Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Stora Vånskär, Stockholm Archipelago
Foto: Ola Ericson/imagebank.sweden.se

Reisetips

Den vakre skjærgården i Stockholm

Stockholms skjærgård er bare minutter utenfor sentrum, men allikevel som en egen verden. Med nærmere 30 000 øyer, holmer og skjær, fra Arholma i nord til Landsort i sør, hver med sin egen karakter. Robust natur blander seg med skogkledde øyer, klipper og sandstrender. Dra på selsafari, besøk historiske steder, se kunst, gå turer, sykle, padle og spis lokale retter og skjærgårdens delikatesser. Velkommen til Stockholms unike skjærgård.

En dag eller to i skjærgården

For reisende som ønsker å oppdage mer av skjærgården tilbyr de ulike øyene både innbydende vertshus og vandrerhjem med ekte skjærgårds atmosfære.

Grinda

Folk besøker Grinda for å hoppe fra klippene, finne barnevennlige sandstrender eller prøve de ulike aktivitetene som Grinda Wärdshus tilbyr. Båten hit fra Stockholm tar 1 time og 20 minutter.

Sandhamn

Sandhamn er en populær havneby og et sjarmerende knutepunkt i Stockholms skjærgård. Øya kalles Sandön, men det er byen Sandhamn som er mest kjent. Her finnes flere ulike hostels, vertshus, kaféer og restauranter. Turen hit tar 1 time med båt fra Stavsnäs og 2 timer med båt fra sentrale Stockholm.

Utö

Denne populære "året-rundt-øya" ligger i den ytre sørlige skjærgården som er kjent for sine flotte strender. Utö har Sveriges eldste jerngruver og et gruvemuseum. Øya huser også det populære Utö Wärdshus, med hotel, hostel og restaurant.

Stramt tidskjema?

Vil du utforske den unike skjærgården, men har ikke så mye tid?

Fjäderholmarna

Der skjærgården starter, bare en 20 minutters båttur fra sentrum av Stockholm. På Fjäderholmarna kan du nyte koselige restauranter og kaféer, rusle rundt på den vakre øya og svømme fra klippene. Mange håndverkere har atelier og butikker i bykjernen på øya.

Vaxholm

Denne idylliske skjærgårdsbyen har mange velbevarte trehus fra begynnelsen av forrige århundre, malt i skjærgårdens typiske delikate pastellfarger. Vaxholm som blir kalt skjærgårdens hovedstad, er et knutepunkt for båtturer i midt-skjærgården, og er kjent for sin imponerende festning. Her finnes også flere sjarmerende restauranter, kaféer og små kunst- og håndverksbutikker på rad og rekker i gatene. Turen hit tar 40 minutter med buss/bil eller 1 time med båt fra Stockholm.

Hvordan komme seg rundt?

Waxholmsbolaget

Waxholmsbolaget ble grunnlagt i 1869 og opererer daglig, året rundt, båttrafikk i Stockholms skjærgård Fra Arholma i nord til Landsort i sør. I tillegg opererer to stilige gamle dampbåter daglige turer i skjærgården fra mai til september.

Nord/Sydlinjen

Perfekt for øy-hopping. Nord/Sydlinjen lar deg reise fra Arholma i nord til den sørlige skjærgården. Bli kjent med nye øyer eller besøk noen av de gamle klassikerne. En tredagers billett er anbefalt.

Strömma

Strömma tilbyr både vanlige turer og forskjellige utflukter og dagsturer. Cinderallabåtarna tar deg raskt ut til noen av de mest populære øyene. Den guidede turen "Tusen öars kryssning" er en populær heldagstur i den indre og ytre skjærgården med god mat.

Bli bedre kjent med Stockholm her.

Velkommen til Stockholm!