Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Pilgrimsleden i Dalsland, Västsverige
Foto: Henrik Trygg/Westsweden.com

Reisetips

Sveriges vakreste vandreturer

Ser du etter de beste fotturene i Sverige? Godt merkede stier, fra lett til vanskelig nivå på turene, men alle i fantastiske omgivelser – her er noen av de klassiske fotturene du bare må prøve.

Kongens Sti (Kungsleden) - Nord Sverige

Kungsleden ble etablert mot slutten av det 19. århundre, og blir ikke bare regnet for å være den vakreste fotturen du kan ta i hele Sverige, men blant de vakreste i verden. Stien strekker seg mer enn 400 kilometer gjennom mørk skog, opp Sveriges høyeste fjell og langs yrende elver. Kungsleden byr på flott fjellterreng – og på sommeren er det nær sagt sol 24 timer i døgnet. Mens det tar omtrent en måned å gå hele stien, kan man også utforske mindre og lettere deler av turen. Her kan man altså velge mellom en skikkelig utfordring av en tur eller en mer moderat utgave.

I delen mellom Abisko og Nikkaluokta har du sjansen til å gå opp Sveriges høyeste fjelltopp, Kebnekaise, på 2117 MOH. Dette kan høres utfordrende ut, men store deler av denne delen av stien er moderat. Men husk, kjenn alltid dine egne grenser og hold deg til dem! Fra Saltoluokta til Kvikkjokk er det vekslende terreng med platåer av tundra og enger omringet av fjell og skog. Den 81 kilometer lange turen tar omtrent 4-5 dager. Trapper og broer laget i treverk er på plass for alles sikkerhet.

I nærheten ligger nasjonalparken som ofte blir kalt Vest-Europas siste villmark, Sarek Nasjonalpark. Du kan også gå på fottur til toppen av Skierffe - men vær varsom! Sørsiden av fjelltoppen stuper rett ned i et elvedelta. Den enestående utsikten gjør slitet for å nå toppen vell verdt det. Den er blant de vakreste utsiktene i hele Skandinavia. Hvis du har lyst til å velge en sti med litt mindre folk, så er stien som strekker seg 166 kilometer sør fra Kvikkjokk vel verdt en titt.

Overnatting 

Kungsleden tilbyr overnatting i hytter som står utplassert med 10 til 20 kilometers avstand. Gjennom sommersesongen, som starter i juni, er nesten alle hyttene bemannet med tilsynsvakter. Turen er mest populært om sommeren, men du kan også benytte deg av tilbudet i løpet av de kaldere månedene. Guidede vandreturer er tilgjengelig både sommer og vinter, og er spesielt anbefalt på vinterstid hvis du ikke har vært på fottur i regionen før eller ikke har tonnevis med erfaring. 

Den Svenske Turistforeningen har et variert tilbud av overnattingsmuligheter som de tilbyr fotturister. På denne stien kan du overnatte på STF Abisko Turiststasjon, STF Kebnekaise Fjellstasjon eller hyttene i Abiskojaure, Alesjaure, Sälka, Tjäktja og Singi. Merk at de siste to hyttene bare tilbyr overnatting og ikke mat. 

Kebnekaise – I nord

Kebnekaise er med sine 2106 meter Sveriges høyeste fjell. Men selv om den 18 kilometer lange rundturen opp til toppen og tilbake kan høres skremmende ut, så er den faktisk ikke verre enn at den passer de fleste nivåer. Den beste tiden av året er i juli og august, for da er den merkede stien stort sett snøfri. Dette er en av de mest varierte fotturene i Sverige, og lar deg oppleve alt fra isbreer og Samelandsbyer til flate juv og åpne daler.

Den beste plassen å starte fra er STF Kebnekaise Fjellstasjon. Den Svenske Turistforeningen vedlikeholder hytter langs hele ruten som står åpent for alle. Informasjon om priser og booking finner du på svenskaturistforeningen.se Det er to turiststier opp til toppen – Östra leden og Västra leden. Den vestre stien er den mest kjente og byr ikke på noen vanskeligheter utenom det vanlige annet enn lengden. Den østre stien er kortere, men krever noen klatreferdigheter, og det er også mulighet å leie guide på denne turen under de rette væromstendigheter.

Når man går Kebnekaise så er det viktig med gode sko og riktig bekledning. Været forandres hurtig og det er ikke nødvendigvis varmt selv om det er midt på sommeren. I tillegg er myggen svært så sulten i dette området, så husk mygg-middel! For din egen sikkerhet så er det også en svært god ide å snakke med guidene på STF Kebnekaise Fjellstasjon, før du legger ut på tur.

Sörmlandsleden, Södermalmland – Midt-Sverige

Ser du etter en litt mindre slitsom tur, men fortsatt med litt utfordringer og utrolig vakre omgivelser, så passer Sörmlandsleden perfekt for deg. Sörmland med sin beliggenhet i Midt-Sverige byr på mer enn 1000 kilometer med stier i variert landskap, i tillegg til plasser av stor kulturell og historisk betydning.

Sörmlandsleden er delt opp i nesten 100 deler som strekker seg fra 2 til 22 kilometer. De forskjellige delene byr på turer i alle vanskelighetsgrader, fra ganske utfordrende til lett gange på bakkenivå. Som de fleste andre turstier i Sverige er stiene tilhørende Sörmlandsleden lett tilgjengelig med bil, buss eller tog. På noen deler av stien vil du bare bruke et par timer, mens på andre deler vil du bruke hele dagen.

