Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Skjærgården, Bohuslän
Foto: Henrik Trygg

Ting å gjøre

Utendørs hele året i Västsverige

Utendørsaktiviteter er ikke forbeholdt sommeren! I Västsverige finnes det et flust av tilbud for dem som vil ferdes i friluft året rundt!

Det er enkelt å tilbringe mye tid utendørs om våren og sommeren, men det er fort gjort å trekke inn når dagene blir mørkere og gradestokken kryper nedover. Men det er det egentlig ingen grunn til. Naturen er vakker hele året, og så lenge du er godt kledd og utstyrt, byr den på fantastiske opplevelser. I Västsverige, rett over svenskegrensa fra Østlandet, er det duket for utendørsaktiviteter for alle årstidene, enten du vil være aktiv på vann eller på land!

Nedenfor guider vi alle utendørsfantaster gjennom de fire årstidene – fra Koster-øyene i nord til Göteborg i sør!

Høst: skalldyrsafari og supre turer

Når løvet klamrer seg til greinene og blir røde, gule og purpurfargede, er naturen i Västsverige en særs vakker kulisse.

Skalldyrsafari – et av høstens flotteste eventyr

Den svenske vestkystens store høst-happening er hummerpremieren, som går av stabelen den første mandagen etter 20. september. Da blir det offisielt lov til å fiske hummer – og det kan du få være med på! Hummerfiske er utrolig spennende, og det å senere nyte den egenfanget og fersk, er innmari stas!

I Västsverige tilbyr flere steder hummer- og skalldyrspakker, der du kan få være med på hummerfiske, skalldyrsafari eller østerseventyr, kombinert med en natt eller to på hotell.

Hummerfiske kan du blant annet oppleve på øya Sydkoster. Her tilbyr Hotell Ekenäs Koster en pakke som inkluderer en tretimers hummersafari, fem-retters hummermeny, overnatting i dobbeltrom, lunsj og frokost.

Skalldyrsafari kan du teste ut i Marstrand. Her drar man ut på havet med en lokal fiskebåt for å prøvesmake østers, krabbe og kreps, og på kveldstid venter en treretters middag i restauranten Grand Tenan og overnatting på Grand Hotel Marstrand.

Østers- og blåskjelleventyr kan dere være med på hos Strandflickorna i Lysekil. Her bor dere på det sjarmerende Havshotellet, tar båten Signe ut på vannet for å plukke eksklusive blåskjell og østers, og får lære mer om delikatessene.

Les om flere skalldyrstilbud i Västsverige her.

Fotturer i Marstrand og på Pilgrimsleden i Dalsland

Er du ute etter en real gåtur i flott høstlandskap, bør du legge ut på Pilgrimsleden i Dalsland. – En vakker, middelstung turløype på 100 km, som starter i Vänersborg og går via Mellerud og Åmål til Svanskog. Her går dere forbi sommerhytter, ruiner, kirker, innsjøen Vänern, gårder og naturreservat, og delvis i vilt og kupert landskap. Det finnes flere spise- og overnattingssteder langs veien, og blant de fineste er Upperud 9:9, hvor dere bor på rom med gammel struktur og moderne innredning, og spiser lunsj i den koselige kafeen.

Vil dere legge ut på en kortere gåtur, kan dere vandre i Marstrand. Enten på øya Köön, eller på stiene rundt Marstrandsøya. Sistnevnte er en super ruter med havet som nærmeste nabo, imens Köön har tre nye turløyper: En litt avansert svart løype med trapper, gangbruer og klipper – og enestående utsikt over Västerhavet. Den andre løypa er blå, og byr på litt enklere stier, sandvei og havutsikt, imens den tredje er enda enklere, med veier og brede stier rundt bebyggelse og den fine Rosenlundsparken.

Les mer om turmulighetene i Västsverige her.

