Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Tjolöholm castle
Foto: Tjolöholm Castle

Destinasjon

Tjolöholms Slott

Tjolöholms slott i Kungsbacka kommune, fire mil sør for Göteborg, er etter sigende en av Sveriges merkeligste bygninger.

Besøke Tjolöholm

Tjolöholms gods er Nordens fremste Arts and Craft-anlegg, beliggende på en vidstrakt halvøy. Det påkostede slottet ble tegnet i Tudor-stil av arkitekten Lars Israel Wahlman og stod ferdig 1904. Slottets velbevarte innredning byr på britisk ”comfort” og for sin tid toppmoderne bekvemmeligheter, som for eksempel sirkeldusj og en av Sveriges første støvsugere, med en vekt på ett tonn.

Den vidstrakte slottshagen ligger mot havet og godset har milelange turstier langs strandeng og i eikeskog. Slottshagen, slottsparken og den vernede halvøya er tilgjengelig for besøkere året rundt.

Godset består også av en slottskirke i skotsk stil og en idyllisk allmuelandsby. I dag er Allmogebyn og slottets portstue et kulturhistorisk opplevelseshotell der man kan bo en natt, en langhelg eller en uke.

Den nasjonalromantiske Storstugan fra 1904 tilbyr mat- og kaffeservering. På menyen står hjemmelaget mat basert på råvarer fra lokale produsenter.

Slottshagen

Utformingen av slottshagen og slottsparken ved Tjolöholms Slott var arkitekt Lars Israel Wahlmans mest prestisjefylte private hageoppdrag. Tjolöholm er et eksepsjonelt slottsmiljø, ikke minst på grunn av at Wahlman har vært nesten alene om utarbeidelsen – tilsynelatende uten økonomiske begrensninger.

Slottet ligger vakkert ned mot havet, omgitt av beskyttende berg. Slottsmiljøet kontrasterer mot den omgivende skjærgården og nærheten til havet gjør seg stadig gjeldende. Opplevelsen av slottshagen forandres både i løpet av døgnets timer og med årstidenes vekslinger. Nærmest slottet er hagen stram og tuktet for siden å gradvis bli tilpasset det omgivende landskapet. Det ser ut som om slottet vokser opp av omgivelsene!