Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Ven, Skåne
Foto: Mickael Tannus

Reisetips

Sykkeltur med familien på Ven – Skåne

Sykling med barna er en fin måte å komme seg ut på og være i aktivitet. Med nesten ingen biler på øya og mange iskremfylte kiosker langs sykkelstien, er Ven i Skåne det perfekte stedet for en sykkelferie.

Det sies at denne lille øya mellom Landskrona og Danmark ble dannet da en kjempe kastet en bit jord i sjøen, om det virkelig stemmer kan vi ikke si med sikkerhet. I dag er øya Ven kjent for sin vakre natur der klipper strekker seg inn i havet, hvite strender, sjarmerende hytter, koselige kafeer og morsomme åser. Det gjør øya i Skåne idyllisk for en sykkelferie.  

Hvordan komme seg hit?

Den enkleste måten å komme seg til Ven er å ta fergen fra Landskrona. Følg strømmen av folk oppover bakken til du kommer til en sykkelutleie. Her vil du se et hav av gule sykler som bare venter på å bli tatt med på tur. De gule syklene kan faktisk være det første som dukker opp i svenske folks sinn når du nevner øya Ven, siden det er den beste måten å utforske øyas skjønnhet på.

Hos utleieren kan dere leie tandemsykkel, sykkel med tilhenger eller babykurv, eller en helt vanlig sykkel på to hjul med så mange gir du ønsker. Husk å ta med et gratis kart, og familien er klar for å sette i gang!

Hva det er å se her?

Den lille øya har mye å by på og langs sykkelstiene er det mye å se. Liker dere søtsaker, bør dere starte dagen med å sykle til Hvens isfabrikk. Her kan dere kjøle dere ned litt, før ferden fortsetter videre langs grusveien mot aktiviteter på Gamlegård. Fotballgolf er bare en av de morsomme familieaktivitetene dere kan finne på. Videre langs samme sykkelsti kommer dere til Vens vakre klipper, der dere får tatt noen flotte familiebiler dere kan poste på Instagram.

Er vitenskap og astronomi av interesser, bør dere ta den eneste asfaltveien som krysser øya, og starte den svette reisen oppover. Da kommer dere til det kjente Tycho Brahe-museet og observatoriet som byr på det viktigste innen vitenskap i Skandinavia. Her ble det gjort banebrytende funn og arbeid av den danske adelsmannen Tycho Brahe, som ble grunnlaget for vår moderne verden.

I umiddelbar nærhet finner dere også mange koselig kafeer og restauranter. To av spisestedene er til og med anbefalt av Sveriges svar på Michelinguiden, White Guide: Restauranten Ella og Pumpans Café & Restaurang.  

Og hva enn du gjør, ikke gå glipp av Spirit of Hven Backafallsbyn. Det er et feriested med et firestjerners hotell og gourmetrestaurant, i tillegg til å være produsent av Sveriges fremste whiskybar som tilbyr smaksprøver. Ikke noe for barn, men absolutt verdt å få med seg for de voksne.

Videre finnes det mange svingete stier, fuglesang, grønne enger og skimrende lys som omgir dere før dere kommer til nye strender. Ønsker dere å tilbringe natten her finnes det både en campingplass og hytter til utleie. Ellers er det bare å følge stien langs vannet for å komme tilbake til start.

Velkommen til Skåne!