Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Kalmar Slott, Småland
Photo: Marcus Funke

Oversikt

Smålands eventkalender 2018

Ikke gå glipp av alle morsomme ting som skjer i Småland, fra nå og frem til sommeren.

Bilrally, safaripark, innhøstningsfestival, John Bauer-jubileum og kronprinsessens fødselsdag. Her kommer en oversikt over arrangementene.

Februar

Vinterferiemoro på Kalmar Slott

Når: 17.–25. februar.

Hvor: Kalmar Slott, Kalmar.

Hva: Oppdag Kalmar Slott i løpet av vinterferien. Det vil blant annet bli arrangert spennende guidede turer og en sifferjakt for barn gjennom slottets saler, trapper og rom.

Les mer her.

Mars

Matnatten i Växjö

Når: 9. mars.

Hvor: Växjö, Småland.

Hva: I løpet av Matnatten i Växjö får du muligheten til å oppleve en rekke restauranters ulike smaksprøver og signaturretter. Utrustet med et klippekort på 8 klipp har du sjansen til å spise deg gjennom byens kulinariske kart.

Les mer her.

Bilsportmessen Elmia

Når: 30. mars og 1. april.

Hvor: Jönköping, Småland.

Hva: Skandinavias største bil og mc-messe for motor-entusiaster. Det er en messe for hele familien der det ikke bare vises biler og motorsykler, men som også byr på underholdning, konkurranser og spektakulære utendørs-show.

Les mer her.

April

Isaberg klatrebane

Når: 14. april

Hvor: Jönköping, Småland.

Hva: Sesongåpning av høydebanen som byr på eventyrlige klatreopplevelser i toppen av trærne. En morsom kombinasjon av lek, klatring og eventyr, der du velger den løypa som passer deg best. Her kan du også kjøre "Offroad Segway", en helt unik opplevelse som ikke finnes noen andre steder i Sverige.

Les mer her.

SM-Orientering

Når: 20. april.

Hvor: Jönköping, Småland.

Hva: Nattløp i orientering utenfor Vätternsänkan. Løpet går gjennom skogsmark, berg-partier og kupert område.

Les mer her.

Gladiatorutstilling

Når: 21. april – 12. august.

Hvor: Jönköping, Småland.

Hva: Få et innblikk i gladiatorenes liv og antikkens historie i en spennende og interaktiv utstilling. Utstillingen sirkulerer mellom ulike land og kontinenter, og det er første gang den gjester Sverige.

Les mer her.

Vernissage-helg i Glasriket

Når: 27.–29. april.

Hvor: Glasriket, Småland.

Hva: Nye og spennende kunstglass-utstillinger åpnes og det blir glass-show og glassblåsing i verdensklasse.

Les mer her.

Kosta Boda Art Factory, SmålandI Glasriket kan du se kunst bli laget. Photo: Hans Runesson

IKEA Museum

Når: 28. april.

Hvor: IKEA Museum, Älmhult, Småland.

Hva: En ny midlertidig utstilling innvies som handler om IKEA Hacks. Ikea Hacks går ut på å endre, redesigne og tilpasse IKEA produkter, slik at de får et nytt uttrykk.

Les mer her.

Main exhibition at IKEA Museum, SmålandHovedutstillingen på IKEA Museum. Photo: © Inter IKEA Systems B.V. 2017

Kosta safaripark

Når: 29. april.

Hvor: Kosta safaripark, Kronoberg, Småland.

Hva: Her kan du komme tett inn på naturen og dyrene. Med egen bil kan man kjøre rundt i parken å se kronhjort, ryper, villsvin og europeisk villsau.

Les mer her.

Valborg

Når: 30. april – 1. mai.

Hvor: Jönköping, Småland.

Hva: Det blir bål, sang, taler og fyrverkeri rundt om i Jönköpings len når svenskene feirer våren velkommen på Valborgsaften. Feiringen er en tradisjonell vårfest som finner sted natt til 1. mai.

