Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Sene sommerkvelder i Dalsland, Västsverige
Foto: Roger Borgelid/westsweden.com

Reisetips

Ta en familieferie i vakre Västsverige!

Du trenger ikke å reise langt for å finne fantastiske opplevelser for hele familien. Bli med på en vestsvensk rundtur som vil gi både store og små minner dere sent vil glemme! Dropp timesvis på flyplasser og i fly – ferielandet som gir barna en minneverdig og opplevelsesfylt familieferie er ikke langt unna.


Herlige Kosterøyene 

Vi starter turen i den fantastiske skjærgården rett over grensen. Ta fergen fra Strömstad til Ekenes brygge på Sydkoster, der du finner besøkssenteret Naturum. Der kan du få mye interessant informasjon om Kosterhavet, som i 2009 ble Sveriges første marine nasjonalpark. Her kan du også møte dyr på nært hold, og få låne en oppdagerveske med håv og annet utstyr. 

Ta sykkelen fatt og dra på oppdagelsesferd, eller senk skuldrene og nyt de rolige omgivelsene.

De vakre sandstrendene er ikke overraskende svært populære om sommeren, og for de litt eldre finnes det nydelige granittklipper det er perfekt å hoppe fra. 

Kosterøyene har et rikt plante- og dyreliv – blant annet er det få steder som har så fine orkidéenger som på Sydkoster. Dyrelivet består av eksempelvis rådyr, hare og rev, i tillegg til en stor selbestand som har slått seg ned ved skjærene og holmene like sydvest for Sydkoster. 

Klare for et stopp?
Siden Kosterøyene er del av et naturreservat er det teltforbud overalt. En anbefalt plass å overnatte er nyrenoverte Kostergården, som ligger i Sydkoster. På Nordkoster finnes det en camping, Reservatet Nordkoster. I Strömstad like ved naturreservatet finner du også fem-stjernes campingplassen Daftö Resort

Det er begrenset antall teltplasser, så husk å book plass i forkant! Det finnes også noen hotell og «stugbyer» som leier ut familievennlige leiligheter.

Opplev dyreriket

Etter et herlig opphold på Kosterøyene går ferden sørover mot Nordens Ark en times biltur unna.

Vil dere stoppe langs veien ligger livlige fiskelandsbyer som Havstenssund, Grebbestad og Fjällbacka som perler på en snor – det sistnevnte tettstedet kjenner du kanskje igjen fra Camilla Läckbergs kriminalromaner? 

Nordens Ark gir deg mulighet til å komme i nærkontakt med et 80-talls av verdens utrydningstruede dyrearter. Se alt fra amurtiger og snøleopard til gaupe og rein – i en dyrepark bygget for dyrenes beste. Et godt tips når du tar turen hit er å ha med kikkert og tålmodighet, for dyrene kan i blant være godt kamuflert. 

Lyst på et forfriskende bad etter et besøk i dyrenes rike? Bare 20 minutters kjøretur unna finner du herlige Smögen, som er en av Sveriges mest populære sommerdestinasjoner. Ta turen innom badeplassen Vallevik som har hoppetårn, trampoline og badetrapper. I strandens nordre del er det en fin sandstrand tilpasset småbarn.

Klare for et stopp?
Oppsøk ferieperlen Ramsvik Stugby & Camping, som ligger lengst ut i skjærgården en mil nord for Smögen. Her finnes masse aktiviteter og opplevelser, med blant annet krabbefiskebrygge, sandstrand, lekeplass, volleyballbane, spillehall, isrestaurant og disko. Det er også mulig å leie motorbåter, robåter, kanoer og kajakker – det er alltid noe gøy å finne på!


Et annet alternativ overnattingssted er populære Stocken Camping på Orust, som har blitt et fristed for mange med en familievennlig campingplass og koselige marina. Campingplassen ligger omtrent halvannen time fra Smögen, og på veien dit kan dere kjøre innom Lysekil, som kan skilte med vakkert skjærgårdsmiljø – og enda flere opplevelser fra dyreriket. I tunnelakvariet i Havets hus kommer du tett på mange av havets dyr!

