Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Kattegattleden går mellom Helsingborg og Göteborg, Skåne og Halland
Foto: Adde/Region Halland

Ting å gjøre

Ta en luksuriøs sykkelferie langs Kattegattleden

En eksklusiv sykkelferie langs Kattegattleden passer like godt for den kulturinteresserte som den sykkelglade. Langs hele sykkelstien kan du stoppe opp på spektakulære utsiktsplasser og nyte utsikten, booke deg inn på flotte strandhotell med deilige spabehandlinger eller stoppe på en vingård for vinsmaking.

Langs den vakre vestkysten i Sverige kan du sykle på den 39 mil lange strekningen mellom Helsingborg og Göteborg. Med sin fantastiske beliggenhet langs sjøen er Kattegattleden en vidunderlig turistopplevelse for sykkelentusiaster og livsnytere.

Start eventyret i Helsingborg

Før du begynner å sykle kan det være lurt å spise et godt måltid. Norra hamnen er ikke bare fantastisk å gå langs på grunn av sin stilige arkitektur og idylliske beliggenhet ved vannet - her bugner det av gode restauranter, kafeer og iskiosker. Like ved havnen finner du også restauranten på Dunkers Culture House som tilbyr økologisk mat laget med lokale råvarer.

Det er mye å oppleve i Helsingborg før du legger ut på sykkelstien. Hvis du er av typen som er glad i å bade kan kaste deg ut i vannet fra Helsingborgs eldste og mest majestetiske badehus, Pålsjöbaden, som ligger langs strandpromenaden med en fantastisk sjøutsikt. Ta deg tid til å spasere i den blomsterfylte parken til Sofieros slott, som inneholder har en av Europas fineste samlinger av rhododendron med over 400 arter. 

Langs hele strekningen fra Helsingborg til Höganäs får du en enestående naturopplevelse med utsikt ut mot Danmark. I løpet av denne etappen passerer du mange vakre strender og pittoreske havner. En av de første perlene du møter i Höganäs er den lille fiskerlandsbyen Viken. Her finner du restauranter til både lunsj og middag, eller hva med å bli over natten og bo på en av Vikens eldste gårder Vikens Bed and Breakfast.

Om du sykler videre nord for Höganäs kommer du til Lerhamn, og derfra kan du sykle opp til Krapperup Slott. Her finner du kaféer, kunstgallerier, museer og en vakker park som alltid er åpen for besøkende.

Stien tar deg videre ut på den vakre Kullahalvøya. Gjennom århundret, har den unike destinasjonen tiltrukket seg mange kunstnere. Ute på Kullahalvøya finner du tre storslåtte vingårder, blant annet Kullabergs vingård og Arilds vingård. Her har du muligheten til å lære kunsten å produsere vin, prøve deg på vinsmaking, og få en omvisning på vingården. Hvorfor ikke ta deg inn på Strand Hotell hvor du kan våkne til en fantastisk sjøutsikt, og du kan bruke noen dager i idylliske omgivelser? Rusthållargården har også muligheter for overnatting, og er perfekt om du vil slappe av i deres spalounge etter en lang dag på sykkelen.

Kattegattleden er årets sykkelvei

På sykkel- & turmessen "Fiets en Wandelbeurzen" i Utrecht i Nederland ble Kattegattleden kåret til "Årets sykkelvei 2018".

Blant kriteriene for å vinne prisen er at det må finnes flere spennende aktiviteter og et utstrakt tjenestetilbud langs sykkelveien.

Fra Ängelholm til sportsbyen Båstad (36 km)

Sykkelstien tar deg videre fra Kullahalvön rett inn til Ängelholm, der du bør senke skuldrene i koselige omgivelser. Byen består av en god blanding av spesialforretninger, butikker, kunst, restauranter og kafeer - her er muligheten mange.

Etter Ängelholm sykler du forbi Pittoreska byer som Vejbystrand og Torekov. Torekov er den koselig byen med de sjarmerende husene lengst ut på Bjärehalvøya. Byen har i alltid vært preget av havet og en lang tradisjon av ferierende som kommer tilbake år etter år. I havnet finnes et bredt utvalg av restauranter og uteserveringer som er verdt et besøk. 

Hvorfor ikke prøve Åbergs keramikk med selveste Pyttan Åberg, eller blås ditt eget glass med glassblåseren Christian Svensson? Du kan ta med en helt unik souvenir hjem som minne. Har du interesse for mat og drikke er et besøk til restauranten Sikrot et must. Sikrot sikrer deg en unik smaksopplevelse, og her kan du nyte lokale råvarer og delikate smakskombinasjoner.

