Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Nidingen, Halland
Foto: Lisa Söderholm

Destinasjon

Kungsbacka i Halland

Kungsbacka ligger 25 km syd for Göteborg, i den nordligste delen av Halland. Sør for byen ligger det kjente "Kungens Rike", som er fellesbetegnelsen på en rekke landlige attraksjoner.

Der elv møter fjord

Kungsbacka er en av Västsveriges største handelsbyer fra gammelt av og har i dag rundt 80 000 innbyggere. Gamle ærverdige trehus preger Kungsbackas bykjerne og byen ble grunnlagt på begynnelsen av 1500- tallet. Fram til 1645 var Halland en del av Danmark og Kungsbacka var en gang Danmarks minste by.

Kattegattleden er en sykkelveg som går gjennom den sentrale delen av Kungsbacka og langs med elven Kungsbackaåen. Sentrum av byen byr på et koselig atmosfære med restauranter, kaféer og butikker. Elven Kungsbackaån renner gjennom byen og munner ut i Kungsbackafjorden. 

Gottskär

Gottskär ligger på Onsalahalvön, og der kan du bade fra saltstenkte klipper, spise bringebærterte på gamle Jönssons konditori eller nyte en deilig middag på Hamnkrogen som har fantastisk havutsikt. Husk å legg inn et stopp på veien til Gottskär og besøk Onsala kirke, der Lars Gathenhielm ligger begravet. På museet som ligger nedenfor kirken, kan du lære mer om Lars Gathenhielm (best kjent som "Lasse i Gatan"), som var Kongens kaper, en statsansatt privat pirat, som var født i Onsala i 1689.

Fra Gottskär går veien videre til øya Nidingen:

Nidingen er en øy som er rik på natur og kultur. Øya Nidingen er en 1100 meter lang moreneøy og i 1645 fikk øya Sveriges første fyranlegging, dette var muligens også verdens første dobbeltfyr. Nidingen er et naturreservat og øya har en stor ansamling fugler og på sommeren går det båtturer ut til øya.

Nyt badelivet på Särö

Ved forrige århundreskift ble mange vakre villaer og badepaviljonger bygd på Särö. Dette gjorde sitt til at mange kongelige og kjendiser valgte å reise hit. Det er fint å gå eller sykle langs med havet i det unike naturreservatet Särö Vesterskog og avslutte med en lunsj eller middag på vertshuset som har fantastisk utsikt utover skjærgården.

Åsa strandbad – en funkisperle

Åsa strandbad er en langgrunn sandstrand med mange badeviker. I tilknytning til stranden finnes fine svaberg for de som ikke ønsker å få sand mellom tærne. Her kan du fiske krabber, spille beachvolley- ball, kjøpe is eller spise og drikke. Den hvite funkisbygningen, som er lengst sør på stranden, var på 1930-tallet et populært badehotell,  i dag brukes bygget til skole og på sommeren brukes stedet til bed & breakfast.

Andre flotte attraksjoner i Kungsbacka er Tjolöholms slottÄskhults By og Fjärås Bräcka med Naturum og Li Gravfält. Kungsbacka har også svært mange golfmuligheter, med hele 7 golfklubber og 13 baner. Les mer om golf i Halland her.

Les mer om opplevelser i Halland.

Velkommen til Halland!