Sörmlandsleden tar deg igjennom et variert landskap og vakker natur. I det ene øyeblikket befinner du deg i et vidt åpent landskap, og i det neste befinner du deg i en mørk skog eller i solen langs kystlinjen. Stien tar deg forbi intet mindre en 80 innsjøer, hvor du alltid er velkommen til å ta deg et forfriskende bad!

Kart er å finne på de fleste turistkontor og bokhandlere , men vær obs på stien kan avvike fra kart, og det kan forekomme bygging eller vedlikehold som fører til avvik fra kartet. Hvis du planlegger og overnatte langs stien, så merk deg at det kan være langt mellom overnattingshyttene som er avmerket på kartet. Ta derfor med deg nødvendig utstyr for telting og provisjon. Ifølge den svenske allemannsretten er du tillatt til å vandre og overnatte ute, så lenge du ikke er til bry for noen, og du forlater omgivelsene slik du fant de. Det er også muligheter for å overnatte på hotell, hostell, vertshus og Bed & Breakfast langs ruten.

St. Olavsleden – Pilegrimsleden i Västsverige

Det er ingen tvil om at pilegrimsleden Santiago de Compostela får større pressedekning, men man skal virkelig ikke kimse av St. Olavsleden heller. Den strekker seg gjennom både Sverige og Norge, og er den nordligste pilegrimsleden i verden.

St. Olavsleden følger i fotsporene til Kong Olav Haraldsson som gikk fra Sverige til Norge for nesten 1000 år siden. Turstien er nesten 600 kilometer lang, og strekker seg fra Selånger ved Østersjøen i Sverige til Trondheim ved Norskehavet i Norge. Stien vil ta deg gjennom store områder med skog, over fjell og rundt sjøer. St. Olavsleden er et historisk og kulturelt under og ligger i noen av de mest fantastiske omgivelser du noensinne vil gå gjennom.

Guidede turer er tilgjengelig og en veldig god ide hvis du vil få mest mulig ut av den historiske opplevelsen. Hvis du heller ønsker å utforske på egenhånd finnes det interaktive kart lett tilgjengelig, eller du kan slå av en prat med en guide før du legger ut på tur. Det finnes overnattingsmuligheter langs turen alt fra hoteller i toppklasse til rustikke hytter. Telting er også en mulighet og du kan velge om du har med proviant, handler på butikken eller spiser i en av de mange restaurantene langs veien. 

Været er ekstremt skiftende, så ta hensyn til dette når du forbereder deg til tur. Plagg, lag på lag, som er enkle å kle av og på i tillegg til solide turstøvler vil være det beste alternativet. Værvarsel finner du hos SMIH, Sveriges metrologiske og hydrologiske institutt.

For detaljerte tips til pakking av ryggsekk og turutstyr, les mer hos Fjällsäkerhetsrådets tips om hva som er anbefalt utstyr til å ferdes utendørs i fjellet.

Utvandrerleden

Utvandrerleden er en 130 kilometers lang tursti som strekker seg gjennom regionen Småland. I sør går den igjennom landsbyer som så mange svensker forlot for å søke lykken i Amerika mellom 1850 og 1910.

Den harde og steinete grunnen gjorde det vanskelig for avlingene, noe som resulterte i en hungersnød som førte til at nesten en tredjedel av Sveriges befolkning utvandret til USA. Vilhelm Moberg, innfødt fra Småland, skrev om utvandrernes erfaringer i en serie på fire noveller. Novellene er fortsatt populære både i Sverige og utlandet.

Noen av landsbyene som spiller en viktig rolle i narrativet fra bøkene til Moberg, som Ljuder Lågasjö, Korpamoen, Moshult og Duvemåla som den viktigste, finner du langs Utvandrerleden. Overnattingsgjester kan velge mellom et variert utvalg av overnattingssteder, og det er anbefalt å ta med seg et eksemplar av en av Mobergs noveller mens du vandrer fra landsby til landsby for å få en litt dypere forståelse av historien til regionen.

Skåneleden, Skåne – Sør i Sverige

Skåneleden med sine 1,162 kilometer tar deg gjennom det fantastiske kulturlandskapet til Sveriges sørligste region. Stien passer perfekt for både erfarne turgåere og de som er nye til turer ute i naturen. Stien er delt opp i fem stisystemer med 105 underliggende seksjoner, som vil ta deg igjennom steinete kystlandskap, gammel urskog, stille innsjøer og dype juv. Du vil krysse endeløse enger og hvite strender og en og annen pittoresk fiskelandsby. Kullaleden ved kysten er spesielt imponerende, i tillegg til Österlens skoger og skogen rundt Hovdala ved Finjasjön. 

Stenshuvud Nasjonalpark består av 400 hektar stort landområde, inkludert 80 hektar sjø. Det er tre topper å bestige, inkludert den nordligste toppen som ligger 97 meter over vannet. Skåneleden passer godt for de som ønsker å kombinere turgåing med kultur, og passer spesielt godt for foodies.

Nord-Øst Skåne er for de mer seriøse turgåerne. Du må passere det tette Göinge skogsområde, hvor harde kamper om det danske kongedømmet fant sted en gang i tiden. Det er også flust av innsjøer du kan svømme i, og området er en åpenbaring for fugletittere. Det er mange teltplasser underveis i tillegg til små hytter, toaletter og andre grunnleggende fasiliteter.