Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Stora Vånskär, Stockholm Archipelago
Foto: Ola Ericson/imagebank.sweden.se

Reisetips

Den vakre skjærgården i Stockholm

Stockholms skjærgård er bare minutter utenfor sentrum, men allikevel som en egen verden. Med nærmere 30 000 øyer, holmer og skjær, fra Arholma i nord til Landsort i sør, hver med sin egen karakter. Robust natur blander seg med skogkledde øyer, klipper og sandstrender. Dra på selsafari, besøk historiske steder, se kunst, gå turer, sykle, padle og spis lokale retter og skjærgårdens delikatesser. Velkommen til Stockholms unike skjærgård.

Andre alternativer

Det finnes også andre transportalternativer til og rundt i skjærgården.Strömma Kanalbolaget er et annet fergeselskap i området. De fokuserer på båtturer, aktiviteter og sightseeing og er et utmerket alternativ for organiserte dagsturer og utflukter i skjærgården og på innsjøen Mälaren. Du kan også leie båt til egne arrangementer.

Hvis du vil ta kortere turer mellom øyene eller trenger transport på strekninger fergeselskapene ikke dekker, er taxibåt et godt alternativ, spesielt for større grupper som reiser sammen. Takket være broer, tunneler og bilferger kan du komme deg til deler av skjærgården, for eksempel Yxlan, Vaxholm og Muskö, med buss eller bil. De fleste øyene er imidlertid bilfrie. Den beste og hyggeligste måten å oppleve øyene på er til fots eller på sykkel. Sykkelutleie tilbys på de fleste av de store øyene.

En dag eller to i skjærgården

For reisende som ønsker å oppdage mer av skjærgården tilbyr de ulike øyene både innbydende vertshus og vandrerhjem med ekte skjærgårds atmosfære.

Grinda

Folk besøker Grinda for å hoppe fra klippene, finne barnevennlige sandstrender eller prøve de ulike aktivitetene som Grinda Wärdshus tilbyr. Båten hit fra Stockholm tar 1 time og 20 minutter.

Sandhamn

Sandhamn er en populær havneby og et sjarmerende knutepunkt i Stockholms skjærgård. Øya kalles Sandön, men det er byen Sandhamn som er mest kjent. Her finnes flere ulike hostels, vertshus, kaféer og restauranter. Turen hit tar 1 time med båt fra Stavsnäs og 2 timer med båt fra sentrale Stockholm.

Utö

Denne populære "året-rundt-øya" ligger i den ytre sørlige skjærgården som er kjent for sine flotte strender. Utö har Sveriges eldste jerngruver og et gruvemuseum. Øya huser også det populære Utö Wärdshus, med hotel, hostel og restaurant.

Stramt tidskjema?

Vil du utforske den unike skjærgården, men har ikke så mye tid?

Fjäderholmarna

Der skjærgården starter, bare en 20 minutters båttur fra sentrum av Stockholm. På Fjäderholmarna kan du nyte koselige restauranter og kaféer, rusle rundt på den vakre øya og svømme fra klippene. Mange håndverkere har atelier og butikker i bykjernen på øya.

Vaxholm

Denne idylliske skjærgårdsbyen har mange velbevarte trehus fra begynnelsen av forrige århundre, malt i skjærgårdens typiske delikate pastellfarger. Vaxholm som blir kalt skjærgårdens hovedstad, er et knutepunkt for båtturer i midt-skjærgården, og er kjent for sin imponerende festning. Her finnes også flere sjarmerende restauranter, kaféer og små kunst- og håndverksbutikker på rad og rekker i gatene. Turen hit tar 40 minutter med buss/bil eller 1 time med båt fra Stockholm.

Tips til overnatting i skjærgården 

Glamping

Fejan Canvas Hotel, Fejan
Luksuriøse dobbeltsenger, utsikt mot Østersjøen og oljelamper om kvelden gjør det til en nytelse å sove i disse teltene. Omgivelsene byr på muligheter for både fotturer i skogen og kajakkpadling. Gjestene får ingredienser til å tilberede sin egen middag ute med en Muurikka- panne. Fejan ligger i den ytre skjærgården nord for Stockholm, og fergeturen fra Strömkajen gir deg nesten 4 timer til å beundre den vakre naturen. 

Island Lodge, Bergholmen
Komfort og skandinavisk stil med nærhet til naturen. Fra alle teltene er det fantastisk utsikt over skjærgården. En vedfyrt ovn holder deg varm hvis det er kjølig, og en kokk tilbereder middagen. Gjestene får også tilgang til en flytende badstue og en vedfyrt badestamp. Den lille øya ligger midt i skjærgården, 40–50 minutter fra sentrum med motorbåt. Be hotellet om å ordne transport. 

Hoteller og overnatting med frokost

Vaxholms Bed & Breakfast, Vaxholm
Å sjekke inn her er som å komme på besøk til en venn. Overnattingsmulighetene består av tre rom i første etasje av en villa fra 1930-tallet. Alle rommene har et lite kjøkken, men det tilbys også frokostservering. Eierne arrangerer dessuten kurs i kanelbollebaking. Vaxholm, like nord for Stockholm, ligger bare en times båttur fra sentrum. Det er en idyllisk liten by med kafeer, butikker, restauranter og strender, så det er mye å se og oppleve. 