Padlepakke og overnatting ved vannet

Liker du å padle, bør du vende snuta mot Hälleviksstrand i Orust. Her tilbyr nemlig Upplevelsebolaget og Lådfabriken en fantastisk padlepakke! Pakken inkluderer to netter på kule Lådfabriken – hvor du bor i et unikt bygg som åpnet dørene i 2013, helt nede ved vannet, og bare 30 meter fra Skagerraks strand – og en guidet kajakktur til Malö og Flatön. Padleruta slingrer seg mellom grønne øyer og naturreservat, via holmer, skjær og smale passasjer. Det er ikke uten grunn at CNN lister kysten i Bohuslän som et av verdens ti vakreste naturområder! Underveis tar dere en lunsjpausen på en strand, og de som vil kan stoppe for middag på en av restaurantene i idylliske Fiskebäckskil.


Guidet sykkeltur på Koster

Den bilfrie øya Sydkoster utenfor Strömstad er perfekt å oppleve på sykkel! Her triller du på idylliske grusveier like ved vannet. Kosterhavet er dessuten Sveriges eneste marine nasjonalpark, med rundt 12000 arter - halvparten under havflaten og halvparten på land. Her kan du bli med på en guidet sykkeltur i regi av Kosters Trädgårdar for å oppdage det unike skjærgårdsmiljøet. Underveis får du utforske Kosterhavets nationalpark, høre om Kosters historie og nyte den fantastiske utsikten fra Valfjäll. Turen kan også kombineres med en økologisk lunsj eller middag i den idylliske hagen til Kosters Trädgårdar – hvor du også kan oppleve kunst og musikk, og shoppe i gårdsbutikken.

Les mer her.

Vinter: padling, ski og skøyter

Når frosten legger seg og naturen føles ekstra øde og fredelig, er det en helt egen stemning ute i det fri.

Vinterpadling i Bohuslän

Om vinteren, når det er stille og tomt, er det ekstra stemningsfylt og spennende å sette seg i kajakken. Da kommer naturen og dyrelivet nærmere innpå deg – og er du heldig, kanskje det svømmer en nysgjerrig sel opp på siden av kajakken din. Du trenger ikke å bekymre deg for verken kulda eller sikkerheten: Førstnevnte tar tørrdrakt og godt utstyr seg av, imens erfarne guider med stor kjennskap til både området og vinterpadling sørger for at du er trygg. I Bohuslän padler du i en idyllisk skjærgård, blant klipper, fiskevær og øyer, og du kan vinterpadle både i Lysekil og Grebbestad.


På tykk is

Skøyter er gøy for både store og små, enten du vil ta piruetter eller legge ut på en kondisjonsøkt. På Heden, midt i Göteborg sentrum, er det skøytebane fra starten av desember. Banen er åpen for alle, skøyter og hjelm kan leies på plass, og kakao og pølser til pausen serveres i Skridskokiosken. Vil du derimot prøve deg på en annerledes skøyteopplevelse, bør du bli med på en guidet langdistansetur på isen i Bohuslän med Upplevelsebolaget. Her får man introduksjon, tips om teknikk og en matpause med varmende drikke.

Les mer om langdistanseturene i Bohuslän her.

Skikjøring i Ulricehamn Skicenter

I Ulricehamn, mellom Borås og Jönköping, ligger Ulricehamn SkiCenter – et av de beste og mest populære skisentrene i denne delen av Sverige. Her har dere syv heiser og seks nedfarter med variert kjøring, samt et parkområde.

Les mer her.

Langrenn på Billingen

Billingens fritidsområde i byen Skövde er offisielt senter for det kjente turrennet Vasaloppet. Her kan dere spenne på dere skiene og boltre dere i 50 kilometer med preparerte langrennsspor, fordelt på ni ulike løyper – hvorav fire kilometer er belyste kunstsnøspor. Det finnes dessuten flere overnattingsmuligheter i nærheten, både i form av hotell, vandrerhjem og hytter.

Les mer her.

Vår: fiske- og sykkellykke

Kombinasjonen av frisk luft og solstråler som begynner å varme, gjør våren til en topp tid å tilbringe utendørs!

