Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Väderöarna in West Sweden
Foto: Roger Borgelid/Wetsweden.com

Reisetips

10 tips for hverdagsluksus i Göteborg og Västsverige

Bugnende skalldyrtårn, fantastiske spa og svaberg. Her er stedene Göteborgs innbyggere stadig vender tilbake når de vil gi hverdagen gullkant.

1. Vinsmakning på Wine Mechanics 

Folk i Göteborg er så glade i mat og drikke at de nå bygget en egen vingård. Ja, du leste riktig! På Wine Mechanics kjøper de ferdige avlinger fra vingårder rundt om i Europa. Syrah fra Rhône blir til Wine Mechanic Syrah, riesling fra Pfalz blir tappet på flasker under navnet Gimme Gimme Gimme og pinot noir blir til rosévinen Fistful of Love under vinmakernes kyndige håndtering. På Wine Mechanics bar og restaurant kan du smake husets viner – og mange andre, samt spise alt fra østers til trøffelravioli. Kortreist mat og vin i Göteborg har sjelden smakt bedre! 
Adresse: Lilla Waterloogatan 15, Göteborg

Les mer her

2. Lokal øl på Spike Brewery 

Om du er glad i øl og nye smaker, bør du ta første fly til Göteborg, som nå regnes for Sveriges ølhovedstad. Flere dusin bryggerier produserer alt fra tradisjonell pils til små spesielle serier. På Spike Brewerys tap room kan smaksløkene fryde seg over skum og smak. – På Spike Brewery har vi ikke én standardportefølje med øl. Vi lager små serier og brygger dem bare noen få ganger. Vi har alltid nye og bra øltyper ute, sier Mats Wessberg i Spike Brewery. Den som er ekstra interessert i øl, kan til visse tider besøke bryggeriets tap room, der man kan smake ulike øl og ta en matbit. Sjekk åpningstidene på Spikes nettsted eller Facebook- side før du drar. 
Adresse: Slakthusgatan 10, Göteborg 

Les mer her

3. Mussel- och østerssafari ved Lysekil 

Sjøen utenfor Lysekil bugner av østers og blåskjell. Her har skipper Lars Marstone i turselskapet Lysekils Ostron & Musslor funnet sitt «smultronställe». Nesten hver dag, så sant det er sesong for det, styrer han den gamle skøyta, Signe, ut til musselbanken for å dra opp delikatessene. På hytta på Käringholmen nyter han en forrett av østers au naturel mens blåskjellene putrer over varmen. – Her finner jeg roen, sier han. – Aller finest er det på senhøsten når det ikke er så mye trafikk. Da får jeg ha sjøen for meg selv. Vel, nesten, da. For her og der ser han sel og sjøfugl som hilser ham velkommen. Og ja, Marstone tar deg gjerne med på ekspedisjon og deler av fangsten. 
Adresse: Lyse-berga Gåshogen 124, Lysekil 

Les mer her

4. Prøv en vestsvensk spesialitet 

Ut mot sjøen i på Klädesholmen i Tjörn ligger Salt & Sill. Sildefisket har vært viktig for øya, sildekonserveringsfabrikkene likeså. Folk ute på øya kan derfor alt om å tilberede sild så du aldri glemmer det. Her serverer de med stor glede, en sildeplanke bestående av kryddersild, maltwhiskysild og solbærsild, med snaps til. Du bør ikke dra fra øya uten å ha lært deg å tilberede den. Kjøkkensjef Andreas Bernalt på Salt & Sill gir gjestene introduksjon til den tradisjonsrike maten. – Det er ikke vanskelig og med bra råvarer blir det utrolig godt, sier han. Og om det er slik at du søker ro, like mye som nedlagt sild, så er dette stedet, sier Bernalt. Selv har han et landsted ikke langt ut unna. – Det er mitt paradis. 
Adresse: Rytterholmen 1, Klädesholmen 

