Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Familie på Klaraälvsbanan, Värmland
Foto: Linn Malmen

Ting å gjøre

Sykkeleventyr i Värmland

Värmland byr på fantastisk sykling, uansett om du vil ha adrenalin i blodet og gjørme i håret, hyggelige turer i landskapet eller mange kilometer i beina. Värmland rommer flere hundre kilometer naturskjønne ruter på landevei, grusstier og i kupert terreng. Sykler kan leies på mange steder i området. Hvis du vil ha en skreddersydd tur og helt slippe å dra på bagasje og organisere matlaging og overnatting, så ordner lokale arrangører dette gjerne.

Sykling i Klarälvsdalen 

På den gamle jernbanestrekningen Klarälvsbanen ser du landskapet forandre seg fra åpne enger og skogsøyer i syd til klippevegger og tett skog i nord. Den 90 kilometer naturskjønne strekningen fra Karlstad til Hagfors er ideell for familien eller racersykkelen, da den er asfaltert, helt bilfri og uten store bakker, i tillegg har den mange muligheter for en trivelig stopp underveis. 

Fra Hagfors tar Klarälvsledens skogsveier og små landeveier over og fortsetter 120 kilometer videre nordover gjennom småbyer, skog og villmark til Värmlands topp i Sysslebäck. Det er muligheter for å leie sykkel og tilhenger flere steder, blant annet i Outdoorcenter Värmland i Uddeholm, og Storängens Camping i Ransäter. På disse plassene finner du sykler for hele familien. 

Du trenger ikke engang å leie en sykkel, hvis det du ønsker er en dagstur på Klarälvsbanen. I Karlstad kan du fra mai til september låne by sykkelen Solacykel helt gratis. Det finnes også noen el-sykler tilgjengelig hvis du vil langt på en mer bekvemmelig måte, og er dere flere kan man måle kreftene på en tandem!

Sykling i naturreservatet 

Arvika i Västre Värmland er kjent som et fantastisk kanoområde, men det er også som skapt for opplevelser på sykkel. Hos Arvika Kanot & Turistcenter kan du leie sykler og friluftsutstyr til turer i terrenget på egen hånd eller kjøpe en ferdigpakket rute. En av de mest populære er Värmlandsruten på 7 dager, hvor sykler, tilhenger, rutekart og camping første og siste dag er inkludert i prisen. 

I Arvika kan du sykle et par timer eller flere dager på grusstier og skogsveier gjennom landskapet i Värmlands største naturreservat Glaskogen. Her kan man sove i telt eller åpne leirplasser under stjernehimmelen og kanskje man møter den hvite elgen? Mountainbikes m.m. kan leies i naturreservatets infosenter i Lenungshummar. Du kan også leie sykler i den familievennlige Bed & Breakfast Guesthouse ved Glafsfjorden.

Allsidig sykling i Torsby 

Torsby i den nordlige delen av Värmland er ett ekte sykkel eldorado. Her kan du utfordre deg selv og dine venner på Mattilas maraton-MTB bane til Norge og tilbake, hvor man blant annet kommer gjennom den vakre Finnskogen og forbi Røgden sjøen på den norske siden av grensen. I området finnes også 70 naturskjønne kilometer langs Långbergets grusstier, hvor det er mange muligheter for en dukkert underveis. 

Man kan også kombinere landevei, grusstier og terreng baner i Torsby Skitunnels 300 kilometers stisystemer eller ta en avstikker langs Klarälsvbanen og Klarälvsleden. Du kan leie terrengsykler flere steder i området, blant annet på Långbergets Sportshotell, Sporthotell Valbergsängen og Abbas MTB spesialist i Torsby.

Nyt en tur uten alt det praktiske 

Når du heller vil konsentrere deg om natur og kultur enn om bagasje, ruter og overnatting, kommer Magical Natures sykkelpakker i Fryksdalen som sendt fra himmelen. Den 3-dager lange sykkelruten starter med ett besøk på Lars Lerins Kunsthall i Karlstad og går gjennom det vakre landskapet ved Frykensjøen med kulturelle stopp underveis. Et besøk på Alma Lövs museum og en guidet omvisning på Selma Lagerlöfs herregård Mårbacka er inkludert. I tillegg er selvfølgelig alt av kost og losji, transport av sykler og bagasje organisert for deg.