Mai

Da Vinci Intervention

Når: 5. mai – 4. november.

Hvor: Kalmar Slott i Kalmar, Småland.

Hva: I åtte av slottets saler kan besøkende oppleve tolkninger av Leonardo Da Vincis maskinoppfinnelser og studier av hans ikoniske kunst i fullskala. Utstillingen hyller geniet og renessansemennesket Leonardo Da Vinci, og den tilbyr en underholdene, pedagogisk og opplysende opplevelse for alle.

Les mer her.

Sesongstart i Astrid Lindgrens Verden

Når: 9. mai.

Hvor: Vimmerby, Småland.

Hva: I Astrid Lindgrens eventyrlige verden kan du blant annet hilse på Emil i Lønneberget og Pippi Langstrømpe. Nyt en roligere periode med Astrid Lindgrens kjente historier og figurer når parken åpner førsesongen.

Les mer her.

RiksettanRallyt

Når: 10. mai.

Hvor: Örkelljunga, Värnamo og Jönköping i Småland.

Hva: For 17 året på rad arrangeres RiksettanRallyt langs gamle riksvei 1. Et rally som kjøres i et behagelig tempo fra Örkelljunga til Värnamo. Opplev 50-tallet på nytt når veteran- og rallybilene samles for fremvisning. Det blir en skikkelig folkefest med biler, aktiviteter underholdning, konkurranser og mat.

Les mer her.

Ziplinens dag – Little Rock Lake

Når: 10. mai.

Hvor: Kronoberg, Småland.

Hva: Europas lengste zip-linebane innvier nye attraksjoner og aktiviteter. Test ut over 4 km med liner i skogen i det smålandske høylandet.

Les mer her.

Little Rock Lake Zipline, SmålandBli med opp i høyden på Little Rock Lake. Photo: Daniel Breece/Destination Småland

Öland Spirar

Når: 10.–13. mai.

Hvor: Öland, Kalmar.

Hva: For syvende året på rad satser Ölands innhøstningsfestival på arrangementet Öland Spirar. Besøkende vil bli tilbudt en rekke aktiviteter rundt omkring på øya.

Les mer her.

Kosta bilträff

Når: 11.–13. mai.

Hvor: Kosta, Småland.

Hva: På Kosta Bilträff kan du stille ut din egen bil eller nyte synet av andres biler. Sportsbiler, gamle amerikanere, veteranbiler eller spesialbygde biler, alle typer er velkomne på treffet.

Les mer her.

Innvielse av Åsnen Nasjonalpark

Når: 25. mai.

Hvor: Åsnens Nationalpark, Småland.

Hva: Sveriges 30. najonalpark innvies. Parken er vakkert utsmykket med arkitekttegnede brygger i glass og tre som passer inn i naturen.

Les mer her.

Playing at Åsnens Nationalpark, SmålandLek i Åsnens Nasjonalpark. Photo: Alexander Hall

Muskelrock

Når: 31. mai – 2. juni.

Hvor: Alvestad, Småland.

Hva: Internasjonal hardrock-festival i hjemmekoselig miljø. 1500 headbangere samles i den lille fornøyelsesparken Tyrolen for å møte gamle venner og høre på god heavy metal musikk.

Les mer her.

Juni

SM Orientering

Når: 2. juni. 

Hvor: Jönköping, Småland.

Hva: Den 2. juni er det klart for orientering innenfor individuell sprint, publikumskonkurranse i sprint, sprintstafett og finale. I den individuelle sprinten vil det være seks klasser på 3 km. I sprintstafetten og finalen vil det være en klasse med en løpetid på 12 min.

Les mer her.

Swimrun Jönköping

Når: 5. juni.

Hvor: Jönköping, Småland.