Det er mange strender på Bjärehalvøya. På Klitterhus kan du spise, sove og unne deg et kveldsdykk i sjøen før du fortsetter sykkelturen. For et mer sentralt overnattingsalternativ har vi det nybygde HUS57-hotellet.

Stien videre tar deg til Båstad. Båstad er en ekte sommeridyll med sporty elementer. Landsbyen kan tilby en livlig havn som er full av aktiviteter sommeren og mange små pittoreske gater. I sentrum av Båstad finner du Tennismuseet som ble åpnet i 1997 av Stefan Edberg. Her er hele Sveriges stolte tennishistorie dokumentert.

Hvis du trenger å ta en pust i bakken kan du skjemme deg bort på det staselige hotellet Skansen med overnatting, spa, restaurant og kaldt badhus. Ved strandkanten i Båstad har hotellet tiltrukket gjester til nordvestlige Skåne siden århundreskiftet.

Til Halmstad via Hallands eldste by (39 km)

Etter det sportslige besøket i Båstad er det på tide å fortsette reisen. Før du tar omveien til Laholm kan du stoppe ved Mellbystrand. To White Guide restauranter ligger her, Hotel Strandpensionatet og Strandhotellet i Mellbystrand. Begge befinner seg langs kysten og tilbyr både enkel hjemmelaget mat og luksuriøse tre-retters måltider. Strand Pensionat tilbyr også innkvartering med havutsikt.

Når du omsider tar turen innom Laholm, som ligger litt utenfor Kattegattleden, bør du sette av tid til å nyte Hallands eldste by. Spaser rundt i Gamlebyens svingete gater, stikk innom Teckermuseet, se på laksefiskene i den vakre elven Lagan eller ta en tur med dampbåten S/S Lagaholm hvis du har tid. 

Kattegattleden fortsetter innover mot Gullbranna og Laxvik. Leden går forbi Påarps gravplass, Hallands største gravplass som er en jernaldergrave med 220 graver. Stien løper deretter mot østkysten og går inn i Halmstad sentrum, hvor du kan nyte livet med utsikt over sanddynene og havet. Halmstad har nemlig flere steder som kan gi den lille ekstra gullkanten til livet.

Halmstads Teater, Mjellby kunstmuseum og Halmstads slott er bare noen få attraksjoner som er verdt turen innom om du er litt kulturinteressert. I tillegg bør du sette av tid til et besøk i byen kirke. St. Nikolai kirken ligger midt i sentrumskjernen og har en elegant og nydelig utsmykning med vakker treinnredning. Den ekte gleden er å komme seg opp til toppen for å nyte den fantastiske utsikten av hele byen.

Halmstad er også kjent for å være en badedestinasjon, med sin lange kyst med mange kjente og salte strender. Her kan du svømme i sjøen, innsjøene, utendørsbassenger eller inne i de mange badehusene.

Hotel Tylösand er en favoritt for de som ønsker å ta en pause i hverdagen - og nyte øyeblikket. Siden Roxette-stjernen Per Gessle sammen med Björn Nordstrand overtok Hotel Tylösand i 1995, har de gjort det til et opplevelsessenter med fokus på inspirasjon, velvære og popkultur. Her finner du både det prisbelønte The Spa og den fantastisk gode Bettans sjømatrestaurant - som har en magisk utsikt over sanddynene, havet og horisonten.


Sanddyner blir til bratte klipper (74 km)

Sykkelstien fortsetter til Falkenberg - hvor man i det minste bør stoppe for et bedre måltid. Falkenberg ble fikk i år White Guides utmerkelse "En reise verdt" som første by noensinne. Juryens begrunnelse lød:  "For å ha skapt en grobunn for entusiastiske mat-entreprenører og utviklet en kreativitet som har gjort byen til en spennende svensk restaurant-destinasjon".

Vi kan anbefale Restaurang Rådhustorget som er noe så uvanlig som en stor gastrobar i et lite lokale. Faktisk så er det ikke noe skille mellom kjøkkenet og spisesalen men det viktigste av alt - baren - er sentral. Eller familierestauranten Prostens Pizza som ligger i Skrea Bakke og serverer deilig pizza. Her ser du røyken stige opp fra røykeovnene og det serveres barbeque langt ut over det vanlige. Alt basert på svenske råvarer. 

En overnatting på Strandbaden kan anbefales dersom du er i det rette selskapet. Strandbaden er nemlig en gang blitt kåret til Sveriges mest romantiske hotell! Her kan du nyte spa og lekker mat like ved Skrea strand. Et annet godt alternativ for overnatting på Skrea strand er  Ocean Hotel som også er kjent for et utmerket kjøkken.