Utö Värdshus, Utö
Vertshusets historie strekker seg helt tilbake til slutten av 1800-tallet. Siden har det vært en viktig møteplass på øya, som er en av skjærgårdens mest populære. Dette skyldes ikke minst den avslappede atmosfæren, den deilige maten og de lekre rommene som er innredet i marin stil. Her tilbys det dessuten aktiviteter for enhver smak, fra badstue og bading til tennis og dykking. Du kommer hit med ferge fra Stockholm. Fergeturen til Utö, der du kan drive med alt fra sykling og kajakkpadling til fotturer, tar 2,5 timer og går gjennom den sørlige skjærgården. Du kan leie sykkel på øya. 

Smådalarö Gård, Dalarö
Dette hotellet, som ligger i et herskapshus fra 1810, ble totalrenovert i 2016. De 56 rommene er som hentet ut av en romantisk skjærgårdsdrøm, med fargerike tapeter og himmelsenger. Kjente svenske musikere opptrer jevnlig her, og hotellet har også vedfyrt badstue, golfbane, tennisbane og en god restaurant. Dalarö, som ligger sør for Stockholm, er blant øyene som ligger nærmest byen. Det tar bare en drøy time å komme hit: Ta tog nr. 43 fra sentrum, og bytt til buss nr. 839 i Handen. 

Hytter 

Stockholm Skärgårdsstugor
Dette byrået hjelper turister med å finne en passende hytte i skjærgården. De tilbyr mange ulike overnattingsmuligheter, fra moderne glasshus til tradisjonelle villaer fra tidlig 1900-tall. 

Visit Skärgården
En annen mulighet hvis du vil leie hytte. Visit Skärgården tilbyr overnatting over hele skjærgården. Enten du drømmer om en bitte liten hytte i et naturreservat eller en luksusvilla med egen sandstrand, er dette et godt sted å begynne. 

Vandrerhjem 

På øyene er det massevis av originale vandrerhjem. Mange av dem drives av SvenskaTuristföreningen (STF). Her er noen av høydepunktene – men du finner mange flere på nettstedet deres: swedishtouristassociation.com. STF Gällnö   Et utmerket valg for de som ønsker å oppleve skjærgården slik den en gang var. Det er bare 30 fastboende på denne øya midt i skjærgården, der STF leier ut koselige hytter. Her finner du sykkelutleie, kafé, gjestekjøkken og badstue, og stranda er bare 1 km unna. Fergeturen fra Stockholm tar cirka tre timer. 

STF Stora Kalholmen
Vandrerhjemmet på Stora Kalholmen er den eneste bygningen på øya og ble opprinnelig bygd som et sommerhus i 1914. Her er det ikke innlagt vann, og du må ta med deg mat selv – men øya har en barnevennlig strand, badstue og robåtutleie. Den ligger ytterst i den midtre skjærgården, og fergeturen fra Stockholm tar rundt to timer. 

STF Lilla Tyresö
I det som en gang var prins Eugens sommersted, ligger et sjarmerende vandrerhjem bestående av tre vakre villaer som ble bygd sent på 1800-tallet. I den frodige hagen kan du slappe av i skyggen av epletrærne. Vandrerhjemmet er en del av Tyresö Slottspark, som også består av håndverksutsalg, bademuligheter, restaurant og kafeer. Lilla Tyresö ligger bare en times busstur fra Stockholm, noe som gjør det mulig å oppleve skjærgården uten å reise langt fra sentrum. Ta buss nr. 875 fra Gullmarsplan. 

Camping 

Camping er den klassiske måten å feriere i naturen på, og det er fortsatt populært. Skärgårdsstiftelsen driver teltplasser av god kvalitet på mange av øyene. Her finner du biologiske toaletter, søppelkasser og vanligvis tilgang til drikkevann. Til noen teltplasser kan du kjøre bil eller buss. Til andre må du ta båt. Alle ligger i naturreservater, så husk alltid å behandle omgivelsene med respekt. Her er noen eksempler – men du finner flere på 

Gålö

Den vakre øya Gålö ligger like sør for Stockholm og er perfekt for en aktiv ferie. Her er det bademuligheter, pub, ponniriding og mye mer. Gålö Havsbad er en firestjerners campingplass. I tillegg er det muligheter for å overnatte i telt på en eng med brygge. Det er lett å komme seg hit med pendlertog og buss: Ta tog nr. 43 fra sentrum, og bytt til buss nr. 845 i Västerhaninge. Turen tar en times tid. 

Nåttarö

Den velstelte campingplassen på denne vakre øya i den sørlige delen av skjærgården har i over 50 år vært en favoritt blant campingturister. Teltene slås opp i ryddige rekker mellom steinknausene. Øya er kjent for myke sandstrender og utsikt mot horisonten. Du kommer hit ved å ta pendlertog nr. 42X eller 43X fra sentrum mot Nynäshamn. Derfra må du ta ferge ut til øya. Hele turen tar cirka halvannen time. 

Les mer