Les mer her

5. Skjærgårdsidyll på Styrsö 

Skäret Opplev øy- og bykultur i skjønn forening! I Göteborgs søndre skjærgård, på øya Styrsö, ligger det sjarmerende pensjonatet Styrsö Skäret. Det gamle huset er lokalisert kun et par hundre meter fra havet og fra vinduene kan du nyte synet av sjøen og fiskehavnen Donsö. Stedet oser av skjærgårdshistorie og nostalgisk sjarm. Pensjonatet har 13 unike rom som er innredet i ulik stil, enkelte av romantisk karakter med blondegardiner og antikke møbler, mens andre har et mer maritimt preg. Også restaurantens meny er av den maritime sorten, her serveres det smakfulle retter fra havet som dagens fangst, skalldyr, vegetarmat og økologiske kjøttretter. Vil du utforske den bilfrie øya tilbyr pensjonatet sykler til utlån, slik at du kan ta deg en tur fylt med skjærgårdsidyll og frisk luft. For å komme deg til Styrsö tar du skjærgårdsbåtene til utvalgte tider fra terminalene på Saltholmen eller Stenpiren i Göteborg. 
Adresse: Skäretvägen 53, 430 84 Styrsö 

Les mer om Styrsö

6. Lev som en greve 

Cirka to timers biltur fra Göteborg ligger Läckö slott, hvis eldste deler stod klare i 1298. Slottet var en periode bebodd av grev Magnus Gabriel De la Gardie, men er i dag i offentlig eie. Ikke bare er slottet, med sine tårn og spir, spennende å vandre rundt i, men i borggården kan du høre opera eller du kan se kunstutstillinger. Du kan også spise godt! Restaurant Hvita Hjorten serverer festmat tuftet på råvarene från slottets egna Lilla Slottsträdgården samt områdets bønder og jegere. Gå ikke glipp av det årlige julekalaset. 
Hvor: Läckö Slott, Lidköping 

Les mer om Läckö slott

7. Padle kajakk rundt Väderöerna 

Elsker du vind, hav og lyden av årene som bryter vannet med sine stillferdige små plask, bør du sjekke ut Väderöerna, som ligger utenfor Fjällbacka. Tidligere var øyene bebodd av noen få loser, men nå kan du vandre i deres fotspor. Hva du kan gjøre? Vandre langs kyststiene, bade, se selen som leker seg i vannet og selvsagt padle kajakk, alene eller på ekspedisjon med guide. Til tross for at øyene ligger langt til sjøs, så sørger det lokale vertshuset for skikkelige måltider. Du kan faktisk bli med dem ut på hummerfiske, så sant det er sesong for det, for så innta den etterpå akkompagnert av et glass musserende vin. Det var kanskje ikke slik losene levde, men tidene forandrer seg. Til det bedre, vil kanskje de besøkende si? 

Les mer om Väderöerna

8. Søte, mørke Göteborg 

Å fika i Göteborg er like naturlig som å puste. Sjokolade, marsipan og hyllebærblomst på en tirsdag? Ja, det er faktisk helt etter boka. Overalt ligger det konditorier som selger terter, kaker og boller. Du bør også titte innom sjokolademakeren Flickorna Kanold og kjøpe med deg noen av deres sjokoladekonfekt fylt med bringebær, ristet kokos eller med et fint strø av salt. Söta bror vet å friste alle og enhver. 
Adresse: Södra Larmgatan 14 och Stora Saluhallen, Göteborg 

Les mer om Flickorna Kanold

9. Wow-utsikt på Upper House Spa 

I 18.–20. etasje i Gothia Towers ligger Upper House Spa. Her kan du få alt fra peeling til klassiske hammam-behandlinger. Fabelaktig utsikt over Göteborg og Liseberg er inkludert i prisen. Et annet høydepunkt er champagnebassenget som henger utenfor fasaden. Der kan du slappe av under åpen himmel. Si ja til stjernene! 
Adresse: Mässans gate 24, Göteborg 

Les mer om Upper House Spa

10. Gjør deg klar for en bohuslänsk gourmetopplevelse 

På Musselbaren i Ljungskile, cirka 45 minutters biltur nord for Göteborg, spiller de mørkeblå skjellene hovedrollen i alle retter. Og det fortjener de! Her er muslingene sprellferske og tilberedt så de får frisk smak og perfekt tekstur og konsistens. Prøv for eksempel Moules frites eller blåskjell med roquefort før du runder av med eplepai. 
Adresse: Robert Macfies väg 22, Ljungskile 

Les mer om Musselbaren

Velkommen til Västsverige

Västsverige byr på en herlig miks av storbyliv, naturopplevelser, mat i verdensklasse og et bredt spekter av spa- og golfanlegg. Västsverige er kontrastenes region med variert natur. På reise gjennom regionen kan du oppleve de åpne slettene i Västergötland, glatte granittklipper og sjarmerende fiskevær i Bohuslän, samt dype skoger og mange innsjøer i Dalsland.

Gå til