Ferden fortsetter mot Varberg. Når du nærmer deg denne hyggelige sommerby, vil du passere stranden Apelviken som tiltrekker seg mange vindsurfere fra hele Europa. For noen mennesker er 20 meter per sekund og et seilbrett, nok til å pleie sjelen sin, mens for andre er det en behandlingskur som inkluderer massasje eller tang bad som skal til. Alt finner du i Varberg.

Varberg, også kjent som byen hvor festivalen “Hallifornia” arrangeres, byr på luksus i California-stil. Spa-livet er en leveform for både innbyggere og besøkende. Her finnes forutsetninger for livskvalitet, og for at en selv finner kurene som får deg til å føle velvære. 

Varbergs Stadshotell bærer et asiatisk preg. Nyt god mat i restauranten eller fortsett i asiatisk ånd og finn roen i kroppen ved lysterapi i påfuglhuset.

Hvis du trenger en matbit etter hvert, kan lunsjrestauranten Verket by på høy kvalitet som lages med lokale råvarer. Et besøk til John's Place bør også vurderes, dette er restauranten med en fantastisk utsikt over Apelvik-bukten. Her serveres god mat i en fin setting hvis du jakter en tallerken som er fylt med lekre godbiter.

Når du videre tar veien fatt på sykkelen, kan du nyte bilfrie strekninger som tar det til Kungsbacka. Nord for Varberg vil du oppleve at landskapet er betydelig annerledes - sandstrendene blir færre og mindre, og det blir flere og flere klipper. På veien inn til Kungsbacka sykler du gjennom nasjonalromantiske områder med gamle jernbanelinjer og lokale gårder, før du kommer til Sveriges største handelssted.

I Kungsbacka lever det ekte og tradisjonelle side om side med de nye og moderne kjøpesentrene. Innen byen finner du en koselig atmosfære med kafeer, restauranter og butikker. I Särö, nord for Kungsbacka, på vei til Göteborg, ligger Blomstermåla Värdshus som tilbyr et utvalg av fisk- og sjømatretter tilberedt med populære grillretter, og selvfølgelig de klassiske Särö Burgers. I I Kungsbacka ligger også den nye restauranten Cosa Table. Hvor du får servert fantastisk mat basert på nordiske råvarer. Her er noe for alle.

Før du ankommer Kungsbacka, kan du stoppe og overnatte i arbeiderbyen på Tjolöholm og nyte en god middag i Storstugan. På utstillingen Downton - I nød og lyst, får du nye perspektiver på kulturhistorien om kjærlighet, bryllup og ekteskap for mestere og tjenere i begynnelsen av 1900-tallet.

Siste stopp - Göteborg

Siste etappe tar deg langs sjøen med frodige skoger, bukter og marinaer med badeplasser. Strekningen fra Kungsbacka er på 63 kilometer, og er en blanding av skogveier, småveier med trafikk og sykkelvei. Til slutt ender du opp i fantastiske Göteborg. Uansett om du er sliten etter turen og leter etter fred, eller trenger en energiboost, finner du mange alternativer i Göteborg uansett hva.

Søker du etter fred og harmoni bør du ta turen til Upper House. Det ligger på toppen av Gothia Towers og er et eksklusivt hotell med Guide Michelin restaurant og spa. Et av høydepunktene er bassenget med glassbunnen og utsikt over Göteborg.

Hagabadet er et ekte Göteborg-ikon. Her finner du spaet med fantastiske bademiljøer i jugendstil, avslappende og fordelaktige behandlinger. Her er Lemon & Lime-restauranten, med smakfulle smaker, fortrinnsvis fra lokale og økologiske produkter. Og her er Göteborgs største utvalg av mosjon og yoga.

En tur til den Botaniske Hagen bør også vurderes om været stråler, i tillegg til å gå deg vill i smaksprøver på det spennende matmarkedet Saluhallen. Mulighetene er mange i Sveriges nest største by.

Velkommen!

Mye bagasje med på turen?

Redd for at turen blir tung og slitsomt med all bagasjen du har med? Kanskje bagasjen blir større og større for hvert stopp langs sykkelstien? Frykt ikke. Langs hele Kattegattleden har du tilbud om bagasjetransport. Du kan få det aller meste, enten det er barnevogn, ski eller en ny suvenirer du plukket opp langs strekningen. La sykkelen ta deg avgårde og kjenn vinden i håret, mens bagasjen blir fraktet for deg fra stopp til stopp. Enklere blir det ikke!

Les mer om Kattegatteleden og planlegg din sykkelferie