Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Solhaga stenugnsbageri, Halland
Foto: Lisa Söderholm

Svenske ikon

Ta del i den svenske «fika»-tradisjonen på koselige kaféer i Halland

Koselig, lokalt og ekte. På ferie i Sverige kan du senke skuldrene på unike kaféer og bakerier i rolige omgivelser. Ta bilen til Halland, rett over grensen, og la deg begeistre! Det er lett å la seg friste av «smörgås» og «macka», og når du er på ferie i Sverige må det være lov å unne seg det lille ekstra på de koselige kaféene som mange har et helt spesielt særpreg - og som setter sin stolthet i å lage mat av høy kvalitet med lokale råvarer fra området rundt.

«Fika»-guide for Halland

Kungsbacka

Gårdsbageriet i Idala
Dette håndverksbakeriet ligger i en ombygget låve i Idala sør for Kungsbacka. Alt er bakt fra grunnen med for det meste økologiske råvarer, med surdeigsbrød, boller og kaker som spesialitet. I den lille caféen kan du sette deg ned med en varm kopp kaffe eller lignende sammen med fersk bakst av ypperste kvalitet. 

Café Bräckan, Fjärås
Naturums populære café på Fjärås Bracka serverer økologisk og lokalprodusert mat med fantastisk utsikt over Kattegatt og innsjøen Lygnern.

Kaffestugan i Äskhult
I Bengts Kaffestuge serveres det smørbrød, boller og kaker som er bakt med ekte råvarer. Oppskriftene kommer fra naboer og venner i nabolaget. Spesialiteter: Her kan man nyte en historisk “møkke”-bolle, som av tradisjon ble servert dagen etter at ungdommene hadde besøkt gårder og tilbudt seg å måke vekk møkk fra fjøsene der dyra stod. 

Varberg

Lilla Träslövs Finbageri & Café
Dette tradisjonelle bakeriet midt i Varberg har servert deilig bakst siden 1939. Bakeriet har tatt vare på de tradisjonelle, og er et sjarmerende sted å besøke om du er i Varberg. 

Kassett - kaffe etc.
Midt i gågaten sentralt i Varberg finner du Kassett - kaffe etc., en populær møteplass for alle som er glad i god kaffe. I et unikt lokale, bygget på slutten av 1700-tallet, får man en café fylt med delikatesser, kaffe og te i løsvekt, sjokolade, mm. White Guide-café. 

Café Mignon
Café Mignon och Bistro er Varbergs eldste café. Den åpnet i 1935, og har siden den gang vært en favoritt i byen. Før caféen åpnet for over 80 år siden, var det apotek i bygget. Det vakre glasstaket er bevart fra den tiden, så glem ikke å se opp! Her lages det mat fra grunnen - og med hjertet! 

Strömma Farmlogde
Her kommer du til å bli servert hjemmelaget saft eller lemonade, og god hjemmebakst som minner om sommeren på landet fra barndommen. Her kan man omgås hverandre i godt selskap, og nyte livet en stund i et herlig, unikt miljø og natur! 

Falkenberg

Borgmästargården
I den gamle borgermesterboligen midt i Falkenberg drives i dag byens nyere caféer. På kjøkkenet kombineres tradisjonelt håndverk med det nytenkende, og resultatet er utrolig smakfullt! White Guide-café. 

Stålboms
Det er lett å bli sittende lenge på et av Falkenbergs eldste konditorier. Her serverer de med mottoet ”Livet är för kort för att inte unna sig en lång fika”. Derfor bør du gjøre nettopp det: unn deg litt ekstra når du koser deg med deilig brød og bakst, frokostbuffé og lettere lunsjer. Men Stålboms byr ikke bare på boller og kaker, men en musikalsk opplevelse - for i hagen gjøres lysthuset om til den lille musikkscenen Bullar och Bång. White Guide-café. 

Solhaga Stenugnsbageri
I hjertet av Slöinge finner du et prisbelønt håndverkbakeri og gårdscafé. Her bakes nydelige surdeigsbrød og søt bakst. Oppå de hjemmelagde smørbrødene finner du lokale delikatesser. Bakeriet har mottatt flere priser blant annet av Skåneländska Gastronomiska Akademien og White Guide Café. 

Halmstad

Cortado Coffeeshop
“Vi vil vise deg hva kaffe virkelig er, hvordan det fortjener å bli brygget og hvordan det skal smake. Vi tror på holdbarhet, både når det gjelder mennesker som utvikler seg, naturen og smaken.

