Visit Sweden

Sveriges offisielle nettside for turisme og reiseinformasjon

Lunsj på Gunnebo Slott Hage i Göteborg
Foto: Anna Hållams

Ting å gjøre

Vakre hager i Västsverige

I Göteborg, også kalt Skandinavias kysthageby, og litt lenger inn i landet i Kinnekulle kan du besøke noen av Nord-Europas vakreste hager. Kinnekulle fikk navnet "det blomstrende fjell» av botanikeren Carl von Linneaus på 1700-tallet. Stedet er et eldorado for hageinteresserte. Mellom de mange hagebesøkene kan du nyte «svensk fika» og gode måltider i noen av Sveriges beste caféer og restauranter.

Trädgårdsresan - et skattekart for hageentusiasten

Trädgårdsresan er et skattekart for hageinteresserte i Västsverige. Med den berømte britiske Yellow Book som inspirerer og presenterer Trädgårdsresan med alt fra mindre hager til større besøkshager med slott og herregårder. Det finnes flere små hager i landlige landskap; økologiske hager, store slottshager, spesialiserende hager, historiske hager, samt planteskoler. I hagene vokser det alt fra frukter, bær, grønnsaker og krydder til roser, pioner, sommerblomster, stauder og blomstrende trær. Les mer om Trädgårdsresan her.

Trädgårdsföreningen i Göteborg 

Trädgårdsföreningen i Göteborg er Sveriges eldste offentlige park. Parken strekker seg utover 1000 kvm, og byr på tropiske og eksotiske planter, inkludert palmer. I parken kan du nyte svensk fika mellom Europas største rosehage på Rosenkaféet. Her blomstrer det over 1200 roseblomster hvert år. Roseriet samler roser fra Västsverige og er en del av bevaringsprosjektet for å bevare kulturvekster. Når rosene blomstrer på det beste i juli, arrangerer Trädgårdsföreningen rosenfest. En festival til ære for rosene med seminarer, utstillinger og forestillinger.

Den Botaniske Hage i Göteborg 

I Gøteborg finnes en av de største og flotteste botaniske hagene i hele Europa. Her finnes det over 16.000 forskjellige plantearter, som kan betraktes ved å vandre på de ulike stiene i den store parken. Hagen ligger midt i byen, og er derfor lett tilgjengelig for alle besøkende. «Näsduksträdet», eller duetreet som det heter på norsk er hovedattraksjonen i hagen. En stor del av parken er viet planter som trives i skyggen. Blant annet er det mange rhododendron bregner og mose som er veldig dekorativt dandert. På en av stiene som heter «vandra i det vilda», kan du finne flere tips og råd til skyggebeplanting. Hagen ligger også i nærheten av naturreservatet Änggårdsbergen, hvor den vitenskapelige trekolleksjonen, aboret finnes. Husk også å ta en tur innom suvenirbutikken på veien ut. Her kan du finne bøker om planting, kjøpe hageutstyr, samt ekte frø og planter som du kan ta med hjem til din egen hage.

Jonsered Hager i Göteborg 

Jonsereds Hager en prisbelønt herregårdshage ved siden av innsjøen Aspen, like utenfor Göteborg. Hagen ble åpnet i 2014 og i 2015 vant de Elmia Inspiras utmerkelse som Sveriges mest inspirerende park i kategorien nyetablerte parker. Hagen består av fire organiske hageområder: den formelle hagen, kjøkkenhagen, den engelske rosehagen og utstillingshagen. Hagene dyrkes etter strenge moderne standarder, og det meste av vedlikeholdet blir gjort for hånd. Alt av plantemateriale gjenbrukes for å lage kompost, og hageselskapene arbeider proaktivt for å hjelpe til biologisk mangfold. For å holde skadedyr unna er det opprettet en sti for dyr og innsekter for å oppmuntre de til å skape et hjem i parken. Jonsered Hager har også en koselig hagekafé hvor du kan slappe av med noe godt å drikke og spise.

Gunnebo Slott og Hage 

Besøk en av de fineste etableringene fra 1700-tallet. Gunnebo Slott og Hage ble i utgangspunktet bygget som en sommervilla for den rike handelsmannen John Hall og hans familie. I dag er Gunnebo et levende kulturmiljø med guidede turer, arrangementer, café og restaurant, en butikk og en gård. Hagene er alltid åpne, og det arrangeres guidende turer til Gunnebo hele året. Dekorasjonene og møbeleringen av huset, samt landskapsarbeidet ble designet av byens arkitekt i Göteborg, Carl Wilhelm Carlberg. Siden 2003 er området vært en kulturarv, og hele parken ble organisk sertifisert i 2006. På Gunnebo kaffehus og restaurant kan du spise lunsj hvor både urter og grønnsaker er plukket i hagen utenfor. Mer lokalt får du det ikke!

