Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Hennickehammars Herrgård, Värmland, Värmland
Foto: HH Qvistform

Overnatting

Unn deg en helg på en herskapelig herregård i Värmland

Hos våre gode naboer i øst, kun en drøy times tid med bil fra Oslo, finner du mange godt bevarte herregårder – ofte med et eksepsjonelt bra kjøkken. Overrask en du er glad i med en royal opplevelse på den svenske landsbygda.

Svenske herregårder har en lang og rikholdig historie, helt fra den tiden da priviligerte adelsfolk fra overklassen disponerte store herregårder for kongen. Til gjengjeld måtte de holde ham med menn og hester når det var krig.

Høy standard

Det er hundrevis av herregårder i Sverige, og mange av dem har høy standard på overnatting og matservering med lokalt tilsnitt. Flere av disse finner du i Värmland. 

Ack Värmland du sköna er et uttrykk som i aller høyeste grad fortsatt holder mål. I denne regionen i Svealand i Vest-Sverige kan du oppleve et rikt kulturliv og mange forskjellige aktiviteter. Värmland har noe for alle. Er du mer av den urbane typen, ligger regionens hovedstad Karlstad rett i nærheten. En by med over 90 000 innbyggere ved bredden av Sveriges største og Europas tredje største innsjø Vänern.

Opplevelser på rad og rekke

Blant de mange vakre herregårdene i Värmland har vi plukket ut fire perleer som du absolutt bør oppleve i tur og orden. Her kan du nyte vakker natur, kulinariske opplevelser og ikke minst den svenske gjestfriheten.

Krokstad Herrgård

Kun tre kilometer fra Säffle ligger Krokstad Herrgård med et restaurert herskapshus fra 1300-tallet omgitt av en praktfull engelsk park. Her finner du 18 dobbeltrom, fire enkeltrom og en suite, alle i gammeldags stil med moderne komfort. Det fantastiske kjøkkenet på Krokstad Herrgård er regnet for å være en av Sveriges aller beste restauranter.

Hennickehammars Herrgård

Like i nærheten av Filipstad ligger staselige Hennickehammars Herrgård i naturskjønne omgivelser. Herregården fra 1700-tallet er viden kjent for sin sjarm, sitt gode kjøkken og sine fine rom. Her finner du fine spa- og velvære-fasiliteter. Du kan også låne en båt og utforske Hemtjärn som ligger rett bak herregården. Det er i tillegg muligheter for aktiviteter som tennis, boule og golf. Herregården har 51 rom og seks mini-suiter.

Dömle Herrgård

Midt i Värmland, rett utenfor Deje, finner du vakre Dömle Herrgård med en rikholdig historie og et moderne konsept. Dömle Herrgård er et populært sted for romantiske weekender, brylluper og andre store fester. Den idylliske herregården er kjent for sitt fantastiske kjøkken med lokal kortreist mat og en fin vinkjeller. Fordelt på tre bygninger finner du 51 rom med til sammen 124 senger. Samtlige rom har TV og WiFi (fiber) og selvfølgelig kaffemaskin og badekåper. På sommerstid kan du låne sykler og oppdage Klarälvsleden – en 90 kilometer lang asfaltert og bilfri sykkelvei. Herregården har også en egen badestrand. Dömle Herrgård kan også tilby en av Värmlands aller beste golfbaner, som ligger kun 100 meter unna.

Ölme Prästgård

I Kristinehamn ligger den vakre prestegården Ölme Prästgård, fra 1700-tallet med nydelig utstikt utover Ölmeslätten. Her tilbys du en rolig og harmonisk stemning med personlig innredet rom og førsteklasses mat som lages med stor omsorg og kjærlighet til lokalproduserte råvarer. Det herrgårdsliknende gjestgiveriet har totalt 8 sjarmerende rom, alle med personlig innredning hvorav ett av rommene ligger i et eget hus, den såkalte Skriverstugan.

Saxå Bruk

På Saxå bruk inviteres du med på en kulinarisk og kulturhistorisk reise i et sagnomsust område i Värmland-Bergslagen. Saxå Herrgård ligger vakkert til ved sjøen Saxen mellom Filipstad og Grythyttan. Middagene her er en tidsreise for alle sansene. Rommene er sjarmerende med hotellstandard og er innredet med fokus på historien til herregården. Nærheten til Måltidens Hus, Grythyttans Gästgiveri, golfbane, opera og teater gir et mangfold av kulturelle og smaksrike muligheter i naturskjønne omgivelser.

Ulvsby Herrgård

I landlige omgivelser ved innsjøen Fryken i Sunne ligger Ulvsby Herrgård med en fantastisk utsikt. Fra den herskapelige herregården kan du følge en bjerkeallé ned til en egen dampbåtbrygge. Flere av rommene på Ulvsby Herrgård ligger i det gamle fengselet, som i 2018 ble renovert og er i dag heldigvis er langt mer komfortabelt enn det en gang var. Herregården, som også er kjent som Länsmannsgården fra Selma Lagerlöfs roman Gösta Berlings saga fra 1891, tilbyr kulinariske opplevelser under mottoet fra jord til bord. Det vil si kortreist lokal mat. Menyen varierer etter tilgangen på råvarer. Ulvsby Herrgård har et eget lite bibliotek og det er mye kunst på veggene. Like i nærheten finner du også Selma Lagerlöfs minnegård Mårbacka, som også absolutt er verdt et besøk når du først er i Sunne.

Men det finnes mange flere herregårder i Värmland som tilbyr overnatting og flotte opplevelser. For å få en oversikt kan du lese mer på visitvarmland.se

Shopping i Värmland

Det er mange og varierte muligheter for shopping i Värmland, alt fra store kjøpesentre til små pittoreske butikker du ikke finner andre steder, som for eksempel Mimmi Design i Pikenberg som er kjent for sine fargerike linklær av høy kvalitet. Värmland byr også på mange muligheter for både fika og restaurantbesøk.

På veien hjem kan du spare mye på å legge handleturen innom Töcksfors Shoppingsenter som i år åpnet 9000 nye kvm. Her finner du et bredt utvalg av butikker og en av Sveriges aller største matbutikker med et mildt sagt fantastisk vareutvalg. Kjøpesenteret kan by på over 1100 gratis parkeringsplasser i oppvarmet parkeringshus med flere ladestasjoner til elbiler.

Et annet alternativ for rimelig grensehandel er Charlottenbergs Shoppingsenter, hvor du finner over 60 butikker med over 2500 gratis parkeringsplasser. På sentere finner du blant annet Nordens største dagligvarebutikk: Hypermat, samt en av verdens største godteributikker: Gottebiten. 

Du er alltid velkommen til vakre Värmland!

Looking across Lake Fryken is a rainbow, forest, a church steeple and a barn.

Velkommen til Värmland

Regionen Värmland ligger vest i Sverige, og i det vestre hjørnet grenser den til Norge. Her har du det gøy med familien i vakker natur. Värmland er en kjempestor naturattraksjon, med 10.000 sjøer som ligger spredt rundt om i det skogskledde landskapet.

Gå til