Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Lysingsbadet, Småland
Foto: Lysningsbadet

Ting å gjøre

Småland for barna

Småland bugner av råkule opplevelser for barn! Her guider vi deg blant annet til høydepunkter som High Chapparal, gullvasking, glassblåsing og et helt slott som er dedikert de minste!

High Chaparral – et ekte ville vesten!

Lyst på et forrykende møte med cowboyer og indianere slik de levde i en småby i 1870-tallets Amerika? High Chaparral er en av Sveriges mest unike fornøyelsesparker. Parken ligger i hjertet av Småland, kun 1,5 time fra Göteborg og midt mellom Värnamo og Isaberg. Å besøke denne fornøyelsesparken, er som å ta en tidsreise tilbake til Amerika og The Last Frontier på 1870-tallet! Gullgraving, ponnyridning, bisonokser og indianerdans er på plass. Pluss karakterer som sheriffen, Brødrene Dalton, cowboyer og Zorro. Togrøverier, slåsskamper og kruttrøyk? Indianershow og Wild West Show? Det fins det også – i tillegg til massevis av andre attraksjoner som gjør besøket uforglemmelig!

Gullvasking hos Guldström i Ädelfors

Lyst til å lære deg mer om hvordan man vasker gull? I Ädelfors råder gullfeber. Her har man nemlig gravd etter gull i 290 år! På Guldström får man skikkelig opplæring, og alt du finner av gull kan du ta med deg hjem. Dette er ikke et sted kun for de minste – bedriften selger også høyteknologiske metalldetektorer og annet gullgraverutstyr.

Kleva Gruva – en av Sveriges vakreste turgruver

Kleva Gruva har aner helt tilbake til slutten av 1600-tallet, og i sin tid fant man både kopper og nikkel i fjellet. I dag regnes imidlertid Kleva som en av Sveriges fineste turgruver. De som kommer hit blir tildelt hjelm og hodelykt, og deretter er det bare til å kaste seg ut på oppdagelsesjakt i totalt 2 kilometer lange gruveganger. Unger elsker dette stedet – man får litt mosjon, litt historikk, pluss en litt skummel og annerledes naturopplevelse. Tar man turen opp til toppen av fjellet når man er vel ute igjen, er utsikten over området rundt super!

Et hav av hestepakker på Kyrkekvarn

Kyrkekvarn er en aktivitets- og konferanseresort som ligger fint til ved Tidan dal tre mil nordvest for Jönköping. Her kan man vandre, men det er også populært å booke en sommerhytte med leie av hest på kjøpet. Veltrente islandshester tar deg med på kortere eller lengre skogsturer rundt elven Tidan. Turene kan kombineres med andre aktiviteter som solbading på Axtops Sunhouse, og ikke minst padleturer. Langs Tidan og rundt sjøen Stråken er det fine leirplasser der du kan slå opp telt og tenne bål for å kjenne på ekte villmarksliv.

Mariannelunds karamellkokeri

Mariannelunds karamellkokeri er en av Smålands søteste attraksjoner. Familiebedriften har eksistert siden 1929, og alt lages etter gode, gammeldagse, hemmelige oppskrifter. De har 25 sorter ulike karameller, sjokoladeboller og annet smågodt. Pluss at de lager en helt unik sennep også. Hvert år produserer bedriften rundt 200 tonn godteri.

Barnas slott i Kalmar – fantastisk for heldagsbesøk

Hvem sier at det må være kjedelig å utforske et slott? Barnas Slott heter egentlig Kalmar Slott, og man kan gjerne kombinere besøket med en overnatting på Öland. Det opprinnelige slottet er fra 1100-tallet, men slottet som står der i dag er bygget delvis på 1200-tallet og 1500-tallet. Kalmar Slott var faktisk åsted for forhandlingene i 1397 om Kalmar-Unionen.

På Kalmar Slott får barna være prinser og prinsesser for en dag. De kan melde seg på Slottskampen ved ankomst, og får deretter 10 utfordringer og blir ikledd tidsriktige drakter før de går til dyst. I tillegg til denne aktiviteten, er det også mulig å lese eventyrhistorier i tårnet og titte på selveste Askepotts sko i en glassmonter. Og når de blir tørste og sultne, venter selvsagt slottskafeen med deilige smørbrød, hjemmelaget is og kjempegode kaker.

Glassblåsing for barn i Glasriket

Visste du at regionen Småland rommer et Glasrike? Altså et Glassland? Det brer seg utover fire kommuner, består av 12 glassverk og munnblåserstudioer, og har massevis av spreke fabrikkutsalg. Poenget er, at nå er det tilrettelagt for at også barn kan teste glassblåsing!

I Glasriket er det masse å finne på, både i glassblåserhyttene og utenfor. Man kan ta steget inn i middelalderen først, og deretter teste paintball i Bussamåla utenfor Boda, for eksempel. Barnens Glass Factory i Boda er et museum og opplevelsessenter. Her får barna en hel glassverden for seg selv. De kan kle seg ut som loffere og glassblåsere, og jobbe ved den store ovnen. Ovnene holder normalt 1100 grader, og den er selvsagt ikke på når barna leker ved den. Men rett ved siden av ligger det et verksted der kreativiteten flyter og de får gravere og male glass i alle mulige mønster og farger.

Lysingsbadet i Västervik

Västervik er kjent som Smålands mest sjarmerende skjærgårdsby. Og her ligger det kjente Lysingsbadet med rutsjebaner, bølgebasseng, varme kilder og et skikkelig flott bassengområde. For de aller minste fins det et eget barnebasseng, og i avslapningssonen er det romersk spa, tyrkisk Hamam, boblebad og flere badstuer. Det er stort og delikat, og stedet tilbyr også 142 utleiehytter, 900 oppstillingsplasser for campingvogn pluss villavogner og vandrerhjemsrom.

Böda Sand på Öland – glitrende god i vannkanten

På Böda Sand kan gjestene velge mellom å slå opp eget telt, leie en sommerhytte eller bo i campingvogn eller bobil. Og dette er et sted der barna virkelig får boltre seg til fulle! Her er det lekeplasser, organiserte aktiviteter, underholdning, vannland og det som regnes som en av Sveriges flotteste sandstrender. Bödde er campingens egen barnemaskot, og det er han som lager spenstige barneprogram med minidisko, fotballskoler, sirkus og svømmeaktiviteter.

Ölands mest kjente familieseverdigheter er heller ikke langt unna: For de aktive venter Ölands Dyre- og Fornøyelsespark, Lastebilslandet og Station Linné. Førstnevnte rommer alt fra karuseller og apekatter til tiger og løver. I Lastebilslandet får ungene kjøre nettopp lastebil gjennom en miniatyrby. Station Linné? De har friluftsguidinger og naturskole for barn – læring gjennom lek er stikkord!

Velkommen til Småland!