Hva: Svømme- og løpekonkurranse som består av fysiske utfordringer gjennom by og natur. Swimrun Jönköping tilbyr en variert runde gjennom ekstrem terreng med flere tøffe stigninger, vakker utsikt og svømming i et titalls ulike vann. Swimrun tilbyr tre ulike distanser på 15, 35 og 55 km.

Les mer her.

Ljungby Fortellerfestival – “I Stora Vida Värend”

Når: 14.–17. juni.

Hvor: Ljungby, Småland.

Hva: I år feirer Ljungby fortellerfestival at det er 200 år siden eventyrsamleren Gunnar Hyltén-Cavallius ble født. Under festivalen vil det bli sunget og fortalt fra hans samlinger.

Les mer her.

Vätternrunden

Når: 15.–16. juni.

Hvor: Vättern, Jönköping, Småland.

Hva: Deltakere fra hele verden samles for å konkurrere i langløpet på sykkel rundt Vättern. Det er et mosjonsløp som krever gode forberedelser til de 30 milene på sykkel.

Les mer her.

Sjöloppet Swimrun

Når: 16. juni.

Hvor: Eksjö, Småland.

Hva: Swimrun er en løpe- og svømmekonkurranse som går gjennom den vakre smålandske naturen. Løpet starter i gamlebyen i Eksjö, før den tar deg gjennom trolsk skogsmiljø og ni ulike sjøer. Løpet passer fint for både nybegynnere og viderekommende. Sjøløpet har en distansebane på 30 km og sprintbanen er 15 km, alle som konkurrerer stiller i to-mannslag.

Les mer her.

Dreamhack Summer

Når: 16.–18. juni.

Hvor: Elmia i Jönköping, Småland.

Hva: Verdens største digitale festival gjester Jönköping! Arrangementet er en arena for e-sport, kunnskap, kreative konkurranser, musikk, foredrag, cos-play og mye mer.

Les mer her.

John Bauer 100 år

Når: slutten av juni.

Hvor: Jönköping, Småland.

Hva: Det er i år 100 år siden den kjente kunstneren John Bauer døde. Maleren er kjent for sine illustrasjoner og malerier av svensk natur og troll. Bli med inn i Bauers eventyrlige verden av nisser, troll, jetter og prinsesser. Feiringen foregår hele året, men John Bauer utstillingen åpner i slutten av juni.

Les mer her.

Midnattssolsrallyt

Når: 27.–30. juni.

Hvor: Rundt om i Småland med start og mål i Vimmerby.

Hva: En av Europas største rallykonkurranser som årlig trekker titusener av tilskuere. Årets utgave har Vimmerby som sentralarena, og en ny og fresh løype tar deltakerne gjennom 800 kilometer med variert landskap i Småland.

Les mer her.

Juli

Ironman 70,3

Når: 8. juli.

Hvor: Jönköping, Småland.

Hva: En av verdens tøffeste triatlonkonkurranser som byr på en folkefest med heiende publikum fra morgen til kveld. Deltakerne svømmer i Vätterns klare vann og løper og sykler gjennom det vakre landskapet i sentrale Jönköping.

Les mer her.

Victoriadagen

Når: 14. juli.

Hvor: Öland, Kalmar.

Hva: Storslått feiring av H.K.H Kronprinsesse Victorias 41-årsdag. Tradisjon tro vil feiringen foregår på Borgholms Slott og både kongeparet og kronprinsessen vil være tilstede under feiringen på Öland.

Les mer her.

Mat i Verdensarven

Når: 20.–21. juli.

Hvor: Öland

Hva: I løpet to dager settes det fokus på matproduksjon på Öland. Programmet fylles med spennende aktiviteter, debatter, utstillinger og masse mat fra hele Öland.

Les mer her.

Korröfestivalen

Når: 23.–29. juli.

Hvor: Korrö i Kronoberg, Småland.

Hva: Sveriges største folkemusikkfestival med et bredt utvalg innen svensk og nordisk folkemusikk.

Les mer her.