Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Edible Country i Småland
Foto: August Dellert

Ting å gjøre

Sverige - The edible country

Spis deg gjennom Sverige - bokstavelig talt. Edible Country kombinerer fine-dining med storslåtte naturopplevelser. Fire svenske michelinkokker har utviklet en meny med lekre oppskrifter, hvor du selv samler inn råvarer som fisk, sopp, urter, nøtter og bær som tilbredes over åpen ild. Fra april til september kan du booke bord et av de tretten borden, plassert på noen av de vakreste stedene i Sverige. Gjør deg klar for en gourmetopplevelse helt utenom det vanlige.

Tips! 

For å sikre deg at du har alt utstyret du trenger, er det mulig å leie et cooking kit med alt utstyret du trenger. Det er også mulig å booke en guide, som kjenner området og som vet hvor de gode råvarene befinner seg. Ønsker du en komplett kulinarisk opplevelse kan du leie en kokk som sørger for at du og dine får en helafter under åpen himmel i den svenske naturen. 

Falkenberg i Halland

Det er blitt sagt at Halland minner om ett Sverige i miniatyr alltid med en variert natur innen rekkevidde. Gjennom skog, klipper eller enger, enden er alltid den åpne horisonten, hvor et bad i sjøen er en selvfølge og velvære alltid har vært den høyeste prioritet. I Halland er god mat aldri vanskelig å finne, produsert lokalt, dyrket med kjærlighet, og tilgjengeliggjort i ett utall av gårdsbutikker, surdeigsbakerier og fantastiske restauranter. Bordet i Halland er plassert i Ugglarp, kun 20 minutter med bil fra matbyen Falkenberg. Reserver plass på bordet og nyt maten i de fantastiske omgivelsene sammen med venner og familie.

Les mer

i
Foto: Falkenberg
Book bord i Falkenberg og opplev Edible Country
Foto: Falkenberg

Göta Kanal i Västsverige

Det er ingen overraskelse at Göta kanal har blitt valgt til århundrets konstruksjon i Sverige og langs kanalen finner man ett utall aktiviteter for hele familien. Sykle eller gå langs fotgjengerveiene og ta en titt på alle båtene som forserer slusene. Kanskje du også er en av de som besøker kanalen med båt, kano eller kajakk? Bordet er lokalisert i ett frodig skogsområde rett ved kanalen. Det er i gangavstand fra Norrquarn Hotell & Konferens, som også byr på en meny av bærekraftige matvarer takket være tett samarbeid med lokale produsenter. Bordet i Norrquarn befinner seg mellom Sveriges to største innsjøer, kun to timer nord for Göteborg.

Les mer

i
Foto: Jonas Ingman / vastsverige.com
Book bord på Norrqvarn og opplev the Edible Country
Göta Kanal |
Foto: Jonas Ingman / vastsverige.com

Wallby i Småland

De to mest kjente karakteristikkene av Smålands natur er dype skoger og tusenvis av glitrende innsjøer. I disse omgivelsene feires den tradisjonelle maten og den unike naturen er inspirasjonen til de lokale menyene. Prøv ut alle smakene Småland har å by på, og glem ikke å plukke med tyttebær når du vandrer langs naturstiene. Bordet på Wallby er plassert sentralt midt i Småland, og befinner seg ved bredden av den vakre Skirö sjøen som bare er en times kjøretur unna de tre mest sentrale byene: Jönköping, Kalmar eller Växjö.

Les mer

i
Foto: Emma Ivarsson
Book bord i Wallby og opplev the Edible Country.
Foto: Emma Ivarsson

Kloster i Dalarna

Dalarna er midt i Sverige og navnet i seg selv beskriver landskapet der det strekker seg utover med både fjell, skoger og innsjøer. Her finner du oppslukende skoger, fossefall og sjøer, alt du forventer i den flotteste urørte natur. Maten i Dalarna er inspirert av naturen – hjemmelaget mykt og sprøtt brød som bør spises med sopp, bringebær og blåbær rett fra skogen. Bestill din plass ved bordet og få en uforglemmelig opplevelse i det sørlige Dalarnas fantastiske natur med dine venner eller familie. Bordet befinner seg i Kloster, mellom ruinene av Cisteriansk kloster fra 1500 tallet. Kloster befinner seg to timer med bil fra Stockholm og ca. 500 km fra Oslo, 20 km fra byen Hedemora.

Les mer

i
Foto: Pia Wallner
Book bord i Kloster Dalarna og opplev the Edible Country
Foto: Pia Wallner

Storlien i Jämtland Härjedalen

I fjellene i Jämtland kan du oppleve fantastiske utsikt i ett magisk lys. Med midnattsolen skinnende hele døgnet, får du maksimalt ut av den lange dagen. Maten i Jämtland følger lyset i nord – beliggenheten rett under polarsirkelen og den sakte modningen gir alt en bedre smak. Bordet er lokalisert tett på grensen mellom Norge og Sverige, mellom Trondheim og Östersund, og nærmeste togstasjon er Storlien.

