Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Skuleskogen nasjonalpark
Foto: Joakim Norenius

Reisetips

Tre svenske nasjonalparker som viser naturen på sitt beste

En blomsterøy på utsiden av Stockholm, et strandparadis i midten av det Baltiske hav, og et sted på UNESCO Verdensarvliste med spektakulær kystutsikt mot nord – dette er tre nasjonalparker som eksemplifiserer Sveriges mangfoldige landskap.

Sveriges 30 nasjonalparker er med på å bevare den rike naturarven som har vært med på å skape en kultur av naturelskere.

Alle de tre nasjonalparkene som presenteres kan tilby et utrolig landskap, unikt dyreliv og uberørt natur – altså en ideell setting for en uforglemmelig ferie.

Ängsö Nasjonalpark – et blomsterparadis i Stockholms skjærgård

Kystregionen Roslagen i den nordre delen av Stockholms skjærgård, er kjent for sin vakre natur og endeløse enger med villblomster. Et av de beste stedene for å oppleve dette er Ängsö Nasjonalpark, en liten øy åtte kilometer fra kysten. Tidlig om våren kan du oppleve hvite skoganemoner som dekker bakken som et teppe, og medio mai-juni foregår den årlige masseblomstringen av hylleblomst orkideer. Totalt vokser mer enn 400 typer villblomst i dette frodige landskapet, bestående av skog, enger og beitelandskap.

Ängsö er en av Sveriges opprinnelige nasjonalparker, etablert i 1909 for å bevare regionens tradisjonelt dyrkede mark. Parkens skogsområder sørger for et habitat tilpasset et bredt spekter av fugler, inkludert den mektige havørnen som har tilhold i urskogen. For å beskytte de bevingede beboerne er mesteparten av østsiden av øyen et beskyttet fuglereservat, avstengt for publikum mellom februar til midten av august.

Hele øyen er dekket med merkede stier, og på de våteste partiene er det tilrettelagt med planker for å gjøre overgangen enklere. På de tørreste månedene på sommeren er de fleste stier tilgjengelig for rullestol og vogner. Det er ikke tillatt å overnatte på øyen, men det er tilrettelagt for grilling, hvilesteder og toaletter rundt om i parken.

Waxholmsbolaget kjører ferger daglig fra Strömkaia på våren og i sommermånedene.

Gotska Sandön Nasjonalpark – et tilfluktsted midt i det baltiske hav

Gotska Sandön nasjonalpark gir mer en følelse av tropisk øyliv, enn at det er en holme i det Baltiske hav. Vannet er krystallklart, og sanden er puddermyk med strender som strekker seg 30 kilometer rundt øyen. Gotska Sandön karakteriseres av sanddyner og tykk furuskog, med 60 kilometer med turstier. En koloni av gråsel har funnet sitt hjem på nordkysten, og trekkfugler flokker til øyen hver vår. I tillegg til sin imponerende fauna og flora kan nasjonalparken tilby noen kulturelle severdigheter – slik som den restaurerte 1800-talls byen Fyrbyn, så vel som en 1700-talls husmannsplass og fire fyr.

I Fyrbyn ligger Naturum besøkssenter og museum. Du kan leie en av de gamle fyrvokterhuset for overnatting. Det finnes også et teltområde, hvor du kan slå opp eget eller leie et telt. Det finnes også 2 og 4 roms hytter til leie.

På tross av å være den mest isolerte øyen i det Baltiske hav, (90 km. fra den sør-øst svenske kysten og 40 km. fra Gotland), er det lett å komme seg med ferge fra Fårösund på Gotland eller Nynäshamn i Stockholm. Fergene går ofte mellom mai og tidlig september.

Skuleskogen Nasjonalpark – Höga Kusten er et landskap som tar pusten fra deg!

Skuleskogen Nasjonalpark befinner seg på UNESCOs verdensarvliste og du finner den på Höga Kunsten i Västernorrlands len. Det dramatiske landskapet bestående av verdens høyeste kystlinje ble formet når isbreene trakk seg tilbake for nærmere 10.000 år siden. Røde granittklipper som reiser seg over et teppe av urskog, og stille innsjøer og unike geologiske formasjoner er med på å overbevise folk til å besøke denne populære destinasjonen.

30 kilometer med turstier som snor seg gjennom parken, og til tider tar deg inn i hjertet av den tykke furuskogen, andre stier fører til spektakulære kystutsikter. En must-see attraksjon er Slåttsdalsskrevan, en smal 200 meter lang sprekk med 30 meter høye granittvegger som strekker seg opp på begge sider. Passasjen er dekket meg irrgrønn mose og busker. Og når du kommer ut på andre siden vil du oppleve et vakkert skue.

Telting og grilling er tillatt på designerte områder, og du finner også mange overnattingsmuligheter i Örnsköldsvik og andre omliggende tettsteder.

Skuleskogen Nasjonalpark ligger 50 mil nord for Stockholm, og nærmeste by er Örnsköldsvik, som man kan nå med tog fra Stockholm, Sundsvall eller Umeå. Når man kommer av toget kan man ta buss videre til de forskjellige inngangene til nasjonalparken.