Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Sponsored by
Idre Fjäll, Dalarna
Foto: Idre Fjäll

Ting å gjøre

Ut på tur i Dalarna

Dalarna byr på alt fra fjellturer til bynære turer i kulturhistorisk miljø, og vil du legge ut på skogstur finnes det også her flotte stier i vakre omgivelser.

Flere av de beste turområdene når du enkelt med bil. Turområdene er godt merket med blant annet skilt som viser avstand og retning til de ulike stedene. Langs flere av stiene finnes også rasteplasser, enkelte med levegger, der du kan stoppe for å hvile og lage mat.

Vattnets väg, Verdensarven Falun

Rennende vann var en forutsetning for å drifte pumper og vannhjul ved Falu Gruva og for å bearbeide malmen ved hyttene. Du vandrer på tilrettelagte stier og veier langs Sveriges eldste gjenværende vannleder til Falu Gruva. Det finnes gamle hytteplasser, vakre gårder og demninger i svensk natur. Informasjonskilter og rasteplasser finnes i området som er en viktig del av verdensarven Falun. Det finnes i alt tre mil vandringsleder fordelt på flere forskjellige ruter. 

Siljansleden

Siljansleden er 34 mil lang og strekker fordeler seg på to ruter rundt Siljan og Orsasjön. Landskapet er mektig med store skoger og nivåforskjeller på 400 meter. Du passerer flere små vann og sjøer hvor du kan bade og fiske. Siljansleden følger i all hovedsak gamle seterstier gjennom de fire kommunene Leksand, Rättvik, Orsa og Mora. Du kan velge såvel kortere dagsturer som vandringer over flere dager. Langs etter leden finnes raste-og leirplasser med passende mellomrom. 

Sälen – Mora

I Sälenfjällen finnes cirka 200 km merkede turstien med ulik vanskelighetsgrad. Fra Sälen starter også den klassiske 90 km lange Vasaloppleden som til store deler følger samme strekning som Vasaloppløypa, helt ned til Mora. En tur i varierende terreng der du kan velge å gå ulike etapper. Stier med koselige lysninger i skogen der du kan hvile ved en fin skogsjø avløses av åpne myrer hvor man går på gangbroer der det er vått.

Fulufjällets Nationalpark

Nasjonalparken ble bygget opp i 2002 og omfatter 385 km2. Nettverket av turstier på Fulufjället er velutbygd med 140 kilometer merkede stier. Her finner du blant annet verdens eldste tre som er over 9550 år gammel. Granen er døpt til Old Tjikko og den klarer å overleve og fortsette å vokse ved å stadig lage nye røtter. Granen har overlevd siden den slo rot på Fulufjället rett etter den siste istiden.

I nasjonalparken finnes også Sveriges største foss, Njupeskär, på 93 meter. Vannet her faller helt fritt i 70 meter og er et flott skue. Noen få dager rundt midtsommer – ved sommersolverv – strekker sollyset seg helt lengst inn til fossen og gir et magisk sølvlys. PS. Dette inntreffer kun på morgenen mellom klokken 03:00 og 05:00 – så da gjelder det å være tidlig oppe.

Fulufjället er det eneste fjellet i Dalarna som i dag ikke er beitemark for reinsdyr. Dette betyr at mose og lav har klart seg bra her på fjellet og utgjør en stor del av den unike naturen her.

Klikk her for å finne flere tur-tips.

Velkommen ut på tur i Dalarna!