Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Badeland på Kneippbyn resort, Gotland
Foto: Kneippbyn

Reisetips

Ta med familien og opplev fantastiske Gotland

Du trenger ikke dra lenger enn til Sverige for å oppleve blendende vakker natur, spennende kultur, turkis vann og hvite strender så langt øyet kan se. Bli med til Gotland – Sveriges største sommerparadis!

Gotland er en øy full av kontraster og kan lokke med både puls og pause. Øya ligger i Østersjøen, ca. 90 kilometer fra den svenske fastlandskysten og har et mildt kystklima som fremmer naturvekster man ellers ser på breddegrader lengre sør. Dette gir et spektakulært landskap bestående av flotte strender, røffe klipper, frodige blomsterenger og åpne sletter med lave trær og busker.

Gotland består av 100 ulike naturreservater fordelt utover øya. Selv om det er Sveriges største øy, så er avstandene korte og de fleste stedene ligger veldig tilgjengelig til. Øya er blant annet perfekt å utforske gjennom både korte og lange fotturer, der du bestemmer lengden og vanskelighetsgraden selv. Øya er også et sted for actionfylte aktiviteter, og mange kommer hit for surfing, fiske og golf.

I tillegg er Gotland kjent for kunst, håndverk og mat i verdensklasse. Det finnes også mange kulturminner som er med på å gjøre miljøet unikt, som kirker fra middelalderen, gamle klosterruiner, gravrøys og steinskip-settinger.

Vi anbefaler å ikke gå glipp av solnedgang- eller oppgang – et magisk syn som tar pusten fra deg, og nesten er verdt turen alene!

Det er enkelt å reise til Gotland, les våre reise til Gotland tips

Barnas morsomme Gotland

Gotland er en barne- og familievennlig destinasjon som byr på mye moro for både store og små. Det er ingen andre steder man får oppleve middelalder og Pippi Langstrømpe hånd i hånd.

Bare tre kilometer sør for Visby ligger familiefavoritten Kneippbyn Sommar & Vattenland. Her finnes noe for alle – velg blant annet mellom vannsklier, utsiktstårn, berg-og-dalbane, eventyrbaner og trampoliner. I Kneippbyn kan dere også se Pippis originale hus Villa Villekulla, og oppleve Pippi, Tommy og Annika på teater hver dag hele sommersesongen. Barna kommer til å elske en dag her!

Bare 20 minutter unna ligger Lummelundagrotten, der man kan se Gotland fra innsiden. Inne i grotten venter fossiler, speilsjøer og vakre formasjoner som er blitt formet gjennom tusener av år. Fire millioner turister har tatt turen inn til dette fascinerende eventyret siden 1959.

En ferie på Gotland kan fint kombineres med en dagstur med fergen over til Stockholm, for enda flere morsomme opplevelser for hele familien. Fra hovedstaden kan dere dra videre til fornøyelsesparken Astrid Lindgrens Värld. Her tar dere del i Lindgrens verden sammen med karakterene Pippi, Emil, Marikken, Ronja og alle de andre. Garantert moro for alle som har vokst opp med de kjente historiene.

Tilbake på Gotland og i Visby kan dere oppleve riddere fra middelalderen på «Tornerspel», eller Gotlands Riddeduell. Se Sveriges beste riddere gjøre opp i kamp på arrangementet som er et av byens årlige høydepunkter, og en ganske så spektakulær opplevelse. I tillegg til riddere på hest, er det flust av andre aktiviteter og festligheter, alt i ekte middelalderånd.

Les flere barnevennlige tips til ferien på Gotland.

Gotlands unike badeparadis

På Gotland finnes en strand for alle, enten du foretrekker lange hvite sandstrender, steinstrender, bortgjemte viker eller kalkbrudd. Felles for dem alle er et garantert vakkert skue og herlig vann som frister til et bad.

Besøk Blå lagunen på Gotlands nordlige del, et av flere gamle kalkbrudd som nå er fylt med vann. Akkurat her er vannet turkis, og kombinert med de spennende klippene og de hvite sandstrendene er dette som et karibisk paradis i Sverige.

Tofta strand er kanskje den mest kjente, og beste, stranden på vestlige Gotland. Stranden er populær, men er til gjengjeld bred – så det er ofte god plass selv midt på sommeren. Tofta har iskiosk, restaurant og muligheter for både sand- og vannsport, alt man kan ønske seg for en dag på stranden!

Her kan du lese mer om Gotlands 10 aller beste badestrender.

Ikke gå glipp av dette på Gotland

Hold utkikk etter en av de mange raukene som står rundt omkring på øya. Rauker er naturens egne steinskulpturer – en fjellformasjon formet av erosjon. Det betyr at de myke bergartene er slitt ned av vær, vind og hav, til det kun står igjen hard kalkstein i ulike former. Hoburgsgubben, som har fått navnet sitt fordi den ligner på en profil av et mannshode, er den mest kjente.

På Gotland kan dere se ville hester, som lever fritt i en stor naturpark. Dette er en bestand av rasen gotlandsruss som etter tusenvis av år har tilpasset seg gotlandsk klima og forhold. Gotlandsrusset er Sveriges eldste hesterase og har levd siden tidenes morgen. Det er funnet benrester som er tidfestet til ca. 3000 f.Kr!

Gotlands natur og flate landskap, åpne veier og lite biltrafikk gjør at øya er perfekt å oppleve på to hjul. På sykkel er det enkelt å oppdage nye kriker og kroker på egen hånd. Det finnes også varierende terreng og stier for de som vil prøve seg på mountainbike. Det er mange muligheter for leie av sykler, blant annet med kurv eller vogn – perfekt for å kombinere sykkelturen med piknik og shopping.

Les vår sykkelguide for Gotland.

En tur til Gotland er et eventyr dere sent vil glemme. God reise!

Slik reiser du til Gotland:

Det er to måter å komme seg til Gotland – med ferge eller fly.

Destination Gotlands ferger går til Visby og Gotland hele året, fra Nynäshamn rett sør for Stockholm, Oskarshamn eller Västervik i Småland. Gotlandsfergen tar ca. tre timer, så man får tid til nyte roen på vannet, spise på restauranten som tilbyr retter fra alle verdenshjørner, kikke i butikker eller se en god film i kinosalen. Fergen tillater biler, bobiler og campingvogner. Det er enkelt å booke billetter på forhånd – gjør det her.

Du kan også fly til Visby. Det vanligste er å fly via Stockholm, og fra Gardermoen tar hele reisen ca. tre timer. SAS og Norwegian flyr til Gotland via Stockholm fra 16. juni til 8. august, med flere avganger i løpet av uken.

Gotland – et unikt eventyr

Gotland er ikke bare Sveriges største øy, men også Sveriges største sommerparadis.

Gå til