Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Isaberg, Småland
Foto: Patrik Svedberg / Isaberg Mountain Resort

Ting å gjøre

Aktiviteter og opplevelser på land i Småland

Du trenger ikke bade eller padle for å være i aktivitet i Småland på sommeren. Her fins det mengder av trivelige sysler som vandrestier, hundespannkjøring, zipline og mountainbikestier å fylle dagene med!

Vandring på kjente og kjære stier

Det fins flotte, godt oppmerkede vandrestier over hele Småland. Men noen av de mest kjente er John Bauerleden i Jönköping, spaserstiene i sjarmerende Gränna og topp stier nede ved Skirö, der man starter å gå ved Wallby Säteri. Smålandsleden sier seg selv – den består av 70 mil med stier og er nettopp oppgradert. Og så kan man faktisk vandre i Emil i Lønnebergets fotspor: Stien er 50 kilometer lang, og går forbi mange naturminner og en kirke fra 1100-tallet. Langsmed hele er det selvsagt flust av freshe utleiehytter og rasteplasser.

Heftige mountainbikestier på Isaberg

Isaberg har lang tradisjon som ferie- og rekreasjonssted for friluftsmennesker, og her er det supre aktiviteter å velge mellom både til lands og til vanns. For syklister er dette et mekka; her fins stier for syklister uansett nivå, man kan også leie sykler, det er 10 mountainbikestier på plass, pluss pump tracks og en flunkende ny teknikkbane for de som vil trene hopp og drops. Lyst til å leke i høyden isteden? Høyhøydebanen Isaberg Tree Top Adventure er litt hva du gjør det til selv – og garantert en morsom aktivitet for hele familien!

En høyhøydebane er en kombinasjon mellom lek, klatring og eventyr der alle finner utfordringer på sitt nivå. Man beveger seg mellom trærne, og forflytter seg mellom plattformer langs baner på ulike nivåer med hinder.

Rolige sykkelturer med barna i Jönköping

Vil man heller ta det litt roligere med barna, er bedriften Abloc midt i blinken. De tar med familier ut på guidede turer med el-sykler, og man får teste både landeveissykling og mountainbike på EM-banen i Taberg ved Jönköping.

Test zipline på Hagårds Lagård

På Hagårds Lagård kan man kjøre zipline, gå høyhøydebane, spille paintball og ha mangekamp. Høyhøydebanen er 8 meter høy, og barn er selvsagt hjertelig velkommen. I eventyrparken får de slenge seg ut i to ziplines - den ene på hele 150 meter over den gamle kverndammen. Nå har de åpnet ytterligere tre nye ziplinebaner på totalt 500 meter!

Dresintråkking i Hultsfred ved Vimmerby

Dresintråkking på nedlagte jernbanespor er en genial friluftsaktivitet, og den er perfekt å kombinere med et besøk i Vimmerby. Man starter ved Björkudd i Hultsfred, og kan sykle totalt 12 kilometer ned til Målilla. Banen følger sporet Nässjö-Oskarshamn de første 2,5 km, så krysser den en bro og går videre inn i skogslandskap. Ved Ödhult finner man den første rasteplassen. Fra Ödhult til Hesjön går sporet gjennom skogsmarker, og etter cirka 10.5 km dukker sjøen Hesjön opp med bademuligheter, rasteplass og snuplass. Et dresinspor går jo bare én vei, så hvis man vil snu og tråkke tilbake til Björkudd, bare løfter man dresinen av sporet, snur den og sykler i rolig tempo tilbake igjen!

Velkommen til Småland!