Sjekk også ut den naturskjønne campingen Johannesvik

Svensk skjærgårdsatmosfære på Gullholmen 

Ta deg ut til Gullholmen med personferge fra Tuvesvik, 5 minutter unna Stocken Camping. Det finnes gode parkeringsmuligheter ved fergekaia. 

Overfarten tar cirka 10 minutter og når du kommer frem kommer du til å bli betatt av den vakre skjærgården med sine små, hvite sommerhus tett i tett. Faktisk er Gullholmen Sveriges tettest befolkede øy. 

I havneområdet finner du hyggelige restauranter og kafeer, og «mysiga» smågater som snirkler seg blant gamle fiskerhytter og sjøboder. Gullholmen er et av de eldste fiskesamfunnene på Sveriges vestkyst, og her har det bodd mennesker siden 1200-tallet.

Det er også å anbefale å vandre sørover i en halvtime til Härmanö, et av Bohusläns største naturreservater. Det er mange turstier med ulik vanskelighetsgrad, og ta med kikkert – dette er et eldorado for fugleinteresserte.

Ta sykkelen fatt på Tjörn

Sveriges sjette største øy har noe for hele familien, og er perfekt å nyte fra sykkelsetet. 

I tillegg til gode bademuligheter og båtliv, er det mye å oppleve på Tjörn. For eksempel bør du ta med barna til Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn, der de har egne familievisninger. Du får låne en oppdagerveske som gjør at barna kan oppleve kunsten på en leken måte. Det er også et eget verksted for de som vil prøve seg på akvarellfarger. Bare et steinkast fra museet finner du Gråskär badeplass, som er en barnevennlig sandbukt med gressarealer, volleyballbane og stupetårn. 

Ikke glem å få med dere skulpturparken Pilane, som har fått stor internasjonal oppmerksomhet. De enorme skulpturene vil imponere. Verdenskjente kunstnere har stilt ut sine skulpturer her. Parken ligger midt i det Bohuslänske kulturlanskapet med spor helt tilbake til steinalderen, beitende sauer og en fantastisk utsikt mot havet. 

Klare for et stopp på Tjörn?
I naturskjønne omgivelser finner du Hav & Logi som har muligheter for alle – fra camping og vandrerhjem til romslige familiehus med høy standard. Om dere skal ha et hotellopphold i løpet av ferieturen, bør dere vurdere å gjøre det på Salt & Sill på Klädesholmen – Sveriges første flytende hotell. 

En god anbefaling før du reiser videre fra området rundt Tjörn er å oppdage de litt bortgjemte perlene Dyrön og Åstol, som går fra Rönnäng i Tjörn. Det er gode parkeringsmuligheter like i nærheten av fergekaien. 

Dyrön har en fin tursti på hele fem kilometer med ulik vanskelighetsgrad, og kan også by på en badstu med fantastisk utsikt. Det går muflon-sauer fritt på øya, og er en fin opplevelse for store og små. På Åstol ligger de hvite trehusene tett i tett, og når du ankommer den dype hestesko-formede havnen kan du bare senke skuldrene og vandre rundt. 

Vil du loffe videre med båt, anbefales vakre og historiske øyperlen Marstrand, «Seilernes hovedstad». Da tar du båtlinje 326 til havnen Rökan og bytter til Marstrands ekspressbuss, en reise som tar omtrent en time. 

Marstrand kan by på noe for både store og små, blant annet flere badesteder for en forfriskende dukkert i havet. I Marstrand er det fint å spasere langs kaia, se på båtene og det yrende livet. På toppen ligger den storslåtte Carlstens festning, vel verdt et besøk for en fengslende opplevelse. Klare for et stopp? Marstrands Familjecamping ligger bare 15 minutter gange fra selve Marstrand. Det ligger 100 meter fra en barnevennlig sandstrand, og det er mulig å komme både med campingvogn, campingbil eller telt. Det er også mulig å leie hytte. Etter øyhoppingen kan du ta samme vei tilbake til bilen som er parkert i Rönnäng.

