Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Sommerferie i Sverige, Söderslätt, Skåne
Foto: Lina Roos/imagebank.sweden.se

Reisetips

Ta med familien og kjør Sverige rundt

Stadig flere nordmenn legger bilturen til våre kjære naboer i øst. Det er flere grunner til det, som for eksempel svært fordelaktige priser på grensehandel. Men Sverige er mye mer enn bare billige varer, det er et vakkert land med naturperler på rad og rekke – og mange opplevelser å by på for hele familien.

Kjører du E6 over Svinesund er det flotte veier nedover hele vestkysten av Sverige. Men det finnes mange grunner til å ta noen avstikkere fra motorveien. Den første dukker opp allerede etter et par mil på veien i nordlige Bohuslän. Vi tenker da på Koster-øyene utenfor Strömstad. Det går båter ut til de bilfrie Koster-øyene fra sentrum i Strømstad. Båtturen tar rundt en halv time og er absolutt verdt turen.

Nord- og Syd-Koster er to idylliske øyer i den svenske skjærgården, som en slags forlengelse av Hvaler i Østfold. På Koster kan du leie en sykkel og dra på oppdagelsesferd i vakker natur og selvfølgelig bade hvis været tillater det. Koster er et populært reisemål om sommeren og kan tilby flere hyggelige serveringssteder.

På veien videre ned mot Göteborg, kan du også oppleve Marstrand i søndre Bohuslän, som regnes som en av Sveriges aller vakreste øyer. Den idylliske øya ligger sør for Orust, litt nord for Göteborg. På Marstrand kan du for eksempel leie en Marstrandskajakk og ta skjærgården i nærmere øyesyn. Du kan også ta en omvisning på vakre Carlstens Fästning og en matbit på en av øyas mange serveringssteder. Hva med en natt på spa-hotellet Marstrands Havshotell, og nyte deilig mat på Ottos Kök?

Liseberg – barnas paradis

I Göteborg, som er Sveriges nest største by, finner du blant annet fornøyelsesparken Liseberg. Barn i alle aldre vil sette stor pris på å bruke en dag her. For de litt mindre barna anbefales også å legge turen innom Alfons Åberg Kulturhus, som er et eget museum med flere aktiviteter for de minste. Alfons Åberg er i Norge kjent som Albert Åberg.

Göteborg byr også på mange shoppingmuligheter og mange serveringssteder for alle lommebøker.

Det finnes også øyer som er verdt et besøk rett utenfor Göteborg, som for eksempel Hönö – en populær øy med flere gode restauranter. Hönö har et eget fiskemuseum, og deler av øya består av naturreservatet Ersdalen, som bør oppleves.

Camping og sandstrender

Kjører du videre nedover den svenske vestkysten kommer du til Halland, her finner du mange muligheter for camping og mange vakre sandstrender. Det er også muligheter for surfing. Ta turen innom koselige Varberg eller matdestinasjonen Falkenberg. Vi anbefaler også campingen i Apelviken, og et besøk på Hotel Tylösand i Halmstad, som ligger 50 meter unna en fantastisk sandstrand. Per Gessle, kjent som mannen bak den svenske popduoen Roxette, er forresten deleier av hotellet.

Astrid Lindgrens verden

Fra Halland går turen østover inn i Småland, nærmere bestemt til Vimmerby og Astrid Lindgrens verden, som er et must å få med seg hvis du har barn. Her kan du og barna gjenoppleve Emil i Lønneberget, Pippi og alle de andre fantastiske fortellingene fra Astrid Lindgrens penn.

Mange tar også turen innom Filmbyn for å se filmsettene fra de klassiske barnefilmene om de ulike figurne i Astrid Lindgrens verden. Når du først er i Småland, anbefales også turen innom High Chaparral for en spennende western-opplevelse for hele familien.

Vakre Gotland

Fra Oskarshamn og fra Västervik i Småland kan du ta båten ut til fantastiske øya Gotland. I den koselige byen Visby, som står på Unescos verdensarvliste, får du følelsen av å spasere rundt i en gedigen filmkulisse. Byen er også kjent for sine mange gode spisesteder og unike arkitektur.

Når du først er på Gotland, bør du også få med deg Kneippbyen, hvor originalhuset fra filmene om Pippi Langstrømpe står. I Kneippbyen finner du også et badeland og mye annen moro. Ellers er det mange bademuligheter på Gotlands mange strender.

Opplev Stockholm

Fra Gotland går det ferge til Nynäshamn like ved Stochkolm. Kjører du innom Sveriges vakre hovedstad Stockholm, kan du ta med familien til Sveriges eldste fornøyelsespark Gröna Lund på Södra Djurgården, som ble grunnlagt i 1883.

Junibacken med aktiviteter for barna er også verdt å sjekke ut. Det samme er Gamla stan, Stockholms vakre skjærgård og ikke minst Stockholms Slott, hvor kongefamilien bor.

Sveriges første actionbad i Västerås

For å gjøre kjøreetappene kortere anbefaler vi at du stopper i Sveriges sjuende største by Västerås. Byen ligger vakkert til ved sjøen Mäleren og byr på flotte sandstrender, båtturer og ikke minst badeland Kokpunkten! Kokpunkten er Sveriges første actionbad og vi garanterer at du aldri har sett et lignende badeland. I bygget på syv etasjer ligger det utallige sklier, bassenger og boblebad, her kan barna virkelig slå seg løs. Rett ved siden av badelandet ligger fantastiske The Steam hotell. Et unikt hotell med tre restauranter, spa-avdeling og interiør du ikke finner på noen andre hoteller. 

Slott og camping i Örebro

Fra Västerås er det kun et kort kjøretur til Örebro hvor du finner et av flotteste slottene i Sverige Örebro slott. Slottet er over 700 år gammelt og ligger midt i sentrum, og er en levende attraksjon med visninger, arrangement, utstillinger og messer. I  Örebro kan barna også kose seg i "jungelen" på badelandet Lost City. Barna kan fritt utforske de mystiske ruinene og kast deg ut i noen av de lengste og heftigste vannskliene. Naboen til badelandet er fem-stjernes campingen Gustavsvik camping med hele 675 store og fine tomter. 

Gå på ski året rundt i Värmland

På vei hjem fra ferien anbefaler vi å ta turen innom Torsby i Värmland hvor du kan gå på ski i en helårs skitunnel, hvor det er helt vindstille og minus 3 grader hele året. Perfekte skiforhold med andre ord. Vil du heller bade, kan du legge turen innom Sunne Vattenland, som regnes for å være et av Sveriges aller beste med mange attraksjoner for hele familien.

Et annet populært gjøremål i Värmland er flåteferd på Klarelven, som er Sveriges lengste elv og som deler Värmland i to. Barna vil nok også like å dra på skattejakt og oppleve piratlivet i Kristinehamn.

Ikke glem å handle på vei hjem

Ingen tur til Sverige er vel komplett uten å handle noe på vei hjem? Legg for eksempel turen innom Charlottenbergs Shoppingsenter, som med over 60 butikker og 2500 gratis parkeringsplasser gir deg det meste av det du trenger. Her finner du blant annet Nordens største dagligvarehandel og en av verdens største godteributikker. 

På veien hjem kan du spare mye på å legge handleturen innom Töcksfors Shoppingsenter som i år åpnet 9000 nye kvm. Her finner du et bredt utvalg av butikker og en av Sveriges aller største matbutikker med et mildt sagt fantastisk vareutvalg. Kjøpesenteret kan by på over 1100 gratis parkeringsplasser i oppvarmet parkeringshus med flere ladestasjoner til elbiler.