Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Kafé i Göteborg, Gothenburg
Foto: Faramarz Gosheh/imagebank.sweden.se

Ting å gjøre

Sverige har kafeer for alle og enhver – hipstere, nostalgikere og foodies

Svensk kafékultur er ganske så raffinert, noe du bør benytte deg av neste gang du skal på tur til nabolandet. Våre nærmeste naboer er svært dedikerte når det kommer til kaffe og kaker. Du finner kafeer for enhver smak, enten du er spesielt opptatt av kaffebrygging, bakverk eller design og interiør.

Sverige er en nasjon bestående av høykvalitets kaffebryggere og stolte kakemakere. Besøker du en svenske, vil du nesten alltid oppleve et kaffebrygg på gang, men de tar seg også tid til en kopp eller to når de er ute på farten. Og uansett hvor du setter din fot i Sverige, kan du være sikker på at du finner et utvalg av kafeer, bakerier og konditorier, der du kan hengi deg til den svenske tradisjonen Fika – ritualet som består av å ta seg en pause bestående av kaffe med noe søtt ved siden av.

Hotspots for svensk håndbrygg

Svenskene er i ferd med å bevege seg bort fra de tradisjonelle lyst brente kaffebønnene som har dominert i Skandinavia i årtier, og man kan se fremveksten av en mer sofistikert og raffinert gane som søker robuste blandinger, komplekse smaker og bærekraftige bønner. Dette har ført til at det har dukket opp en mengde kaffebrennerier som forsøker å tilfredsstille de krevende ganene. 

Et av de mest bemerkelsesverdige stedene, er den Gøteborgbaserte kafeen Da Matteo. Dette organiske surdeigsbakeriet og kaffebaren, som ligger i Magasinsgatan 17A, serverer svensk kaffe laget på spesialitetsbønner hentet fra kooperativer i Honduras, Kenya, Etiopia og Colombia. Høykvalitetsbønnene er brent i en øko-vennlig Loring Smart Roaster. På denne hippe og populære plassen kan du nyte sandwicher, kanelsnurrer, og andre rustikke herligheter. I tillegg til hovedkafeen i tilknytning til bakeriet, kan du også finne seks andre De Matteo kafeer i Gøteborg. De tilbyr også et Barista 101 kurs for kaffeelskere som ønsker et innblikk i kunsten å brygge kaffe. 

I Malmö har Solde Kaffebar og Kaffebrenneri servert kaffe laget på bønner, høstet på en etisk og bærekraftig måte, som de har brent selv siden 2006. Ved siden av dette raffinerte brygget kan du også få servert et bredt spekter av kaker og sandwicher. Croissantene har rykte på seg for å være i en egen liga. Husk å kjøp med deg en kaffepose med brente bønner som du kan ta med deg hjem eller dele med andre kaffeelskere! 

Atrium, som også ligger i Malmö, er et must å få med seg hvis du interesserer deg for kaffe. I tillegg til brente bønner av ypperste sort, utviklet i samarbeid med et lite brenneri i Italia, har de en omfattende meny bestående av sunne, organiske retter (med mange veganske alternativer) servert til frokost, brunsj eller lunsj. 

Kafeen er kjent for avokado-sandwichen de serverer til frokost. Organisk surdeigsbrød med posjert egg, kremost og salat toppet med dukkah (Egyptisk krydderblanding) kan lett bli avhengighetsskapende. Prøv også deres Eggs Benedict servert med røkt laks eller spekeskinke. 

Fika-fansen blir også godt ivaretatt med hjemmelaget gulrotkake og rødbet-latte, en av Atriums mange spesialitetskaffer.

Bakerier med høykvalitets håndverk

Bakerier som lager brød og boller fra kortreiste, organiske ingredienser har skapt en egen nisje i Sverige, og ikke minst i regionen Halland på østkysten. På Solhaga steinovnsbakeri får du daglig servert ferske surdeigsbrød og rundstykker, i tillegg til klassiske kanelboller. De bruker kun økologisk mel fra lokale møller i tillegg til andre sesongbaserte råvarer. Ta med deg et brød hjem eller sett deg for en Fika. På sommeren kan du nyte en Fika i hagen. 

Feldts Brød og Konfekt, som ligger i provinsens største by Halmstad, er et av de andre bakeriene i Halland som blir oppsøkt på grunn av sitt økologisk surdeigsbrød, deilige bakverk og kaker. De har også opparbeidet seg en fanskare, takket være konfekten sin og kanskje spesielt deres berømte toffee.

Svenske konditorier som tar tradisjon på alvor

Svenske konditorier tar virkelig det å bake kaker på alvor, noe du vil erfare fra første smak. Og du kan finne tradisjonelle konditorier som bruker oppskrifter fra en annen æra, i de fleste svenske byer. 

Det luksuriøse konditoriet Güntherska i Uppsala kan spore historien sin tilbake til 1887. De produserer alt fra surdeigsbrød til kaker så flotte at de ser ut som små spiselige kunstverk. 

Nilssons Konditori har blitt litt av en institusjon i Oskarshamn i Småland. De åpnet dørene på 1920-tallet og har siden bevart sin tradisjon for konditoryrket siden. I 2018 ble de kåret til årets konditori av den prestisjefulle White Guide. Og i 2017 ble eieren, Anders Oskarsson kåret til ”Årets konditor i verden” av det Internasjonale Forbund for Bakere og Konditorer (UIBC). 

Café Hörnan, som ble etablert i 1912, er det eldste stedet du kan fika i Norrtälje, en flott kystby nordøst for Stockholm. I 2017 ble kafeen stemt frem som den beste i regionen, og de lokale elsker kafeen for den koselige atmosfæren, like mye som for hva de serverer. Søtsaker og smakfulle høydepunkter som blåbærkake og rekesmørbrød er laget fra bunnen av, med lokale råvarer.

Kafeer med fokus på stil, interiør og fristende søtsaker

Hvis du ønsker å kombinere Fika med en designopplevelse har svenske kafeer mye å tilby. På Cafe Agge & Bönan entrer du en verden av retro-stil med rosa vegger og en eklektisk miks av designer møbler. Når det kommer til det spiselige, kan de tilby en twist på klassikere slik som kladdkake av hvit sjokolade. 

I Rådmansgatan 57, midt i sentrum av Stockholm, kan du se det trivelige skiltet til Gast kafe fra lang avstand (Gast er det svenske ordet for spøkelse). Interiøret er minimalistisk og typisk skandinavisk. Gast serverer kaker, snacks og retter som er like sunne som de er Instagram-vennlige! De har til og med en vegansk sjokoladekule – en ny vri på en svensk klassiker. 

Stockholmsbaserte Café Pascal er lys og luftig med synlig teglstein som skaper en industriell, men samtidig hjemmekoselig atmosfære. For kaffeelskere kan det opplyses om at kaféteamet kun jobber med mikrobrennere. Ved siden av utsøkt kaffe, kan du stole på at Café Pascal leverer noen av de beste kanelbollene i byen.