Klare for et stopp? 
Bare en halvtime unna Marstrand ligger klassiske Stenungsbaden Yacht Club. Et hotell med restaurant, spa-avdeling, aktivitetsmuligheter og en fantastisk utstikt over Hakefjorden. Et annet alternativ er å stoppe ved Marstrands Havshotell. Deres plassering ved havet gjør dette til et flott utgangspunkt for deg som vil nyte god mat og drikke i avslappende omgivelser.

Göteborg – et paradis for barn 

Bare en times biltur videre sørover finner dere Göteborg, som med sine attraksjoner og opplevelser er et eldorado for barn. 

Liseberg er nok et naturlig besøksmål for mange barnefamilier, og Nordens største fornøyelsespark har noe for alle aldersgrupper – enten det er best med rolige karuseller eller mer fartsfylte adrenalinbomber. De aller tøffeste kan prøve seg i nyheten Valkyria, som er Europas lengste «dive coaster», med et vertikalt dropp/fall på hele 50 meter rett ned. 

Like ved Liseberg finner du Universeum, Nordens største opplevelsessenter. I de sju etasjene opplever du tropisk regnskog, store akvarier og masse spennende eksperimenter. 

Er Albert Åberg en favoritt hjemme hos dere? På Alfons Åbergs Kulturhus kan dere komme tett på Gunilla Bergströms litterære figur som bor sammen med pappaen sin og den oppdiktede vennen Skybert. 

En av de mest populære og velkjente måtene å oppleve Göteborg på er Paddanbåtarna. Med Paddanbåtarna blir hele familien tatt med på en annerledes guidet båttur gjennom kanalene og ut i havnen. Turene varer ca 1 time og passer perfekt for barnefamilier som vil se og oppleve Göteborg. 

Etter noen fartsfylte dager med opplevelser kan det være godt å være litt i ro. Midt i byen grønne hjerte finner du Slottsskogen. Det er et herlig sted for avslapping, friluftsliv og piknik. Får dere likevel lyst til å gjøre noe mer enn å slappe av, finnes det barnens Zoo, en liten dyrepark, naturhistorisk museum og lekeplassen Plikta i Slottsskogen. 

Overnatting i Göteborg:
Bare 20 minutters biltur unna fornøyelsesparken Liseberg finner du Liseberg Camping Askim Strand, som har mange hyggelige opplevelser for barnefamiliene. Like i nærheten finner du Askimsbadet, en lang og idyllisk sandstrand med store grøntområder for lek, spill og soling. Badet har fått utmerkelsen blått flagg, som innebærer at du har en garanti for at vannet og omgivelsene er rene for søppel og skrot. Et alternativ overnattingssted er Lisebergsbyn, som ligger ca. 8 minutter fra Liseberg.

Flere naturnære eventyr

Etter Göteborg tar vi turen innover i landet, og etter en time kommer du frem til Borås. Nesten midt i sentrum av byen finner du en av Sveriges største og mest moderne dyreparker med villmark på hele 40 hektar - Borås Dyrepark. Her finnes nærmere 600 dyr av omtrent 65 arter, og den store savannen med afrikanske dyr er hjertet i parken. 

Se neshorn og geparder leve side om side i samme innhegning, eller ta en tur til bjørneanlegget som inneholder en stor innsjø og en foss der bjørnene bader. Dette er en dyrepark som skaper minner dere sent vil glemme. 

Dyreparken deltar i flere bevaringsprogram med mål om å bevare truede dyrearter, og som dyreparken bemerker på sine nettsider ville en rekke dyrearter ha vært utryddet om det ikke hadde vært for samarbeid med dyreparker. 

Overnatting i Borås: Bare et steinkast fra dyreparken finner du Borås Camping, som er en av Sveriges største bycampinger. Her kan du leie kano eller pedalbåt og utforske elven Viskan.

Besøk Skandinavias største vannland: Moro for alle! 

Bare halvannen times biltur unna ligger Skara Sommarland, Skandinavias største vannland med hele fire millioner liter vann og 45 spennende attraksjoner. 

