Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Ocean Plastics, exhibition at Röhsska Museum
Foto: Carl Ander

Reisetips

Tre historiske museer for deg som er glad i klassisk og moderne kunst, design og møbler

Hvis kunst, design, mote og møbler er noe for deg, så er de tre historiske museene som ligger i henholdsvis Stockholm, Gøteborg og Älmhult vel verdt et besøk.

Nationalmuseum i Stockholm

Selve kronjuvelen av Sveriges kunstmuseer, er det ikoniske Nationalmuseum i hovedstaden. Siden etableringen i 1866 har museet tjenestegjort som en utsøkt utstillingsplass for mesterverk innenfor billedkunst, skulpturer, kunst og design datert fra 1400-tallet til 1900-tallet. 

I tillegg til den omfattende permanente samlingen har Nationalmuseum, på regelmessig basis, midlertidige utstillinger med kunstnere i toppklasse fra hele verden. 

Akkurat nå kan du oppleve en utstilling som reflekterer over 1989, det innholdsrike året da Berlin-muren falt, apartheid regimet i Sør-Afrika kollapset og de historiske demonstrasjonene på Den himmelske freds plass fant sted. 

Selve bygningen er et landemerke som skuer ned på vannet med en slående utsikt over Stockholms slott. Museet gjenåpnet i 2018 etter et femårig renovasjonsprosjekt, og du kan i dag nyte fornem klassisk arkitektur kombinert med moderne bekvemmelighet. 

Husk på å besøke restauranten når du først er på visitt. Den ny-designede restauranten er innredet av noen av Sveriges aller mest kjente interiør-designere. Menyen er komponert av en av Sveriges beste kokker og restauratører, Fredrik Eriksson, kjent for sin personlige stil ved å kombinere kulinariske tradisjoner fra Sverige med fransk cuisine. Han er også gastronomisk rådgiver for den årlige Nobel Banketten holdt i Stockholm rådhus.

Nationalmuseum, StockholmNasjonalmuseet i Stockholm er selve kronjuvelen av Sverige kunstmuseer. Foto: Hans Thorwid/Nationalmuseum

Les mer

Röhsska Museet i vestkystsbyen Gøteborg 

Design omringer oss alle og påvirker oss i dagliglivet. Röhsska Museum fremhever mennesker og perspektiver, og fokuserer på de mange varierte sidene av design, håndverk og samfunnet generelt. 

Museet åpnet i 1916 og er anerkjent for å være Sveriges ypperste museum for design og anvendt kunst, hvor dagligdagse objekter settes i en kunstnerisk sammenheng. Den permanente kolleksjonen består av Asiatisk keramikk datert fra år 2500 f.kr til nåtid, og inneholder over 50.000 objekter. Besøkende vil oppleve de kreative utrykkene, stilene, motene, kunstneriske konseptene av design i sine mange former. 

I tillegg har Röhsska Museum midlertidige utstillinger på regelmessig basis, hvor anerkjente svenske og internasjonale kunstnere og designere viser fram både eksperimentell så vel som etablert design. 

Nåværende utstilling - Ocean Plastic – tar for seg det skremmende temaet at innen år 2050 vil havet inneholde mer plastikk enn fisk. En ny generasjon designere kommer stadig opp med innovative måter å rydde opp i planetens hav. Den omfattende utstillingen strekker seg over to etasjer og adresserer menneskehetens innvirkning og mulige mottiltak. 

Suvenirbutikken tilbyr småting forbundet med de ulike samlingene og kaféen er et perfekt sted for fika. Röhsska Museum ligger kun et steinkast unna hovedgaten Kungsportsavenyn, og er et absolutt must når man besøker Gøteborg.

Röhsska museumRöhsska museum i Göteborg Foto: Hendrik Zeitler

Les mer

IKEA Museet i Älmhult 

Ingvar Kamprads idé om å lage god design rimelig for folket vokste fra å være et lite firma inne i de Smålandske skoger til å bli det globale fenomenet IKEA. Få møbelfirmaer er populære nok til ha et eget dedikert museum. 

Museet har tilhold i det som var den aller første IKEA butikken som åpnet i 1958, og er et meget fascinerende skue for interiørfans fra hele verden. Den permanente utstillingen – Historien om IKEA – tar for seg firmaets historie og det unike konseptet bak alt. I tillegg til hovedutstillingen er det midlertidige utstillinger som blir oppdatert minst to ganger i året. 

Fysen på mer? Sørg for å stoppe innom restauranten for ekte svenske kjöttbullar, servert med alt tilbehør; potetstappe, tyttebær, syltet agurk og fløtesaus. I tillegg kan du selvfølgelig få servert laks, kyllingboller, vegetar eller til og med potetklubb. 

Ikke gå glipp av suvenirbutikken hvor du kan finne bøker, godteri og innimellom også ekte vintage IKEA produkter som ikke finnes noen andre steder. En fin måte å toppe en minneverdig opplevelse. 

Rett over veien finner du IKEA Hotell som har rom i alle størrelser, fra koselige hytterom til familierom. Siden hotellet åpnet i 1964 har de alltid sørget for at enhver gjest føler seg hjemme og har fungert som en sosial hub i Älmhult. Lokal trikk og buss gjør det lett å nå museet som er åpent hver dag, året rundt.

IKEA Museum, SmålandOpplev den unike historien til IKEA gjennom utstillingene på IKEA Museum Foto: IKEA Museum

Les mer