Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Ven, Skåne
Foto: Mickael Tannus

Destinasjon

Sykkelferie på Ven, Skåne

Den lille ferieøya Ven ligger i Østersjøen midt mellom Landskrona og Danmark. Det er superlett å reise dit – ta en ferje fra Skeppsbron i Landskrona, nyt sjøbrisen og stig i land 30 minutter senere.

Strandidyll og gode matopplevelser

Ven sies å ha kommet til da en eventyrkjempe mistet en klump med jord i havet. Øya er super for barnefamilier, og man suser raskt mellom alle attraksjonene på sykkel. Her fins plenty av gallerier, kunsthåndverkere og det kjente museet Tycho Brahe. Pluss massevis av strender, bortgjemte viker og koselige sommerhytter å hvile blikket på. To av øyas spisesteder anbefales av White Guide, Sveriges eget svar på Michelinguiden. Det ene er Restaurang Ella som er plassert i to fiskeboder på den nordvestre siden av øya i Kyrkbackens havn. Det andre er Pumpans Café & Restaurang som serverer økologisk mat og kaker i en sjarmerende hage.

Leiesykler til en rimelig penge

Når du går i land på Ven, er det bare til å følge folkemengden opp en liten bakke til sykkelutleien. Her fins flust av både vanlige sykler, tandem, sykler med barnesete og sykler med kjerre dersom du sikter deg inn mot overnatting og har bagasje.

Sykkelsti med egen isfabrikk

Om du følger sykkelstiene på Ven, dukker det opp alt fra stupbratte klipper og strender, til museum, lekeplasser og utfordrende stigninger. Men for barna er det nok isfabrikken på den andre siden av sykkelstien nede ved havna som gir den beste starten på eventyret. Etterpå er det bare til å ta grusveien mot Gamlegård der det fins fotballgolf og andre familieaktiviteter. Videre langs samme grusvei, dukker det opp et par fine bakker før du kommer tilbake til havna igjen.

Gårdsbutikker, kunstgallerier og gin-produksjon

I havnen på Ven er det fiskerøkeri, badestrand og restaurant. Etter en hvil, kan du ta øyas eneste asfalterte vei og sykle opp bakken til Tycho Brahe museet. Her fins Ven kirke, pluss observatorium, kafeer og grøntområder. Og så står man foran valgets kval: En nedoverbakke med skarpe svinger bringer en raskt tilbake til havnen. Men man kan også sykle videre rundt hele øya langs havet, eller sette kurs mot midten av øya der man finner gårdsbutikken Vens Getost, kunstgallerier og Backafallsbyn med gin-produksjon. Tar du denne siste ruten, får du med deg stier som snirkler seg innover landskapet, fuglekvitter og åkere før du igjen ender opp ved havet og strendene. Og så er det bare til å suse fremover og ned til sykkelutleien igjen der man legger øyidyllen bak seg og tar ferjen tilbake til fastlandet.

Velkommen til Skåne!