Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Kreps
Photo: Cecilia Larsson Lantz/Imagebank.sweden.se

Svenske ikon

Svensk kräftskiva

Du har helt sikkert sett det. Svensker som sitter samlet rundt et stort bord, gjerne ute, med store smekker og merkelige hatter mens de spiser kreps, synger og har det skikkelig moro. Typisk svensk krepselag er det snakk om - en svensk tradisjon!

Kreps er en av verdens deiligste delikatesser. For å møte den enorme etterspørselen i Sverige, importeres kreps fra Kina, Tyrkia og USA. Men det er ingen hemmelighet at den svenske krepsen anses for å smake desidert best. Svenske kreps er ettertraktet, og for å få kloa i den må du enten fange dem selv, eller også betale fiskehandlere en klekkelig sum. Men det er det vel verdt.

Når:
August og september.

Hvor:
Hjemme, på hytta.

Hvem:
Med venner og familie eller kollegaer.

Hvordan nyte kreps slik svenskene gjør det:
Fang dem om natten siden de er nattdyr. Kok dem i saltlake med krondill og spis dem kalde, og sørg for at du får sugd ut alt det deilige kjøttet. Det tradisjonelle tilbehøret består av moden Västerbottenost, øl og snaps.