Her er det noe for hele familien, det skal godt gjøres å kjede seg her! Sommerlandet har blant annet en adrenalinfylt attraksjon kalt Big Drop, som har Europas høyeste frie fall med en fallhøyde på 21 meter! 

Nytt for i år er Waka Waka – den første vannrutsjebanen av sitt slag i Europa, der du kjører i ringer i en 210 meter lang bane. Du farer nedover i en fargerik tube og i hver sving får du et nytt fartskick.  

Det er også eget tivoli med karuseller, berg-og-dal-baner og små elbiler i den lille «Trafikstaden». I parken finner du flere restauranter, kiosker og caféer når det er behov for litt påfyll av energi til enda mer moro. Du kan også grille medbrakt mat – hva med en liten piknik med utsikt over «Karpsjön», som har Sveriges største ansamling karpefisker. 

I nærhet til Skara Sommarland finnes det også mye annet å besøke for barn. Rundturen Västgotaturen tar dere til et av Sveriges beste badeland, en spennende festning, et eventyrslott fra 1200-tallet, en vakker og svingete kanal og Skandinavias største vannpark. 

Overnatting i Skara: Tilbring flere dager i parken! Skara Sommerland har egen campingplass med mulighet for alt fra campingvogn og telt til hytter og leiligheter. Du kan til og med leie campingvogn om du vil prøve deg på karavan-livet. Et lite stykke unna vannparken finner du Valle Campingstugor i naturskjønne omgivelser. 

Opplev et imponerende slusesystem 

På vei tilbake til norske grensa bør du ta et stopp i vakre Dalsland, cirka to timer unna Skara. Vil dere ha en is-pause på turen bør dere stoppe etter tre kvarter på Mäjens glass, der du finner lokal gårdsprodusert is med fantastiske smaker basert på hva som er i sesong. 

Dalsland kan blant annet by på en vakker labyrint av store og små innsjøer, viker og bukter. Dalslands kanal har hele 31 sluser fordelt på 17 slusesystemer, og utgjør en 25 mils lang vannvei som strekker seg fra Köpmannebro ved Vänern til Östen. 

Her kan du hoppe på flere av de klassiske skipene som opererer langs kanalen, for eksempel M/S Storholmen som tar deg fra Håverud med den mektige akvedukten og videre til Bengtfors. På veien passerer skipet 16 sluser og forhøyet 33 meter over Håverud. Dette er en fin opplevelse for hele familien. 

Er dere glade i å padle, er Dalsland et paradis med sine tusentalls innsjøer. Utforsk naturen i rolige omgivelser mens dere lydløst tar dere frem uten å skremme dyrelivet rundt deg. Det finnes mange kajakk- og kanoutleiere som har masse kunnskap om farvannet i Dalsland, en dem av er Silverlake Camp & Kanot.

Les også denne saken for ytterligere tips om padling i Dalsland.

Overnatting i Dalsland: Det har blitt utviklet en god infrastruktur i innsjøsystemet DANO (Dalsland-Nordmarken) for padleturisme, med rundt 100 dedikerte teltplasser utstyrt med blant annet vindskjerming, bålplass og toalett. Av hensyn til naturen i området oppfordres alle telt-turister til å benytte disse teltplassene. For å kunne benytte deg av teltplassene kjøper du et naturvernskort. 


Det finnes også en rekke hytter til leie, noen av dem tilknyttet større campingplasser som Ragneruds camping og Vita Sandar.

Husk å handle på vei hjem! 

Avslutt en fin og minnerik tur i Västsverige med en smart handel på vei hjem! Det er ingen hemmelighet at prisene på dagligvarer er billigere i Sverige enn i Norge, så det er ofte en god idé å ta turen innom for eksempel Nordby Shoppingcenter før du krysser grensa på vei hjem. 

I tillegg til gode priser på alt fra kjøtt til godteri og brus, er utvalget enormt. Barna vil elske en tur innom Gottebiten, en av Nordens største godtebutikker. Det er dessuten hele 110 butikker fordelt på 80.000 kvadratmeter, i tillegg til en rekke spisesteder. 

Velkommen til Västsverige!