Museum Himmelsberga er midt i blinken for voksne. Borgholms slott har derimot verksted og ridderskole for barn! Vil du spille golf, så ta en runde på Ekerum GK og Saxnäs GK der de skilter med topp baneforhold.

Eksjö – en av Smålands mest idylliske byer

Eksjö er flott plassert midt i Smålands frodige naturlandskap. Det er et must å leie sykkel for å komme ekstra tett på skogene og de koselige røde hyttene – de er som dratt ut av forfatter Astrid Lindgrens bøker. Eksjö er nemlig viden kjent for sine nydelige trehus. Den eldste delen av byen, som rommer massevis av butikker, kirker og livlige torg, karakteriseres av rustrøde, kremfargede og lysegule hus fra 1600-tallet. Sightseeing? Det tilbys guiding gjennom de brosteinsbelagte gatene. Turen ender ved en attraksjon – nemlig Eksjö museum med kunst! På familieferie? Barnefamilier bør absolutt stikke innom Skurugata, en 800 meter lang ravine som er bebodd av troll og hjemsøkt av kjeltringer. I Västra Storgatan 5 i Mariannelund er det også et interessant dukke- og leketøysmuseum med flere tusen objekter som får både liten og stor til å trekke på smilebåndet.

Velkommen til Småland!