Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Traner ved Hornborgasøen
Foto: Staffan Widstrand/imagebank.sweden.se

Svenske ikon

Tranedansen ved Hornborgarsjön — Västsverige

Opplev den spektakulære fugleoppvisningen til tranefuglene i Hornborgasjön på nært hold!

Gå ikke glipp av den majestetiske framføringen når tranene besøker Hornborgasjön på veien til sine hekkeområder. Tranene gir deg et storslått show med vakker dans både i luften og på land. En praktfull opplevelse som gir deg et nytt innblikk i fuglenes hemmelige liv! 

Med bil fra Oslo kan du på fire timer komme deg til den vakre innsjøen Hornborgasjön, en liten juvel i Västsverige som har mye å vise fram. Det er også muligheter for kollektivtransport, men da må du planlegge noen bytter underveis. 

Få med deg tusenvis av dansende traner 

Hornborgasjön er en av Europas viktigste innsjøer for fugler. Hvert år trekker tusenvis av dansende traner til hekkeområdene sine i Norden om våren, og på veien besøker de våtmarken i Västergötland, mellom Skövde, Skara og Falköping. 

Det mest kjente besøksområdet på Hornborgasjön er informasjonssentralen Trandansen ved sørsiden av innsjøen. Hit kommer den første flokken av traner allerede i midten av mars. Du kan vanligvis se tranene til slutten av april, før tranene flyr nordover til sine yngleområder. På Trandansen er det rikelig med parkeringsplasser, flotte utsikter, turistinformasjon og enkel mat.

Under den spektakulære tranedansen gjør fuglene store lufthopp, buer og sirkler rundt hverandre og spenner sine enorme vinger. Opplev fuglene mens de tuter om kapp i et øredøvende leven du neppe kommer til å glemme!

Traner ved HornborgasøenTraner ved Hornborgasøen. Foto: Sven Persson

Det er umulig å gi et konkret tidspunkt på når de danser, men det er nesten sikkert at du vil oppleve den om du tar turen i høysesongen. Og hvis du blir sulten under fugletittingen, kan du ta turen innom Café Doppingen, som har mange alternativer å velge mellom, blant annet dagens retter, supper, paier og bakt potet. 

Naturum Hornborgsjön er et godt utgangspunkt for flere turstier, og ligger på østsiden av innsjøen. Her finner du en vakker og visuell utstilling der du kan lære mer om natur, geologi, historie og fugler i området. Det kunnskapsrike personalet vil fortelle deg om sjøen og dets unike fugleliv. Her finner du også et fugletårn med heis, lesehjørne, en liten butikk og flere andre aktiviteter for alle aldre.

Glem ikke å få med deg noen av de andre vest-svenske severdigheter rundt Hornborgasjön som er verdt en tur innom!

Besøk Katas grav og Varnhems klosterkirke

Når du allerede befinner deg i området anbefales det at du besøker Sveriges kanskje eldst bevarte rom. På høyden av Varnhems klosterkirke ligger ruinene til en av Sveriges eldste kirker, en privat gårdskirke fra vikingtiden. Stedet heter Kata Gård, og ved utgravninger har arkeologer gjort oppsiktsvekkende funn som forteller om stedet fra tiden før munkene kom dit på 1100-tallet. Kirkens krypt kan være landets eldste bevarte sted! 

Gå rundt utgravningsfunnene og se på noen av gravene, spesielt vikingkvinnens Katas grav som du kan se gjennom glasseksjoner i gulvet. Det er spennende både for store og små! 

Utstilling på Kata Gård, VästsverigeKata gård er et besøkssenter plasser over ruinene av Viking kirken Foto: Mårten Bergkvist / Next Skövde

Med nesten tusen års historie inneholder Varnhems mektige klosterkirke en rekke interessante historier som er verdt å oppdage. Velkommen til å vandre under kirkens romansk-gotiske hvelv, hvor munkenes messer og sanger runget i veggene. Klosterets godt bevarte habitat har gitt et siste hvilested for fire svenske middelalderkonger, samt Stockholms grunnlegger Birger Jarl. I løpet av turistsesongen kan du følge en kunnskapsrik guide som viser klosterkirken og forteller om dens fengslende historie.

Etter å ha besøkt kirken, anbefales kaffe med gode bakverk og smørbrød i Varnhems klosterkafé. Ta en spasertur langs Rosenstigen, en vakker tursti på rundt to kilometer, som svinger seg rundt klosteret. Om sommeren kan du også nyte morsom underholdning i kirken.

Ikke fått nok av sirkusshowet til tranene? 

Vil du bli værende noen dager til i den fantastiske naturen og fortsette å se på det yrende  fuglelivet i Hornborgasjön? 

La kropp og sjel få hvile i et vakkert miljø på Kurorten Mösseberg. Her finner du ikke bare gode senger du vil sove godt i, men du kan også nyte ulike behandlinger som klassisk massasje, hot stone massasje, kurbad og mange fantastiske ansiktsbehandlinger! 

Kurorten MössebergaHer får du det beste av to verdener når tradisjon møter det moderne. Foto: Kurorten Mösseberg/Vastsverige.com

Eller hvorfor ikke nyte natten - eller en hyggelig "fika" i tretoppen slik fulglene gjør på Islanna Trädhushotell. Frokostkurven heises opp til deg slik at du kan nyte morgenkaffen, fuglesangen og utsikten fra en hyggelig uteplass.

Her finner du flere alternativer for overnattinger i området rundt Hornborgasjön! 

Islanna trehotell i VästsverigeIslanna trehotell er en unik overnattingsopplevelse i Västsverige Foto: Louise T. Johansen

Ta turen mot Falköping for unike smaksopplevelser og historie

Gudhems kloster og klostermuseum kan du følge utgravingene av klosteret som Dr. Stig Roth startet for 80 år siden. Opplev hvordan en dag i et cistercienserkloster var, og finn ut hvilken rolle cistercians hadde i middelalderen i Europa. I Stenhallen kan du se rester av de arkeologiske funnene som ble gjort på 1900-tallet, og kulissene fra de kjente Arn-filmene som er basert på boken til Jan Guillous om Arn Magnusson. 

Hvis du er glad i mat og allerede har tatt turen til Falköping anbefales det å besøke den prisbelønte Knäck & Bräck. Her finner du knekkebrød og skorper i utallige slag, som er veldig gode på smak. Spis de crunchy godbitene i hverdagen, på en fest eller gi en gave til noen du liker! Bakeriet bruker kun kortreiste historiske kornslag.

Er du en osteelsker? Falbygdens Osteria er et paradis for deg som elsker ost og andre delikatesser. Siden 1878 har det populære selskapet tiltrukket seg turister for hyggelige og smakfulle opplevelser. Spaser langs 25 meter lang ostedisken og finn din egen favorittost, eller få en guidet tur ned i ostekjelleren! 

Ost på Falbygdens Osteria i VästsverigeHos Falbygdens Osteria kan du nyte lokalproduserte oster og mange andre delikatesser. Foto: Linda Brolin/vastsverige.com

Velkommen til Västsverige

Västsverige byr på en herlig miks av storbyliv, naturopplevelser, mat i verdensklasse og et bredt spekter av spa- og golfanlegg. Västsverige er kontrastenes region med variert natur. På reise gjennom regionen kan du oppleve de åpne slettene i Västergötland, glatte granittklipper og sjarmerende fiskevær i Bohuslän, samt dype skoger og mange innsjøer i Dalsland.

Gå til