Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Operakällaren, Stockholm
Foto: Operakällaren, Nobis restaurants

Reisetips

Stockholm – mat og interiørdesign i en spennende kombinasjon

Stockholm er berømt for historisk interiørdesign. Her er et utvalg restauranter der utmerket mat og interessant interiørdesign kan nytes samtidig.

Spisesalen, Operakällaren

For matentusiasten som elsker luksuriøse opplevelser – Matsalen i Stockholms velkjente Operakällaren er en høyt vurdert, eksklusiv restaurant med Michelin-stjerne, beliggende på Karl XIIs plass sentralt i Stockholm.

Menyen til kjøkkensjef Stefano Catenacci byr på internasjonal cuisine, og er blitt tildelt fem røde ”couvert-er” i Michelinguiden. Matentusiaster fra hele verden kommer hit for å oppleve fin matkultur i det som blir betraktet som en av Sveriges vakreste bygninger, med imponerende, originale veggmalerier, grandiose lysekroner og forgylte paneler.

Veggmaleriene er laget av kunstneren Oscar Björk, og ble malt til den første åpningen av restauranten 1895. De førte umiddelbart til skandale, ettersom kunstneren hadde fremstilt nakne kvinner i vann – altfor sjokkerende for samtiden. Kong Oscar II ga Björk ordre om å endre maleriene, noe han gjorde, etter sigende med et glass brandy i hånden. Kongen ga sin godkjenning, og da Matsalen åpnet for publikum, strømmet mengder av nysgjerrige til restauranten for å se de berømte kunstverkene.

I dag må et bord i Matsalen bestilles i god tid på forhånd. Restauranten er berømt for vinkjelleren sin, som har en vinsamling fra hele verden.

Luzette

Dette brasseriet ligger ved Stockholms sentralstasjon, og serverer mat fra morgen til midnatt, med et omfattende menyutvalg foretatt av kjøkkensjefen, Jessica Thelin. Gjestene kan velge å spise i spisesalen, i baren, i utendørsområdet på Vasagatan eller i sentralhallen. Ekspressretter er tilgjengelige for de som skal nå et tog. Luzette ligger i en vernet bygning fra 1871. Veggene og gulvet er beholdt fra den opprinnelige stasjonsbygningen, og Jonas Bohlin – interiørarkitekt og designer – har hovedsakelig brukt svenske materialer i interiøret.

Rommet under det høye taket på bygningen er fylt av naturlig lys. Navnet ”Luzette” kommer av ordet ”luz”, som betyr nettopp ”lys”, inspirert av lyssettingen til Peter Behren, som hang i den opprinnelige stasjonen. En moderne versjon av taklyset kan ses i spisesalen. Restauranten vant en svensk interiørarkitekturpris i 2016.

Mens du er i området bør du besøke den velkjente interiørdesignbutikken Design House Stockholm i Hamngatan, om lag ti minutters gange fra Luzette.

Woodstockholm

Denne restauranten er en av de mest omtalte i Stockholm. Woodstockholm ligger i det trendy området Södermalm, og er både en møbelbutikk og en restaurant der gjestene kan innta måltidene sine blant butikkens naturinspirerte møbler. Restauranten er liten og intim, innredet for å bringe folk sammen, med barkrakker og bord i community-stil. På menyen står en dynamisk blanding av vakkert sammensatte retter basert på lokale og bærekraftige produkter, og kjøkkensjefen og teamet hans forsøker alltid å tilfredsstille diettønskene til hver enkelt gjest.

Før eller etter et besøk på Woodstockholm, hvorfor ikke utforske Fotografiska Museet, et velkjent fotomuseum som ligger en knapt femten minutters gange fra WoodStockholm og der verker av verdens mest anerkjente fotografer stilles ut.

Bo på og i Ett Hem

Et av de mange interessante designhotellene i Stockholm er Ett Hem – utmerket som et av de 50 beste hotellene i verden – beliggende i et av Stockholms mest eksklusive strøk, Östermalm. Hver eneste detalj, inkludert de 12 rommene, kjøkkenet, dagligstuen og biblioteket, er omhyggelig designet av den britiske designguruen Ilse Crawford for å gi inntrykk av et ”hjem”. Noen av møblene er spesiallaget, andre er ikoniske designklassikere.

Historien bak navnet og konseptet er nøye uttenkt. Den første eieren av bygningen, som daterer seg fra 1910, var en god venn av den svenske maleren Carl Larsson (1883-1919), og valgte å dekorere veggene med hans kunst. Larssons eget hjem, “Lilla Hyttnäs” i Sundborn, Dalarna, er i dag et berømt turistreisemål, ikke bare på grunn av den ikoniske kunsten, men også for det vågale interiøret, de moderne tekstilene og møblene, som i stor grad ble designet av hustruen Karin Larsson. Tilfeldigvis var 1910 også året da Carl Larsson utga en samling akvareller med tittelen “Ett Hem”, og Ilse Crawford og teamet hennes oppdaget umiddelbart en forbindelse, og valgte å kalle opp hotellet etter kunstsamlingen.