Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Skogsvei, Värmland
Foto: Tommie S Ohlson

Ting å gjøre

Ut på tur i Värmland

Om du elsker å gå tur fins det mange spennende stier i Värmland. Velg mellom korte, lange, barnevennlige, vanskelige – overnatting og attraksjoner ligger tett på dem alle!

Slik sikter du deg inn mot den perfekte stien

Det fins totalt 15 forskjellige turstier som bærer kvalitetsmerket Värmlandsleder. De er delt inn i kategoriene lett, middels, vanskelig og avansert. De fleste Värmlandsledene går gjennom skogsmark, gjerne langt fra bebyggelse. Men det fins også superkorte stier som bare tar 30 minutter å gå for barnefamilier. De dype skogene, alle sjøene, elvene og de vakre dalene er regionens største ressurs, og turgåere bys opp til dans av den mektige naturen fra morgen til kveld. Overnatte gjør man godt på både hotell, vandrerhjem, hytter og campingplasser.

Familievennlige turstier med mange stopp

Stien Arskagsleden sør for Kristinehamn går gjennom beitemarker med glade kuer, over enger og gjennom skoger med mange løvtrær. Lengst i sør får man super utsikt over Åråsviken som er en del av Vänern, og hele området er et naturreservat. Stien er bare 5,6 kilometer lang, men om den kombineres med Nötöleden blir strekningen på til sammen 13 kilometer.

Turstien Halgåleden Strövslinga ligger ved Brattfallet, nord for Ekshärad. Den er bare 2,3 kilometer lang, og regnes som en rusletur. Stien følger et gammelt hestetråkk oppover elven til en dam, og 500 meter av strekningen egner seg også for barnevogn. Vil man ha en noe lenger utfordring, kan denne stien kombineres med Halgåleden på 6,8 kilometer.

Øyvandring ved Karlstad

Interessert i øyvandring? Jäveröleden Korta er en tursti som ligger øst for Karlstad, og den er 3 kilometer lang. Jäverön er en stor øy i Vänern, og man kommer seg dit med enten ferje, båtbuss eller egen båt. Turstien starter ved ferjeleiet, og underveis oppleves skjærgårdsjordbruk, beiteområder med kuer, hester og sauer, og fine skogsområder. Langs turstien fins det skilt som informerer om øyas kultur og natur. Øya har en sommeråpen kafé, og på sommeren er det også mulig å låne sykler slik at man kan suse mellom attraksjonene på to hjul. Ett av stoppene som er et must å få med seg, er Jäverö Besøksgård hvor man kan titte på utrydningstruede dyrearter, se hester, besøke en gårdsbutikk og ta en kaffe på kafeen.

Utfordrende turstier for erfarne

Hallgåleden ved Brattfallet er 6,8 kilometer lang, og høydeforskjellen på 122 meter gjør at den karakteriseres som vanskelig. Brattfallet er en 10 meter høy foss som går dypt i en ravine, og langsmed hele stien fins det synlige tegn på hvordan naturkreftene har formet landskapet helt fra istiden og frem til i dag. Hvert år skjer det skred og ras her, og på skiltene får man nyttig informasjon om de geologiske prosessene.

Turstien Kycklingleden i Liljedal sør for Grums er slettes ikke for kyllinger! Den er kupert og går langs Vänerns kyst, gjennom barrskog og opp et fjell, før den bringer deg tilbake ned igjen og gjennom dalen Kycklingdalen. Stien er 5,7 kilometer lang, og på fjelltoppen får de utholdende premie i form av super utsikt ut over Vänern. Vänern er Vest-Europas største innsjø, og den har over 22.000 øyer, skjær og svaberg.

Ängenleden starter 3 mil vest for Sunne. Den er 17 kilometer lang, og den 7 timer lange turen går rundt Ängsjön. Stien kjennetegnes av kupert terreng, og toppene byr på magisk utsikt over områdene. Underveis fins det flere rasteplasser, og man får lett øye på både gamle gårdsbruk og setere. Mange turgåere legger starten til Rokkmakkstugan der det fins åpen kafé med enkel servering på visse ukedager på sommeren.

Järnleden – lang tur med flere attraksjoner

Stien Järnleden starter i Hytte, nord for Kristinehamn. Den er middels vanskelig og 3 mil lang, og man må regne cirka 10,5 timer på hele turen. Deler av stien går på veier som ble benyttet allerede på 1600-tallet, for det var her de første jerntransportene gikk fra Bergslagen ned mot Vänern med enten pakkdyr eller vogner. Langs stien fins det skilt med illustrasjoner som gir et historisk innblikk i dette. Underveis dukker det også opp to tidligere jernbruk, et herregårdsområde, ruiner fra en borg fra jernalderen og Österviks kapell. Hvilepauser kan legges inn ved Niklasdams Trädgård & Café som har et pelargoniamuseum og en engelsk park. Eller også Nässundets station – en sjarmerende gammel togstasjon som rommer et bakeri og vertshus som serverer deilig husmannskost.

Les mer om turstier.

Velkommen til Värmland!

Skrevet av Ann-Sophie Stene.