Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Mölle Havsbad, Skåne
Foto: Höganäs Kommun Bildarkiv

Reisetips

Svenske badetradisjoner

Kropp og helse er viktigere enn noensinne, og trenden med en helgetur til et spahotell blir stadig mer aktuell. I Sverige er utvalget stort, og du kan nyte spa i nydelige omgivelser – sommer som vinter, vår som høst.

På svenske spa er du aldri langt unna glitrende skjærgårder, høye fjell, knallblå vann eller dype skoger. Selv i storbyer er du aldri langt borte fra naturen. Svenske spahoteller har gjennomgående høy standard og byr på en rekke ulike opplevelser, god service, og velsmakende, næringsrike måltider, både fra det svenske og internasjonale kjøkken.

Du kan velge mellom nyåpnede og toppmoderne anlegg, og de med historisk sus som startet som kurbad. Det finnes noe for enhver smak, og uansett hva du velger er du sikret et behagelig opphold der det er lagt vekt på hvile, bevegelse og ernæring.

Luksuriøs spaopplevelse

Et av Sveriges mest luksuriøse spahotell ligger på vestkysten. The Retreat Club på Falkenberg Strandbad er kjent som vestkystens perle. Spahotellet kunne knapt hatt en bedre beliggenhet, der det ligger langs sjøen.

Spa-anlegget har gjentatte ganger vunnet priser som det beste i Sverige, og det er ikke vanskelig å forstå hvorfor. Her kan du svømme under krystallysekroner og dekor i gull og marmor. Det er stille, fredelig og harmonisk. For eksempel kan du ta en kroppsskrubb med naturlig ørkensalt fra den afrikanske Kalahariørkenen, eller sandbehandling med rød sand som gjør huden myk og ren.

Kallbadhus

Ønsker du en litt mer historisk opplevelse, anbefales kallbadhus. Badehus ved stranden er kjent som kallbadhus, og du må blant annet være forberedt på en dukkert i sjøen. Spesielt i Skåne er det tradisjon for et iskaldt dypp i sjøen, for så å møtes for sosialisering i badstuen etterpå.

Et eksempel på kallbadhus er Ribersborgs Kallbadhus som ligger i Malmö. Badehuset, som har eksistert siden 1898, er perfekt for å bade, nyte solen, slappe av i badstuen og ta ulike former for behandlinger, som massasje og soneterapi. Her finner du to store utendørsbassenger i havområdet, og totalt fem badstuer – noen kun for kvinner, andre kun for menn, og noen for begge kjønn.

Synden i Mölle

Mölle er et av Sveriges eldste turiststeder. I århundrer var dette et rolig sted i behagelig tempo, men den andre halvdelen av 1800-tallet ble det plutselig liv og røre. “Synden” hadde flyttet inn og satte Mölle på verdenskartet. Allerede i 1840-årene var stedet populært blant svenskene, og noen tiår senere dukket de første utenlandske gjestene opp for å spasere i naturskjønne omgivelser, klatre i fjell, bade og slappe av.

Den store bomben kom rundt 1890: “Menn og kvinner bader sammen!”, noe som ikke var vanlig tidligere. At kjønnene skulle være adskilt, var en selvfølge på den tiden. Enda flere turister begynte å strømme til Mölle. Tyskerne kom fra Berlin, britene fra London og franskmennene fra Paris. Alle ville delta i det skandaløse badelivet. Det antas at det var turismen som gjorde Mölle til en mer åpen og frigjort atmosfære.

Velkommen til spa & velvære i Sverige!