Kinnekulle – berømte slott med enestående hager 

Kinnekulle er et fjell og fjellområde ved Vänerens sørøstlige strand. Den berømte svenske botanikeren Carl Linnaeus kalte det « en plats bland de märkvärdigaste i riket” på sin reise gjennom Västverige i 1746. Planten Ramson vokser i overflod der om våren, samt mange unike orkideer, inkludert den mest assosiert med fjellet «Lady’s Slipper». På det blomstrende fjellet finner du også Hällekis Herregård fra det 18.århundre, med uvanlige løvtrær og en vakker park. På den andre siden av Kinneviken ligger det berømte slottet Läckö slott, med enda en fortryllende hage.

Kinnekulle – Hällekis Herregård 

Hällekis er en herregård med historisk bakgrunn fra 1300-tallet. Hovedhuset ble bygd i 1597, og hagen ble først nevnt av Linneaus på hans reise gjennom Vest-Sverige på 1700-tallet. I parken ved herregården finnes det mange flotte og sjeldne tre, slik som det hundreår gamle Ginko Biloba, Tulip Tree og Sweet Chestnut. Hvis været tillater det kan du nyte en kaffe under Ginko Biloba, eller inne i caféen som er en av Sveriges beste ifølge White Guide Café.

Kinnekulle – Läckö Slott 

Läckö Slott er utnevnt til Sveriges vakreste slott, der det ligger idyllisk til på en tupp i Ekens Skjærgård i sjøen Vänern. Slottet er bygget i barokkstil fra middelalderen. Slottshagen har ulike "etasjer", alle innrammet med høye, hvite stenmurer. Hagen er kjent som en nydelig og fortryllende utstillingshage med et unikt design. I over 25 år har den organiske hagen blitt ivaretatt under ledelse av hovedgartner Simon Irvine. Nyt et måltid på en av Sveriges beste restaurant Hvita Hjorten. Her serveres gode måltider for enhver anledning, laget av lokalproduserte varer fra slottets hager eller lokale dyrkere som Vänernfiskere, bønder og jegere.

Kosters hage 

Kosters hage på Sydkoster er et lite hagebruk som har ambisjoner om å bygge en sunn jord og aldri bruke kjemiske plantemidler. Her dyrkes det grønnsaker i et «sengesystem» hvor avlingen roteres med en 9 årlig veksling, og arbeidet i hagen er alt fra såing til høsting. 

Her finnes det gårdsbutikker der du kan handle hjem alt fra nyplukkete grønnsaker til keramikk og hageredskap. I restauranten kan du nyte måltider komponert av egne råvarer og produkter fra bygden. Vil du lære mer om bærekraftig dyrking eller få tips til din egen hage så kan du bestille kurs eller bli med på en guidet tur i hagen. På Koster finnes det mange måter å oppdage naturen på – det er enkelt å padle, vandre eller sykle rundt i de inspirerende omgivelsene.

Sundsby gods, Tjörn 

Sundsby gods går helt tilbake til 1500-tallet. Her finnes det mye å oppdage både innenfor kultur og natur. Det er en åpen park med store gressområder, parktrær, frukttrær, blomsterbed med stauder og dyrking i kjøkkenhager. Mot slutten av 1800-tallet fikk parken og hagen mye av den karakterer vi ser i dag med plen, blomsterbed, parktrær, enger, hager og svakt buende grusbaner med skjell. I kjøkkenhagen fra 2013 blir glemte kulturplanter tilberedt i Säteritets kafe for alle gjester å besøke. 

Her kan du se en kulturhistorisk utstilling om Säteriet og den forrige eieren Margareta Hvitfeldt som levde her på 1600-tallet. På stedet finnes det også fine vandringsturer i ulik vanskelighetsgrad, samt flere utendørsarrangement. For de aller minste finnes det en naturlekepark.

Nyhagens Hage og planteskole 

Nyhagens hage er karakterisert av mange stauder, løkplanter og interessante busker og trær. I kjøkkenhagen finner du bærbusker og frukttrær. Rundt hagen er det kunstverk som er skapt av gartneren selv. Dette pryder og beriker hagens opplevelse. Nyhagens hage er et perfekt besøk for de som leter etter inspirasjon til egen hage. I den lille butikken kan du handle keramiske gjenstander, og på Open Garden kan du bli med på omvisning med guide.

Sammels gård 

På dette rolige hagebruket bare 25 minutter fra Göteborg har familien Samuelsson levd og arbeidet i 5 generasjoner. Hagen på 2000 kvadratmeter består av frukttrær, drivhus med grønnsaksdyrking, og en fantastisk kjøkkenhage full av blomsterbed med ett utvalg planter som variere med sesongen. Frukt og grønnsaker som dyrkes på gården finnes for salg i gårdsbutikken og før turen går videre er det obligatorisk å avlegge gårdscafeen ett besøk. Her serveres hjemmebakte boller, paier med forskjellige bær, svenske småkaker og masse annet godt. Du kan spise inne i cafeen eller ute i hagen. 


Les om flere hagebruk i Västsverige her