Kafé Brooktorpsgården
En koselig kafe i 1600-tallsmiljø midt i sentrale Halmstad som serverer smørbrød, kalde og varme lunsjretter, hjemmelaget bakverk og selvkvernet kaffe. For de aller minste finnes det et lekerom å leke på.

Feldt´s Bröd og Konfekt
I den sjarmerende butikken selges økologiske surdeigbrød, søtbakst, saft, syltetøy og marmelade, konfekt, sjokolade, desserter og kaker. Her kan man nyte kaffe og te sammen med bakeriets gode brød og kaker.

Krantz Brödbod
Et deilig, nyåpnet og lite bakeri med muligheter for å slå seg ned for en kopp, men også muligheter for å ta med seg en kopp kaffe ut i naturen. Bakeriet ligger ute med Kattegattleden og et steinkast fra det populære naturstien Prins Bertils sti. 

Skånskan
En koselig kaffeservering med eget bakeri og sjokoladeverksted, i et av Halmstads eldste hus. 

Bryggcaféet Grötvik
En genuin, koselig bryggekafe som har åpent daglig fra 11-tiden til solen går ned på sommeren. Ettersom himmelen er selve taket er kafeen bare åpen når det er fint vær. Bryggekafeen ligger ved Prins Bertils sti, med utsikt mot Kullaberg, Bjärehalvön, Hallands Väderö og Hallandsås. På menyen står det “lokalproduserte” produkter som bakeverk fra Paulssons konditori i Halmstad, SIA iskrem, hjemmelagde smørbrød, drikker fra Krönleis, grilla delikatesser fra Korvpojkarna, gourmet-yoghurt fra Wapnö og kaffe fra Arvid Nordqvist. 

World of Riccardo - Isbar på Möllgård
Ekte italiensk iskremkafe og antipastibar i Möllgård ved slutten av Prins Bertils sti nær Tylösand. Her har Riccardo laget italiensk is siden 2006 på en familieoppskrift som er bygget på godt utvalgte ingredienser som svensk melk og fløte, bringebær fra Granngården, ferske sitroner, hasselnøtter fra Piemonte og belgisk sjokolade. 

Hallandsgårdens kafé
Hallangsgårdens kafé ligger på Galgeberget i den gamle Krafsagården oppe på Hallandsgårdens friluftsmuseum. Med en härlig utsikt over hele Halmstad, blir du servert kaffe og vafler.

Särdals Kvarn café
Dette er en hyggelig kafé i den gamle stallbyggningen ved minnesbygningen Särdals kvarn. På den landlige sommerkafeen serveres det herlige bakverk, deilig smørbrød, enkle lunsjretter, øl, vin og saft. Her blir det bare brukt råvarer fra Halland så langt det rekker, så sitt ned og nyt hagen når være tillater det, eller trekk deg inn i den varsomme renoverte stallbygningen.

Laholm

Chocolaterian, Skottorps Slott
På Sveriges best bevarte empire-slott får du muligheten til å trå inn i en verden av sjokolade og konfekt. Chocolaterian på Skottorps Slott har en egen sjokoladefabrikk og driver samtidig ett av sør-Hallands vakreste kafeer. 

Hylte

Yaberg Affären
Fra å ha vært en sommerkafe har man tatt stedet videre og begynt å servere forhåndsbookede “afternoon teas”, middager og holder events, møter og private arrangementer. 

Skafferiet Hyltebruk
Et konditori der alt er bakt og tilrettelagt fra grunnen av med omsorg og kjærlighet Gjør også bestillinger og catering. 

Glassbo Våffelstuga
En populær restaurant i et naturskjønt miljø som serverer vafler med syltetøy og rømme, ostekaker, paier med sesongens frukt og bær, smørbrød og mye mer. Velg om du ønsker å sitte ute hvis været tillater det eller inne ved den åpne peisen. Vaffelstuen på gården har vært siden 1989. Alt bakes på gården og bare økologisk mel anvendes i baksten. Både kaffe og te er et krav. 

Bäckhästens Bageri & Trädsgårdscafé
På Bäckhästen i innlandet i Halland er alle råvarer økologiske og brødet bakes i vedovn. Alt bakes fra grunnen av med ekte smør, vanilje og sjokolade, og i kakedisken finnes kardemommeboller og brød, sjokoladeboller, gulrotkake og sjokoladekake. Det er også deilige smørbrød som serveres med spennende smaker som du kan nyte i den nybygde kaféen, i hagen eller blant agurker, tomater og pasjonsfrukt i det nydelige drivhuset.