Les mer

i
Foto: Visit Sweden / Jämtland Härjedalen
Book bord i Storlien og opplev the Edible Country
Foto: Visit Sweden / Jämtland Härjedalen

Ramsvik i Västsverige

Omgitt av den vestsvenske skjærgården, deilig sjøluft og tusenvis av småøyer ligger Ramsviklandet. Området er et kjent naturreservat, som byr på  flotte vandreturer langs svaberg og med fantastisk utsikt over havet. Fisketradisjonene i regionene går tilbake mange hundre år og 90% av Sveriges østers kommer fra den vestsvenske kysten, i tillegg byr kysten på reker, kamskjell, kreps og hummer. Bordet ligger 11 km, med bil, fra Smögen og 1,5 time fra Göteborg. 

Les mer

i
Foto: Jonas Eltes & Victor Falk
Book bord i Ramsvik i Västsverige og opplev the Edible Country
Foto: Jonas Eltes & Victor Falk

Kittelfältet i Värmland

Dette bordet er plassert midt i naturreservatet Kittelfältet og er et vidunderlig sted å samle famlie og venner til en uforglemmelig kulinarisk opplevelse. Kittelfältet ligger nord for Sveriges største sjø Vänern og i områder ligger det ca 200km med vandreruter. Bordet ligger kun 40 minutter, med bil, unna Karlstad. Kombiner en unik opplevelse med en bytur til Karlstad. 

Les mer

i
Foto: Jonas Eltes & Victor Falk
Book bord i Kittelfält i Värmland og opplev the Edible Country
Foto: Jonas Eltes & Victor Falk

Gunnebo i Västsverige

I frodige dalsider mellom to innsjøer kun 15 minutter fra Göteborg finner du Gunnebo Hus og Hager. Her får du ett avbrekk fra dagliglivet og du kan unne deg selv ett måltid basert på organiske og sesongbaserte råvarer fra restauranten, ta turer i vakre omgivelser, besøke kuene, eller delta på guidede turer og høre på den unike historien om Gunnebo Hus og Hage som daterer seg helt tilbake til 1778. Dagens Gunnebo er over 100 mål med kulturbeskyttet naturreservat, så ikke bare bygningene er beskyttet, men også kunnskapen om forvaltning av naturlandskapet beskyttes. Det betyr både at man kutter gresset med tradisjonell ljå og at kuene gresser på engene.

Les mer

i
Foto: Jonas Ingman / vastsverige.com
Book bord på Gunnebo i Västsverige og opplev the Edible Country
Foto: Jonas Ingman / vastsverige.com

Asa i Småland

I Småland er det tradisjonelle kjøkken levende, og råvarene er ofte produsert eller høstet lokalt. Nyt en deilig vandretur på en av de mange stiene, og ikke glemt å plukke med deg de friske tyttebærene langs stien. Bordet er plassert ved Asa Herregård, ca 45 minutter kjøring fra Växjö. Du kan kombinere din gourmetopplevelse i det fri med forskjellige actionfylt aktiviteter i skogene. 

Les mer

i
Foto: August Dellert
Book bord i Asa i Småland og opplev the Edible Country
Foto: August Dellert

Utö i Stockholms skjærgård

Tar du et skritt ut av den pulserende hovedstaden Stockholm, befinner du deg midt i den langstrakte skjærgården. Her venter eventyr og det frie liv med øyhopping, fisketurer og vandring. Reserver bord og seil ut til Utö, en times tid med bil og båt fra Stockholm sentrum, hvor middagen tilbredes og nytes ved vannkaten - og med formidabel utsikt. 

Les mer

i
Foto: Jonas Eltes & Victor Falk
Book bord i Stockholms skjærgård og opplev the Edible Country
Foto: Jonas Eltes & Victor Falk

Ormanäs i Skåne

I Sveriges fremste matregion, med nydelig strand-skoger og endeløse sandstrender, kan du sammen med familie og venner nyte et herremåltid. I Skåne har de lenge fokusert på lokale råvarer og bærekraftig produksjon, og The New York Time har tatt med Skåne i listen over de mest spennende mat-destinasjonene i verden. Bordet er plassert midt i skogen ved stranden og ligger 40 minutter unna Malmö med bil.

Les mer

i
Foto: Jonas Eltes & Victor Falk
Book bord i Ormanäs i Skåne og opplev the Edible Country
Foto: Jonas Eltes & Victor Falk

Bydalen i Jämtland Härjedalen

I det nordvestlige Sverige med høye fjell og vill natur, ligger det meste til rette for en unik matopplevelse. Med en kurv på armen og gode sko på beina, så er du klar for å sanke sopp og urter i fjellsidene som brukes i din gourmetmiddag. Book ditt bord her i den vidstrakte villmarken i Bydalen, som ligger en times kjøring fra Østersund. 

Les mer

i
Foto: Jonas Eltes & Victor Falk
Book bord i Bydalen i Jämtland Härjedalen og opplev the Edible Country
Foto: Jonas Eltes & Victor Falk

Arjeplog i Lapland

Et særegent og variert landskap kjennetegner dette området i Lapland med fjell, innsjøer, skjærgård og lange sletter. Dette er ekte villmark. Bordet som kan bookes ligger bekvemt til, med gangavstand fra Arjeplog, ved bredden av sjøen Hornavan. 

Les mer

i
Foto: Jonas Eltes & Victor Falk
Book bord i Arjeplog i Svensk Lapland og opplev the Edible Country
Foto: Jonas Eltes & Victor Falk