Laks- og ørretfiske i Vänern

Vänern er Sveriges største innsjø, og et av Europas beste steder for å få laks og ørret på kroken. I Bengtsfors kan du bli med Dalsland Fishing ut på tur på Vänern, i en McLay 751 Cabin Cruiser, hvor dere fisker med tolv fiskestenger. Her er det duket for både frisk luft og spenning – på en opplevelse som passer for alle aldre, uansett om du har fisket mye eller ingenting. I nærheten har dere flere overnattingsalternativer, enten dere vil campe, bo i en sjøbod eller på hotell.

Les mer her.

Kulturell sykkeltur

Salt & Sill på øya Tjörn er Sveriges første flytende hotell! Her våkner du til fantastisk sjøutsikt, og med mulighet for bading og krabbefiske bare noen skritt unna. Hotellet tilbyr egne to-dagers sykkelpakker, der sykkelturene krydres med kunst, bondegårder, god mat og morsomme oppdagelser. To av høydepunktene er stoppene på Nordiska Akvarellmuseet og skulpturparken Pilane.


Fotturer på Billingen

Billingen ligger mellom Skövde og Skara, og byr på mange fine turopplevelser. Til sammen kan Billingeleden, Vallebygdens leder og S:t Elins led skilte med 6,5 mil med flotte turløyper. Her føles det litt som å vandre rundt i Brødrene Løvehjertes Nangijala under kirsebærblomstringen, og dere kan også sjekke ut fossefallet Silverfallet, hvor vannet renner ned fjellskråninger på 60 meter.

Les mer her.

Sommer: ut på tur med paddel, sykkel og tursko

Årets lyseste og varmeste måneder kan med gode nytes i aktivitet!

Spektakulær padling i Dalsland

Dalsland er Sveriges mest innsjø-tette område! Landskapet her er som en «villmark light», så her kan du oppleve vill og genuin natur på nært hold fra en kano, føle deg som en skikkelig eventyrer og nyte roen, samtidig som du bare befinner deg 180 kilometer fra storbyen Göteborg. Området kjennetegnes av sitt kuperte landskap og et av Europas finest sjøsystem, med ren luft, friskt, krystallklart vann og rik natur. I og med at padlevannet er så variert, finnes det muligheter både for en koselig, kort familieutflukt og mer dramatiske turer med fysiske utfordringer. Blant annet kan dere være med selskapet Silverlake på 2-4-dagersturer med start i Bengtsfors.

Les mer om padlemulighetene i Dalsland her, og om Silverlakes turer her.

Sykling langs Göta Kanal

Opplev et av Sveriges best kjente landemerker på sykkel! Langs Göta Kanal går det nemlig fine sykkelveier, der du triller forbi alle slusene og kan oppleve det fine kanalmiljøet på nært hold. Kanalen har 58 sluser, og strekker seg fra Sjötorp (hvor dere kan leie sykler), via Vänern til Mem ved Slätbaken, og er 190 kilometer lang. Dere velger selv om dere vil sykle i noen timer, en hel dag eller i flere dager. Dere kan for eksempel gå for en pakketur, der dere bor og spiser på fine Norrqvarn Hotell & Konferens i Lyrestad, og vekselsvis vandrer og sykler langs kanalen.

Les mer om sykkelmulighetene langs Göta Kanal her

Variert vandring på Soteleden

Soteleden omtales som «Sveriges svar på italienske Cinque Terre», og kan friste med varierte naturopplevelser i form av både skog-, fjell- og kystmiljøer. Turløypa er 70 kilometer lang, og byr på helleristninger og flotte utsiktsposter. Turen kan kombineres med flere fine overnattingsalternativ og god, nærprodusert mat . Blant annet tilbyr Ramsvik Stugby och Camping en turpakke der dere bor i sjøbodshytter og får alle måltider inkludert.

Les mer om Sotleden her.

Les om flere utendørsopplevelser i Västsverige her.

Velkommen til Västsverige!